Fotbalový trenér Ivan Hašek: Podepsat smlouvu jen na pět měsíců v Al-Hilal byla největší chyba. Je to top organizace

10. květen 2023

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijal bývalý ligový fotbalista, člen Klubu ligových kanonýrů, bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu a trenér Ivan Hašek. V pořadu Na place si s moderátorem Pavlem Nečasem povídal o fotbalových začátcích, sporných verdiktech rozhodčích, ale i zahraničních angažmá, které zažil. Pamatuje si něco ze studií práv, které absolvoval? Proč považuje Japonsko jako ráj na zemi? Vše se dozvíte ve fotbalové talkshow.

Ivane, koluje v tobě sparťanská krev. Jak jsi si užil poslední ligové derby, ve kterém Sparta remizovala se Slavií 3:3?

Byl to úžasné, emoce se přelévaly z jedné strany na druhou a divák musel být nadšený. Z odborného hlediska to nebyla úplná špička, ale divácky se to muselo líbit. 

K fotbalu tě přivedl táta?

Ne, on byl amatérský nohejbalista, hrál pingpong a měl rád sport. Hlavně táta byl právník a advokát. K fotbalu mě ale nevedl, to jsme se s klukama ve třetí třídě rozhodli, že se půjdeme přihlásit. Jinak jsem pořád utíkal z baráku a hráli jsme všechno od kuliček až po baseball. 

Naťukl jsi, že táta byl právník, ale ty také, že ano?

Měl jsem to v rodině, táta byl známý advokát. Věděl jsem, že se svojí figurou, kdy jsem měl padesát kilo a začínal jsem hrát ligu, že se může každý den něco stát. Mohl být brzy konec. Jako mladý jsem se brzy oženil, měl jsem rodinu, takže jsem musel vystudovat, abych v případě, že nebudu hrát fotbal, mohl zabezpečit rodinu. Právo mě ale samozřejmě bavilo. Navíc rodičům jsem slíbil, že školu dodělám, i když budu hrát fotbal. Byla to dřina. Několikrát mě to bolelo, když jsem viděl, že ostatní odjeli na tři týdny na prázdniny a já se musel učit. Jsem rád za to, že jsem si udělal pojistku, kdyby se cokoliv stalo.

Čtěte také

Kromě toho, že jsi vystřídal trenérské angažmá v zemích, kde jsi dřív působil jako hráč, tak tě to zaválo i do arabského světa. Trénoval jsi Al-Ahli Dubai a hodně se ti tam zalíbilo, viď?

Dubaj miluji, protože tam je skoro každý den sluníčko. Je tam bezpečno, jde o zemi, která na mě dýchla. Trávím tam polovinu života. Líbí se mi prostě když se ráno probudím, svítí sluníčko a já se dívám na moře. Bydlím na Marině, kde je hodně cizinců, krásná promenáda a hezký výhled. 

Hrát tam v létě fotbal, to je o zdraví, ne?

V létě se tam soutěž nehraje. Končí v květnu, pak jsou dva měsíce pauzy. Odjede se pak na měsíc, měsíc a půl trénovat do Evropy a vrátíme se v záři, kdy začíná znovu soutěž.

Oblíbili si tě tam natolik, že jsi putoval z jednoho emirátu do druhého?

Mně se tam líbí. Zdejší způsob života jsem přijal, navíc jsem měl štěstí, že s Al-Ahlí se vyhrálo vše, co se dalo. Nějaké nabídky jsem měl a dostal jsem se až do největšího klubu Al-Hilal, který si možná koupí i Messiho. To je megaklub a organizace, která je top. Podepsal jsem tam smlouvu jen na pět měsíců, a byla to možná chyba, protože šlo o nejlepší smlouvu, kterou jsem kdy podepsal. Nechtěl jsem na delší dobu, protože v té době se v Saúdské Arábii nežilo úplně tak dobře. Neprodloužili jsme po pěti měsících i proto, že kluci asistenti už chtěli domů. Teď už je to jiné. 

Co si Ivan Hašek myslí o sporných penaltách, které byly v poslední době pískány ve prospěch Sparty? Proč chtěl jít na vojnu? Jak vzpomíná na konec ve francouzském Štrasburku? Jak hodnotí vstup české fotbalové reprezentace do kvalifikace o evropský šampionát 2024? S kým nyní vyjednává o případném dalším angažmá? Poslechněte si celý díl pořadu Na place.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , rej
Spustit audio

Související