Vondroušová se probojovala do čtvrtfinále Roland Garros, v něm vyzve světovou jedničku Šwiatekovou

2. červen 2024

Tenistka Markéta Vondroušová porazila ve 4. kole Roland Garros Srbku Olgu Danilovičovou 6:4, 6:2 a na pařížském grandslamu postoupila podruhé do čtvrtfinále. Česká jednička a turnajová pětka vyhrála nedělní utkání za hodinu a 21 minut. V další fázi vyzve úřadující šampionku a světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, která deklasovala Rusku Anastasiu Potapovovou dvakrát 6:0.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová potvrdila proti 125. hráčce světa Danilovičové roli favoritky. Do čtvrtfinále grandslamu se loňská vítězka Wimbledonu probojovala počtvrté v kariéře. V Paříži také zůstala poslední českou účastnicí ve dvouhře.

„Od začátku hrála dobře, byla aktivní a drtila mě ve výměnách. Ten brejk na 3:4 byl takový zlomový, kdy se to otočilo a já se začala cítit dobře a hrála aktivněji. Snažila jsem se ji dostat víc do pohybu a dělala body. Celkově si myslím, že to byl dobrý zápas,“ sdělila Vondroušová Radiožurnálu Sport.

Stříbrná olympijská medailistka z Tokia 2021 Vondroušová zaznamenala 19 vítězných míčů a udělala 18 nevynucených chyb. O rok mladší Danilovičová, která na cestě do premiérového osmifinále vyřadila Američanku Danielle Collinsovou či Chorvatku Donnu Vekičovou, nasbírala o 14 nevynucených chyb více.

Vondroušová měla pomalejší rozjezd a přišla hned o první hru na podání. Od stavu 1:4 však vyhrála pět her po sobě a ujala se vedení. Ve druhé sadě již byla sokolovská rodačka na servisu stoprocentní. Za stavu 2:0 odvrátila tři brejkboly a poté již další šanci soupeřce na prolomení podání nedala. Proměnila hned první mečbol.

Vondroušová se stala třetí Českou od roku 2000, která postoupila podruhé do čtvrtfinále Roland Garros. Zatím se to před ní povedlo jen Nicole Vaidišové a Petře Kvitové.

Se Šwiatekovou se Vondroušová utkala dosud třikrát, ani jednou nevyhrála a nezískala ani set. Naposledy se střetla se čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou na loňském Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu, kde prohrála 6:7, 0:6.

autoři: iROZHLAS.cz , mim , rej
Spustit audio

Sledujte nás