Když se do toho dostane, hraje jako šílenec, říká Vondroušová o čtvrtfinálové soupeřce Šwiatekové

4. červen 2024

Tenistku Markétu Vondroušovou čeká zřejmě nejtěžší možný zápas na antukovém grandslamu. Ve čtvrtfinále Roland Garros narazí po 12.30 na světovou jedničku Igu Światekovou, trojnásobnou šampionku z Paříže. Třiadvacetiletá Polka tam triumfovala poprvé před čtyřmi lety a při vítězném turnaji tenkrát narazila i na svou úterní soupeřku.

Po čtyřech letech se na Roland Garros utkají tenistky Markéta Vondroušová a Iga Šwiateková, ale jejich role se od té doby otočily.

Třiadvacetiletá Polka v Paříži triumfovala poprvé před čtyřmi lety a při vítězném turnaji tenkrát narazila i na českou tenistku. Zatímco tenkrát byla žebříčkovou favoritkou Vondroušová, v úterý odpoledne to bude naopak.

Iga Šwiateková ale sama ví, co všechno se změnilo od prvního pařížského setkání, kdy Markéta Vondroušová obhajovala finále z předchozího roku 2019. Pro Polku to byl prý tenkrát dobrý los, proti nasazené patnáctce cítila, že nemá co ztratit, a to je vždy ta nejlepší pozice.

I díky třem titulům Igy Šwiatekové z Roland Garros je teď situace obrácená, a v pozici tenistky, která nemá co ztratit, je teď Markéta Vondroušová.

„Asi každému se hraje lépe, ale tady s těma holkama to nejde tak, že tam člověk jde a chce vyhrát game, ale pak to může nastat. Člověk musí být pořád zakouslý a chtít vyhrávat,“ říká Markéta Vondroušová, která se kromě zmíněného pařížského duelu utkala s Igou Swiatekovou ještě třikrát.

Hraje jako šílenec

Poprvé v covidové pauze na pražské exhibici v létě roku 2020, a pak dvakrát loni v Cincinnati a v Cancúnu na Turnaji mistryň.

A všechny tyto tři zmíněné duely měly stejný průběh. Pro Vondroušovou to byl pokaždé dlouho nadějný a velmi vyrovnaný první set jenže zakončený prohraným tiebreakem, a to se pak projevilo na velmi hladké druhé sadě.

„S ní jsou ty zápasy hrozně těžké. Když se do toho pak dostane a vyhraje první set, je to hrozně těžké a ona hraje jako šílenec,“ vypráví Markéta Vondroušová, a ví, že spousta tenistek vůbec nechytí, takže je průběh hodně podobný jako minulý duel Polky tady s Ruskou Anastasijou Potapovovou - dvakrát 6:0.

„To říkali už na kurtu, dělala jsem rozhovor a oni mi řekli, že hraju s Igou a že vyhrála 12:0, tak co na to říkám. Já řekla, že jsem nadšená. Ona některé zápasy takto hraje a na antuce je extrémně nepříjemná, takže je to nejtěžší, co tady může být. Teď už nemám co ztratit, opadne ze mě stres a doufám, že to bude dobré,“ usmála se Markéta Vondroušová před úterním zápasem s velkou favoritkou.

autoři: Jaroslav Plašil , mim , rej
Spustit audio

Související