F-evoluce pomohla, ale musí pokračovat. Očistit fotbal není jednoduché, myslí si trenér reprezentace U21 Suchopárek

19. leden 2022

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow je bývalý český fotbalový obránce a trenér reprezentace U21 Jan Suchopárek. Tíhl k trenérství už od začátku své fotbalové kariéry? Jak se v kabině vybírá kapitán týmu? A jak vzpomíná na na mistrovství Evropy v roce 1996, na kterém získal stříbro? Poslechněte si celý rozhovor!

Honzo, jak se díváš na celou tu situaci okolo fotbalu? To je snad nekonečný příběh. Je to dvacet let, co praskla první aféra, teď praskly další. Je to pořád dokola. Štve tě to?

Štve mě to, protože jsem nezačal hrát fotbal kvůli tomu, abych slyšel to, co slýchávám. Ta situace je dnes ve stadiu, kdy to horší být nemůže. Snad fotbal prozře, budou tvrdé postihy a lidé si uvědomí, že to nemůžou dělat donekonečna. Je to o lidech, kteří jsou do toho zapojení, ale je to i v nižších patrech. Lidé, kteří tohle dělají i v nižších ligách se za to vůbec nestydí. To je tristní.

Čtěte také

Můžete na to upozorňovat, ale budou to dělat stále. Jdeme hrát fotbal, aby se rozhodlo na hřišti, poslouchal jsem ty odposlechy a slyšel jsem větu: „Přece se nedočkáme doby, kdy budou rozhodovat hráči na hřišti.“ Je to hrozné. Jsem na svazu, ale nic jsem proti tomu nedělal. Možná jsem srab, ale dělá to to fotbalové prostředí jako takové. 

Vnímáš tu F-evoluci jako dobrý krok? 

Jednoznačně. Já jsme je nepodporoval, ale nebylo to dané tím, že bych nechtěl pomoct očistit fotbal. Já jsem tu odvahu neměl a byl jsem ve funkci. Díky nim se to změnilo. Kdyby to dál pokračovalo, tak možná ani ty odposlechy nešly ven. Fotbalu to pomohlo, ale musí pokračovat a určitě není jednoduché ten fotbal očistit. Dá se to udělat, ale musí tomu pomoct všichni. 

Má Česká republika dostatek fotbalových talentů? A proč se podle něj děti nechtějí hýbat? Poslechněte si celý rozhovor!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , vla

Související