Chystám svoji pravidelnou zabijačku. Tentokrát ale bude bez Krmenčíka, směje se Milan Petržela

1. prosinec 2021

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je fotbalový záložník Slovácka a bývalý reprezentant Milan Petržela. Kdo ho k fotbalu přivedl? Jak se s odstupem času dívá na své působení ve Spartě, za kterou odehrál jen devět minut? A jak vzpomíná na jednu z nejlepších etap jeho kariéry, kdy nastupoval za Viktorii Plzeň? Poslechněte si celý rozhovor!

Ty jsi z Augsburgu přestoupil zpátky do Plzně a dalších šest let jsi strávil na západě Čech. Získal jsi čtyři tituly, Český pohár a Super pohár. Když přijedeš do Plzně, tak tě tam musí nosit na rukou, ne?

Úplně mě nenosí, ale lidi na fotbal chodili a znají mě. Většinou, když tam přijedu, tak mě rádi vidí a nemám s nikým žádný problém. Vyfotím se, podepíšu se a je to většinou příjemný návrat. 

Čtěte také

V Plzni jsi skončil v roce 2019 a vrátil ses do Slovácka, aby se kruh uzavřel. Je ti 38 let a hraješ pořád českou nejvyšší fotbalovou ligu. Letos se vám neskutečně daří a o víkendu budete hrát doma s Plzní. Když dáš gól, co se stane?

Neslavím. Ne, že bych to udělal jako Krmelec a někde bych lítal a skákal mezi lidi na tribunu. Se spoluhráči se obejmu, jak to bývá zvykem, ale gesta dělat nebudu.

V Plzni byl Pavel Vrba a ve Slovácku je Martin Svědík a oběma se přičítá úspěch klubů, které trénují a trénovali. Slovácko hraje neskutečně, o víkendu jste prohráli v Budějovicích, což je škoda, protože se perete o čelo tabulky. Je to zase ta parta, nebo ten trenér?

Je potřeba, aby všichni táhli za jeden provaz. Trenér musí být na stejné vlně jako hráči, mít stejný humor, aby si to sedlo. To mi teď máme a přináší nám to ovoce. Je důležité, aby ta parta byla s trenéry i s hráči v kabině.

Já jsem kdysi četl takovou knížku, myslím, že byla od Foglara, která byla o fotbalovém týmu. Strašně se mi líbilo, jak ti kluci táhli za jeden provaz, i když je to naivní. Může se to trochu podobat?

Myslím si, že jo. Fotbal je kolektivní sport a celý kádr je asi 25 lidí, trenéři, maséři a všichni, co se kolem toho týmu motají. Všichni musí mít stejné zájmy, stejný humor a nějakým způsobem se doplňovat, aby se poznali a aby věděli, co komu vyhovuje, co si můžou dovolit. Je důležité, aby mužstvo bylo dlouho pohromadě, když to někde střídají, tak to nikdy fungovat nemůže.

Já Moravu miluji a vždy, když tam přijedu, tak mě zahřeje na srdci. Na Slovácku jsem měl babičku s dědou a jezdili jsme tam na zabijačky. Ty jednou ročně pořádáš své legendární zabijačky. Teď někdy bude, že?

Zatím to máme čtvrtý rok po sobě a zase to plánuji. Tentokrát bez Krmenčíka, protože toho už nepozvu. Určitě se něco zase vymyslí, abychom se potkali všichni pohromadě.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , vla

Související