Lektorka pohybové gramotnosti Alice Paurová: Kin-ball je kolektivní a zábavná hra vhodná pro děti

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je trenérka národního týmu v netradičním sportu kin-ball a lektorka pohybové gramotnosti dětí Alice Paurová. Jak těžké bylo založit svaz nového sportu na území České republiky? Jak se daří mužské a ženské reprezentaci v porovnání se světovou špičkou? Co přináší dětem kolektivní pojetí sportu? Poslechněte si celý rozhovor!

Můžete vysvětlit podstatu hry kin-ball a jeho základní pravidla?

Kin-ball vznikl zhruba před 35 lety na univerzitě v Québecu v rámci reformy sportu. Je to poměrně fyzicky náročná hra, při které si aktéři užijí i zábavu. Hraje se s velkým míčem, který má v průměru 1,22m. Kin-ball hrají tři týmy a cílem je, aby tým na příjmu míč nechytil. Míče se musí dotýkat všichni členové týmu, což zaručuje stoprocentní týmové pojetí hry. Pokud bránící tým chytí míč, tak přechází do útoku, v opačném případě ztrácí bod.

Čtěte také

Je netradiční sport vhodný pro děti?

Je vymyšlen právě tak, že když jeden tým udělá chybu, tak body získávají ostatní dva týmy. A útočí se vždy na družstvo, které je ve vedení. Proto se skóre neustále srovnává a je to pro všechny motivační až do poslední chvíle. 

Fungujete jako lektorka pohybové gramotnosti. S jakým sportem by jste u mladých dětí začala?

Základem pohybové gramotnosti jsou základy gymnastiky, atletiky, plavání a pohybové hry. Pro malé děti je hlavní se naučit běhat a získat dovednosti v obratnosti. 

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související