F-evoluce měla smysl. Nejsem spokojený, ale fotbalu už se dá víc věřit, myslí si Ladislav Vízek

1. září 2021

Který český fotbalista předvedl na mistrovství Evropy nejlepší výkon? Jak Ladislav Vízek vzpomíná na své angažmá ve Francii? A proč se stal trenérem fotbalového týmu v Karlových Varech? Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je bývalý fotbalista a olympijský vítěz z roku 1980 Ladislav Vízek.

Český fotbal po dlouhá léta provází samé aféry, úplatkářství, klientelismus a tak dále. Jsou tam lidé, kteří jsou spojeni s bývalou Státní bezpečností. Teď proběhal takzvaná F-evoluce se snahou očistit český fotbal, což se do jisté míry podařilo. Jak to vidíš ty?

Je to pravda. Časy byly takové, jaké jsi říkal. V kriminálu byli prakticky oba dva naši nejvyšší představitelé, což je strašná hanba. Považuji to za ostudu století. Nicméně jeden pokračuje dál a je v Libereckém kraji na nějakém sportovním úseku jako vedoucí. Pro mě je to nepochopitelné. Druhý je alespoň zalezlý doma a nevyskakuje.

Čtěte také

Lepší to je určitě. Z čista jasna se to ale nedá udělat z nuly na sto. To nejde a výměna lidí bude ještě chvilku trvat. Někteří tam třeba i zůstanou, ale myslím si, že F-evoluce smysl měla, vyměnilo se vedení, generální sekretář, prezident FAČR. Myslím si, že ještě nějaké změny budou. U rozhodčích to taky proběhlo. Příhoda jede dobře, ale je to složité, protože když zapíská rozhodčí špatně, tak se hned říká, že je to pořád stejné. Teď se alespoň pozná, kdo umí pískat. Nejsem spokojený, ale myslím si, že změna byla ku prospěchu, že se fotbalu dá víc věřit a bude to čím dál lepší.

Teď jsi řekl důležitou věc – jestli ten rozhodčí umí, nebo neumí pískat. Mě úplně fascinuje, že na nejvyšší úrovni píská rozhodčí, který tam má VAR a stojí tři metry od zákroku, a stejně dochází k zásadním chybám. Je v tom záměr?

Dochází k chybám, ale dochází k nim méně. Komunikace mezi VARem a rozhodčím je velmi špatně nastavená. Na EURU nebo v Anglii, když zasáhne VAR, je to na dvacet vteřin a je to jasný. Tady se do toho VAR montuje a ten člověk, co sedí v té budce, chce být nejdůležitější. Každý má svoji pravomoc. Pro mě je důležitý hlavní rozhodčí a ne VAR.

Přednedávnem se objevil Miroslav Pelta v kabině rozhodčích. Byl z toho obrovský poprask. Já vůbec nechápu, jak je možné, že někoho napadne po tom všem udělat takovou věc.

Alespoň si můžeme představit, po jakých notách to šlo, když byl prezidentem svazu. On byl zvyklý, že tam přišel, nic neřekl a rozhodčí věděli, jak mají pískat. Myslel si, že je to pořád stejné. To, že ho vyvedli bylo naprosto správné. Prakticky shodil práci Petra Rady. A takový člověk je ještě ve funkci v Libereckém kraji, to není normální. Někteří ho uznávají a vůbec nevědí, co provedl. Na svazu mu ještě tleskají, že ovlivňuje volby. Je toho hodně. Ne, že by mi vadil, jeden čas byl dobrý, ale neunesl to. Takových lidí bychom se měli zbavit.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , vla

Související