Motivační proslovy mě baví, ale nesmí to být nucené. Já se v nich necítil dobře, přiznává Folprecht

Jak to vypadá ve fotbalové kabině, když se klub trápí a sbírá jeden neúspěšný výsledek za druhým? Dostal někdy Zdeněk Folprecht pokutu za nepovedený výkon? Jak se cítil v roli motivátora v době, kdy byl kapitánem na Kypru? V aktuálním díle pořadu První dotek zaznělo i pravidlové okénko. Koho fotbalový expert favorizuje na vítězství v blížícím se derby? Užijte si celý díl a poslouchejte přímé přenosy fotbalových utkání ve vysílání Radiožurnálu Sport.

Máš nějakou radu pro týmy, kterým se nedaří?

Je těžké mít nějakou obecnou radu. Když je člověk mladý a nedaří se jeho týmu, tak to tolik nevnímá. Když jste starší, tak už za to cítíte větší zodpovědnost, alespoň já to tak měl. Samozřejmě jsem byl i v týmech, kde se hrálo o sestup nebo se i sestoupilo. Nikdy jsem nebyl úplně na konci, kdy se to stalo, protože jsem končil třeba v polovině sezony u týmu.

Jaká je atmosféra v kabině týmu, který je v krizi?

Je to individuální. Jde o to, jak moc si bere práci domů. Vždy jsem zastával názor, že by měl být člověk pořád stejný. Jeho okolí by nemělo trpět tím, že s týmem dostal v 92. minutě gól. Je úplná blbost, aby byl pak člověk třeba ošklivý na ženu nebo si nehrál s dětmi. Nikdy jsem nechtěl podléhat depresím kvůli fotbalu. Na hřišti se vždy odvedlo maximum a pokud se zápas nepovedl, tak se přece hlavy sekat nebudou. 

Používají trenéři během kritických částí v sezoně nějaká radikální řešení?

Snaží se něco dělat, ale je to těžké. Tým může hrát dobře, nedává ale šance, má smůlu a body prostě nezískává. V tom případě by si měl jet pořád to svoje a časem se to ukáže. Kvalitu týmu ovlivníte, ale výsledek neovlivníte. Pokud věříte ve schopnosti týmu, tak to nechce odcházet z nastolené cesty. Pokud se hraje blbě, tak tam je nutné něco měnit.

Čtěte také

Dostal jsi někdy ty a spoluhráči pokutu za to, že nehrajete dobře?

Myslím si, že ne. Nikdy jsem nezažil tým, kde by nám sáhli na peníze. Nemám to rád, podle mě je to blbost. Nikdo si asi nikdy neřekl, že: „sakra, teď mi vzali 20 tisíc korun, tak to začnu teď makat víc.“ Není to motivace. Ten plat, který fotbalisté berou, je za to, že absolvují tréninky i zápasy na maximum a je nesmysl hráče trestat srážkou týdenního platu, pokud se mu o víkendu nepovede zápas.

Probíral jsi někdy se spoluhráči to, jestli už by trenér u týmu neměl skončit?

Úplně ne. Jinak jsem samozřejmě zažil vyhazovy a výměny trenérů. Vždy je někdo rád, že trenér odchází, ale na druhou stranu někoho to mrzí. Je to zvláštní situace.

Přibývá v době krize víc motivačních proslovů od zkušených hráčů?

Jo. Mám to rád u někoho, pro koho je to přirozené a má to v sobě. Nesmí to být na sílu. Když ti někdo řekne, že bys měl tu řeč dát, tak to není nikdy dobré. Zažil jsem to na Pafosu, kde jsem byl kapitánem a po prvních pěti kolech jsme udělali asi jen tři remízy a trenér mi řekl, ať udělám motivační proslov. Takže jsem si našel na YouTube nějaké motivační proslovy a pak jsem samozřejmě něco řekl, ale vůbec jsem se v tom necítil silný v kramflecích. Nebojím se mluvit, ale role, kde mám někoho motivovat řečmi, mi úplně neseděla. Snažil jsem se jít příkladem na hřišti, ale v proslovech jsem se moc dobře necítil.

Kdo uměl nejlépe nabudit hráče?

Trenér Trpišovský v tom byl dobrý. Jak je vidět z těch zápasových videí, které sdílí Sparta i Slavia, tak to umí i Brian Priske. Trenér by měl být i dobrý motivační řečník.

V neděli nás čeká derby mezi Spartou a Slavií. Kdo je na tom podle tebe momentálně fotbalově dál?

Jsou na tom dost podobně. Hodně záleží na domácím prostředí, protože oba týmy hrají doma velmi dobře, přitom venku to žádná sláva není. Myslím si, že i proto vyhraje Slavia.

S jakým hráčem Sparty bys nejraději absolvoval bahenní koupel?

Qazim Laçi. Je menší, takže bychom se úplně nemačkali. Když ho vidím, jak se vyjadřuje a chová, tak by to mohl být dobrý kámoš. Pak bychom mohli jít do jeho oblíbené Kozičky (smích).

Komu ze Sparty bys na noc svěřil své syny?

Asi Asger Sorensen, protože je takový zodpovědný a ještě by se kluci zlepšili v angličtině.

S kým bys pustil manželku na večeři?

Rozhodně ne s Olatunjim, to by se mi nemusela vrátit. S Davidem Pavelkou, to je kamarád, nebo pak s Jardou Zeleným, ten mi přijde jako hodný kluk.

Kdo by z kádru Slavie mohl být finančním poradcem?

Lukáš Provod, který má vysokou školu. Byl by konzervativní investor.

Od kterého slávisty by sis nechal vyoperovat ledvinu?

Nikdo ze Slavie by to asi neudělal dobře, ale určitě Igoh Ogbu by to nevzdal, protože je to válečník (smích).

Kterým slávistou by ses nechal adoptovat?

Byl by to Ondra Kolář, protože mít za dědu pana Tvrdíka je skvělé (smích).

Kdy se podle tebe znovu dočkáme českého týmu v Lize mistrů?

Kvalifikace je hodně ošidná. Cesta Sparty letos nebyla vůbec nereálná, v souboji s Kodaní to bylo padesát na padesát a pak ve 4. předkole by to bylo rozhodně hratelné. Měla to fakt hodně hezky nalosované, což už zase nemusí nějaký čas být. 

Vyzrál ve fotbalovém kvízu Vojtěch Šilhan na Zdeňka Folprechta? Fungovalo v Příbrami v době krize posezení u piva? Koho Folprecht tipuje na vítěze aktuálního ročníku Ligy mistrů? Užijte si celý díl pořadu První dotek.

První dotek Zdeňka Foprechta
Spustit audio

Související