Freestylový motokrosař Petr Pilát: Během covidu mě drželi nad vodou mladí kluci z akademie

23. červen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Ve čtvrteční sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem se tentokrát rozpovídal freestylový motokrosař Petr Pilát. Energický závodník se může pochlubit i tím, že už ve čtrnácti letech vůbec jako první skočil backflip. Jak se k jeho sportu zpočátku stavěla rodina? Věří showmen, že v jeho FMX Junior Academy vyrostou noví úspěšní závodníci? Co chystá 2. července v Čerčanech za akci? Poslechněte si rozhovor s jezdcem, kterému se vžila přezdívka "Pilník". 

Pilníku, můžeš se pochlubit trikem backflip, který jsi skočil už ve svých čtrnácti letech. Jsi stále nejmladším jezdcem, kterému se to povedlo?

Bejvávalo, bejvávalo. Už to neplatí, překonal mě kluk z Německa, který skočil to salto už ve třinácti letech a v současnosti do toho šlape neuvěřitelným způsobem. Pochopitelně mě to naštvalo, že mě překonal, ale je to velký sympaťák a jsme velkými kámoši.

Čtěte také

Učil jsi se i od jedinečného Travise Pastrany. Jste spolu stále v kontaktu?

Ano komunikujeme. Vždy si o Vánocích, ale i o větších akcích a show napíšeme a řekneme si, jak se nám daří. S Travisem jsem se určitě neviděl už čtyři nebo pět let, což je způsobeno i tím, že dva roky úřadoval covid a moc show s motorkami se nekonalo. Jinak se snažím občas dostat na show, které Travis pořádá. Má nabitý kalendář a nabitou startovku, ale vždy když je možnost, tak rád vyrazím na akci.

Máš dokonce svoji akademii. Je to aktivita, které se chceš věnovat i do budoucna?

Baví mě to moc, rozjelo se mi to pořádně v roce 2015. Častokrát jsem dostával emaily od rodičů, že by rádi, aby děti chodily do nějaké freestylové školy. Ona ale žádná není ani ve světě, tak jsem si řekl, že je to škoda. Využil jsem prostor, který mám k dispozici a krásně se to rozjelo. Mám z toho radost, protože jsou tam i kluci, kteří jezdí teprve dva roky a už dosáhli i na republikové medaile. A i během covidu mě drželi nad vodou tihle mladí kluci, kteří se chtějí zlepšovat a motorky je baví.

Jak přichází Pilát na nové triky? Probírá nové dovednosti i s ostatními jezdci? Jak motokrosaři trénují fyzičku? Jaký má recept na návrat po častých zraněních? Poslechněte si celý rozhovor se showmenem na motorce!

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související