Folprecht: Sparta zažívá fanouškovský boom. Vybudovat národní stadion je pro ní ideálním řešením

Co znamenají nová pravidla pro podavače míčů? Jak moc by měl trenér Sparty Brian Priske vyčinit hříšníkovi Preciadovi? Zvládne Plzeň duel proti Fiorentina i se značnými absencemi? Uspěl ve fotbalovém kvízu reportér Vojtěch Šilhan? Vyřešil rozhodčí spornou situaci ve čtvrtfinálovém zápase Ligy mistrů Arsenalu a Bayernu Mnichov správně? Tentokrát v Prvním doteku Zdeňka Folprechta uslyšíte i zpěváka Jakuba Děkana. Dejte si to s námi a v pondělí už První dotek živě v Liberci.

Je správné z pozice trenéra ‚vyfénovat‘ hráče v kabině před ostatními spoluhráči, když udělá nějakou špatnou věc?

Na příkladu zkratu Preciada v zápase Sparty pro Mladé Boleslavi je to správné. Tam mu dají fén určitě i nějací spoluhráči. Když jde o nějaký kázeňský prohřešek mimo fotbal anebo taktickou věc, o které nemusí vědět ostatní, tak si můžeš hříšníka vzít stranou. Tohle bylo ale v nedělním duelu evidentní pro všechny.

Jak moc Preciadův blikanec ovlivní vztah s ostatními členy kádru Sparty?

Nevím. Pokud bych to ale mohl generalizovat, tak si myslím, že dost. Je to dost zásadní moment v sezoně. Stalo se v to ligovém kole, kdy Slavia přeskočila Spartu, takže v případě, že to ovlivní boj o titul, tak to může někdo na konci sezony vytáhnout.

Posluchač Jiří: Nemá Sparta problém i někde jinde, než jen v Preciadovi?

Jo, nemůže se vše točit jen kolem excesů Preciada. Jinak si ale myslím, že Ladislav Krejčí je pro Spartu správný kapitán. Kluci ho extrémně uznávají. Úplně nesouhlasím s posluchačem ohledně debatování Krejčího, protože v posledním zápase proti Mladé Boleslavi už toho tolik neměl. Problémy Sparty bych nehledal u Krejčího.

Čtěte také

Ukázalo se, že je hodně důležité jít do nadstavby z prvního místa. Řeší to teď Sparťané, kteří klesli za Slavii?

Samozřejmě. Díky systému soutěže víš, že rozhodující zápas sezony možná budeš hrát doma. Diváci dokáží udělat skvělou atmosféru a domácímu celku hodně pomoc. I když poslední dvě derby to nepotvrdily. Derby nemá favorita, ale když už bych to měl určit, tak trochu výhodu bude mít právě domácí celek.

Je nutností pro Spartu vybudovat nový stadion?

Určitě. Sparta má nyní deset tisíc permanentkářů na čekačce a pokud bude chtít, tak další osm nebo deset tisíc jich bude mít. Kdy jindy stavět stadion, než teď v tom absolutním boomu. Jak říkal před týdnem Ondřej Kasík, tak oni potřebují jen to místo. Oni mají peníze a všechno. Ideální řešení je pro ně stavět to na stadionu Evžena Rošického, který je hned vedle jejich akademie. Zaregistroval jsem, že Sparta jako jediná podala nabídku na vybudování stadionu a to je dobře.

Vidíš velký problém v tom, že druholigové týmy v Česku nemají stadiony, které by splňovaly prvoligové parametry?

Sparta bude stavět stadion s kapacitou 30 000 a víc, který bude sloužit na zápasy národního týmu, ale i koncerty. Ale stadiony v druhé lize to je problém.. Za vším hledej peníze.

Potřeboval jsi někdy před zápasem jít na toaletu?

Skoro vždycky. Ale nemyslím si, že by to souviselo s nervozitou.

Jak velkou motivací je pro fotbalisty Plzně, že v případě výhry nad Fiorentinou získají zase nějaký ten peníz do klubové kasy?

Samozřejmě mají vypsané prémie, ale hlavní motivací bude dostat se do semifinále evropského poháru. Za Evropu jsou daleko větší prémie.

Plzeň může být před zápasem s Fiorentinou docela v klidu, ne?

Škoda, že Plzeň má hodně absencí a nemůže si to s Fiorentinou rozdat v plné palbě. Uvidíme, jak je to ovlivní. Jinak je úžasné, že máme ještě v dubnu zástupce v pohárové Evropě. Upřímně si ale musíme říct, že pokud by nevznikla Evropská konferenční liga před pár lety, tak by to tak nebylo. Doufám, že Plzeň dnes udělá výsledek, tak aby bylo za týden ještě o co hrát.

První dotek Zdeňka Folprechta

Související