Fyzioterapeut Šendera: Pro dobrého člověka by se v Saúdské Arábii rozdali. Kritiku ale nesnáší dobře

V úvodním únorovém vydání Prvního doteku Zdeňka Folprechta byl hostem pořadu fyzioterapeut Matěj Šendera, který dva roky působil v Saúdské Arábii. Jaké plusy a minusy vidí při angažmá v netradiční destinaci? Proč už druhou nabídku z arabského světa nepřijal? O kolik si finančně polepšil oproti práci v Bohemians? Sešívaní a návrat třiadvacetiletého obránce? „Na hřišti mu věřím, ale ekonomicky se to Slavii nevyplatí,“ říká Folpi o návratu Davida Zimy do Slavie. Poslechněte si.

Jak se hráči Liverpoolu postaví k tomu, že Jürgen Klopp po konci sezony odejde z klubu, nezačnou to na tréninku trochu flákat?

Myslím si, že právě naopak. Byl to podle mě skvělý krok od Kloppa i Liverpoolu. Klopp má takovou auru, že za nim hráči neuvěřitelně jdou. Oznámit to teď byla správná volba. Byl tam devět let a klub hodně posunul, udělal titul, Ligu mistrů.. Klopp organizaci ovlivnil velkým způsobem a to rozlučkové video, které natočil, bylo skvělé.

Čtěte také

Matěji, jak se vám líbilo v Saúdské Arábii a máte pochopení pro všechny hvězdy, které zamířily do těchto končin?

Už když jsem tam byl já, tak to byl velký boom. Země se začínala postupně otevírat, fungovala tam kina, restaurace. Do ligy začali chodit zajímaví hráči, ne tolik jako nyní, ale už i tak dost kvalitní. Hodně peněz investují do cestovního ruchu a fotbal byl jednou ze záminek, kterou chtěli využít, aby byla saúdská liga více sledovaná.

Jak se mladý fyzioterapeut z pražských Bohemians dostane do saudskoarabského Al Ettifaq?

Úzce spolupracuji s Michalem Rukavičkou z Plzně. Díky našemu kamarádství máme podobné známé. Když jsme spolu byli na zahraniční konferenci v Barceloně, tak jsme tam potkali doktora, se kterým Michal byl v Tbilisi. To byl člověk, který byl vědomostně úplně jinde. To byla první oťukávačka, kdy jsme se poznali a když jsem něco potřeboval, tak jsem mu třeba napsal. Pak následovalo nějaké kolečko rozhovorů s anglickým agentem. Jindy v životě jsem nezažil videohovor, kdy bylo přihlášeno patnáct lidí a vždy jeden člověk mluvil se mnou třeba dvě minuty anglicky a pak mluvili patnáct minut mezi sebou arabsky.

Co pro tebe bylo největší změnou v každodenním životě po příchodu do Saúdské Arábie?

Člověk si musí zvyknout. V Česku když se nudíte, tak jdete do kina, zahrajete si fotbal s klukama nebo zajdete na pivo. Kulturní vyžití tady máte, to v Saúdské Arábii tak nefunguje. Až v druhém roce, co jsem tam byl, otevřeli kino s nějakými filmy. Nejtěžší pro mě bylo, že jsem tam fungoval půlroku bez manželky. Vzhledem k tomu, že byla korona, tak se nedalo ani cestovat.

Jak bylo tvoje angažmá atraktivní finančně?

Určitě dost. Chodí vám plat v čistým, všechno okolo máte zařízené. Mohl jsem se díky tomu sám vzdělávat a zaplatit si online-kurzy, které se běžně pohybují v řádech desetitisíců. Oproti Bohemce jsem si vydělal třeba šestkrát tolik.

Byl nějaký významný rozdíl oproti českým podmínkám i co se týče zázemí pro fyzioterapeuty?

Fungovalo to tam tak, že zázemí platila vláda. Hráli jsme doma, kde jsem věděl, kde máme posilovnu bazén atd., pak se přiletělo na venkovní zápas a tam to bylo úplně stejné. Vláda tam vlastní kluby. V prestižnějších klubech se třeba angažují a prosazují lidé, kteří jsou navázáni na královskou rodinu. Dostávají nějaký budget kvartálně a co do toho chtějí dát navíc, tak to je na nich. Fungovalo to tam tak, že nějaký soukromý vlastník dal peníze na hráče.

Proč jsi tam skončil před tím ještě větším boomem, kdy se tam začaly stěhovat hvězdy typu Ronaldo a spol.?

Když jsem odcházel, tak tam trochu haprovala komunikace trenér - hlavní doktor. Bylo to vyhrocenější a nechtěli tam nechat všechny lidi. Dostal jsem nabídku, abych tam zůstal, ale chtěli mi o dvacet procent stáhnout z původní smlouvy. Jakmile tam ustoupíte, tak už si vás přestanou vážit a vaše slovo nemá takovou váhu. Období pro mě bylo složité i z rodinného hlediska, takže jsme se vrátili. Teď v létě jsem dostal nabídku jít zpátky, právě za Stevenem Gerrardem, ale protože jsme čekali miminko, tak by to bylo všechno složité. Dal jsem přednost rodině a zůstali jsme tady v Česku.

Zaujal vás nějaký speciální rys u Arabů?

Oni jsou vřelí. Když poznají, že jste dobrý člověk, tak oni by se rozdali. Mentalita je ale jiná. Nemají moc rádi kritiku a mají rádi to svoje, že si třeba ve dvě hodiny ráno objednají na hotelu občerstvení před zápasem. Musíte si k nim umět najít cestu. Docházelo tam i ke konfliktům místních fotbalistů s evropskými hráči, kteří přece jen fungují jinak.

Návrat Zimy

Co říkáš na aktuální návrat Davida Zimy do Slavie?

Chápu osobní rovinu trenérského štábu ve Slavii a je to ukázka toho, že chtějí titul hned. Nejen příchodem Zimy, ale i brankáře Jindřicha Staňka. Řešil se i návrat Lingra a Olayinky. Slavia vidí i to, jak roste český koeficient, takže pokud by vyhrála ligu, tak je pravděpodobnost, že půjde do Ligy mistrů, daleko vyšší. Slavia má evropský koeficient o hodně větší, než Sparta.

Vybavíš si návrat reprezentantů do české ligy, který se opravdu povedl?

Logicky sem ti hráči chodí, protože se jim v zahraničí nedařilo. Nikdo sem nejde, protože se mu daří v Anglii a chce se vrátit za kamarády. (smích) Ujfaluši, Jarošík, Mazuch, Kadlec, Láďa Krejčí starší a mohl bych pokračovat v návratech, které úplně neseděly. I když třeba Kadlec se neprosadil na Spartě, ale na Slovácku mu to jde. 

Většinou, když někdo přijde z lepší soutěže, tak je ze začátku hodně dobrý a pak postupně začne zapadat do toho průměru. Naopak když půjdeš z Česka třeba do Německa jako Hložek do Leverkusenu, tak ze začátku si myslíš, že jsou všichni odskočení, ale postupně to dotahuješ.

Jak dopadl reportér Tomáš Petr ve fotbalovém kvízu proti Zdeňkovi Folprechtovi? Mají Arabové rádi srandu? Co musel fyzioterapeut Šendera v Al Ettifaqu změnit v přístupu k hráčům a co ho nejvíce překvapilo? Užijte si s námi fotbalovou talkshow.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související