Místo zákazů přísná pravidla. Francie vykročila směrem k legalizaci pyrotechniky na fotbale

Zábavní pyrotechniku mají mnozí spojenou se silvestrovskými oslavami, ale už desítky let je také součástí spousty fotbalových zápasů. Až na výjimky jde o nelegální a často trestanou aktivitu fanoušků napříč zeměmi a soutěžemi. Že je tato situace do budoucna nejspíš jen těžko udržitelná, dokazuje aktuální snaha francouzské vlády stále rozšířenější světelné a kouřové efekty povolit za určitých pravidel.

V posledních dnech obletělo sociální sítě video ze zápasu Austrie Salzburg, konkrétně hráčů v kategorii do sedmi let.

Malí fotbalisté hrají přípravný zápas a ultras, tedy aktivní fanoušci zmíněného rakouského klubu, jim k tomu z tribuny dělají atmosféru, zpívají chorály a mávají světlicemi. Fotbalovým nadějím připravují jeden z nezapomenutelných zážitků.

I tento obrázek ze sousední země ukazuje, jak moc je pyrotechnika na stadionech rozšířená.

Doprovází řadu zápasů ligových soutěží západní i severní Evropy, velmi oblíbená je v Německu, Francii, Nizozemsku, Dánsku nebo třeba ve Švédsku. A občas už je vidět i na tribunách v Anglii navzdory tamním přísným opatřením.

Jde nejspíš o velmi atraktivní zakázané ovoce, což nepřímo dokazovala i slova nového britského velvyslance v Česku Matthewa Fielda. Když navštívil nedávný ligový duel Slavie s Plzní v Edenu, přiznal, jak byl ohňostrojem a předzápasovou pyroshow nadšený.

„Úžasný stadion, úžasná atmosféra. Ohromili mě fanoušci, jsou impozantní. Pyrotechnika před výkopem byla fantastická. V anglickém fotbale teď tohle dost nemáme. Vidět ohňostroj, atmosféru a domácí fanoušky, jak podporují svůj tým, bylo boží,“ hodnotil Field pro klubovou televizi.

Umělecký dojem nebo zážitek ale kluby nechrání před tresty, a i když v Česku hlavní ligoví partneři a sponzoři využívají emotivní videa s pyrotechnikou k propagaci, disciplinární komise Ligové fotbalové asociace LFA uděluje pokuty a někdy i zavírá sektory stadionů.

V podmínce je v současnosti tribuna Sever, kam chodí nejaktivnější fanoušci Slavie, a zavřenou část tribuny má pro nejbližší utkání s Libercem ostravský Baník. Tamní kotel se tak přesune na jiné místo.

„V první řadě je třeba připomenout, že zákaz pyrotechniky na stadionech není žádným výmyslem LFA nebo její disciplinární komise, ale v první řadě je použití pyrotechniky regulováno obecně závaznými předpisy. Nedovolené použití je trestáno ze zákona o pyrotechnice a jde také o přestupek dle přestupkového zákona. Je to zkrátka protiprávní jednání,“ řekl pro Radiožurnál Sport šéf disciplinárky Richard Baček.

„V naší rozhodovací praxi užíváme tresty podmíněného uzavření části stadionu pouze, když je použitý vystřelovací typ pyrotechniky nebo když dochází dokonce k házení pyrotechniky na hrací plochu či do jiných částí stadionu, tedy ve chvíli, když z našeho pohledu dochází k ohrožení zdraví a bezpečnosti diváků či dokonce aktérů utkání,“ doplňuje.

Průlom ve Francii

Že ale represe nepomáhá, teď říká svým rozhodnutím francouzská vláda, která chce najít způsob, jak pyrotechniku bezpečně používat. Na fotbalových zápasech povolila používání pyrotechniky zatím v tříletém testovacím období.

„Předcházela tomu opravdu dlouhá jednání a diskuze, a to už před třemi lety, kdy se přípravou nových pravidel zabýval i výbor Národního shromáždění, tedy dolní komora francouzského parlamentu,“ vysvětluje stálý zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Martin Balucha.

„Debata dlouho nikam nevedla. Mnohé skupiny fanoušků mají už teď zákaz vstupů na některé rizikové zápasy a považují tato opatření úřadů a policie za tvrdou represi,“ poznamenává Guillame Narguet, Francouz žijící v Česku a reportér Radia Praha.

„Ve statistikách chuligánství tvoří používání pyrotechniky 35 - 40 % případů trestných činů. Tyto incidenty jsou mnohem častější a mnohem více trestané než násilí. Fanoušci z toho mají pocit, že se pyrotechnika stala posedlostí úřadů,“ doplňuje.

Pyroshow v podání fanoušků Paris Saint-Germain

„Faktem je, že samotná francouzská liga nebo televizní stanice, které ji vysílají, často v rámci reklamy ukazují světlice na tribunách, ačkoliv je pyrotechnika zakázaná. To je čisté pokrytectví. I když je chování některých fanoušků, neboli ultras, často problematické, kluby i liga potřebují, aby tito fanoušci na stadion chodili. Právě oni vytváří atmosféru,“ říká Narguet.

I proto je zlegalizování pyrotechniky považováno za zásadní pokus francouzské vlády jak vyhovět oběma stranám - tak aby byli spokojení fanoušci, kteří se snaží vytvářet co nejlepší atmosféru, a také ti, kteří se bez pyrotechniky na fotbalových zápasech obejdou. I přesto, že uvolnění podmínek pro použití světlic se neobešlo bez přísných podmínek.

„Toto experimentální využití pyrotechniky potrvá do roku 2026 a pak se vše bude vyhodnocovat. Místní kluby budou muset spolupracovat s místními samosprávami i samotnými fanoušky. Žádost o to, aby jejich fanoušci mohli na zápase použít pyrotechniku, budou muset dodat měsíc před samotným utkáním, takže legální dýmovnice při zahajování experimentu ještě určitě neuvidíme,“ vysvětluje z Paříže Martin Balucha.

Čtěte také

„Kluby budou muset vyplnit jméno, příjmení i datum narození příznivců, kteří budou mít pyrotechniku na stadionech. Dále také seznam i typy dýmovnic a dalších věcí, které se budou na stadionu využívat. Kluby samozřejmě budou muset zajistit i bezpečnost, zřídit bezpečnostní uličku, kdyby se stala nějaká nehoda,“ popisuje složitou proceduru zpravodaj Českého rozhlasu.

„Pyrotechnika je velmi oblíbená, k vidění byla na většině stadionů, jako v Marseille, Paris Saint-Germain, Nantes, Saint-Etienne nebo Bordeaux, kde je kultura ultras nejvíce rozvinutá. Její používání bylo nicméně tvrdě trestáno, šlo o zákazy vstupu na stadion, povinnost dostavit se v době zápasů na policejní stanici. Teoreticky hrozily každému pachateli až 3 roky vězení a pokuta 15 tisíc eur (350 tisíc korun),“ připomíná vysoké tresty Narguet.

Francouzská Ligue 1 tak doufá, že uvolnění podmínek zlepší chování fanoušků, se kterými jsou poslední dobou problémy nejen kvůli pyrotechnice. V posledních letech bylo několik zápasů ligy přerušeno kvůli vniknutí diváků na hřiště, házení předmětů na hráče či násilnostem.

autoři: Jaroslav Plašil , Martin Balucha , bac , rej
Spustit audio

Související