Bývalý hokejový útočník Bohuslav Ebermann: V Plzni jsem začínal hrát na otevřeném stadionu s dřevěnou tribunou

Putování po tuzemských hokejových svatostáncích tentokrát zavítá do Plzně. Moderátor Petr Kadeřábek v Čisté hře hokejového experta Radiožurnálu Sport Martina Procházky zpovídá i legendu plzeňského hokeje a několikanásobného medailistu ze světových šampionátů Bohuslava Ebermanna. Kde se brala expresní rychlost bývalého útočníka? Jak vzpomíná na slavné spoluhráče nejen v dresu Škodovky?  Užijte si Čistou hru vysílanou přímo při tréninku A- týmu HC Škoda Plzeň.

Pane Ebermanne, co se Vám jako první vybaví, když se řekne plzeňský stadion?

Vybaví se mi rok 1956, kdy jsem tu začínal na otevřeném stadionu s dřevěnou tribunou naproti. Bylo tady výborné publikum a my proto chodili hrozně rádi hrát na náš stadion. 

Dnes je to přesně 18 let, kdy zemřel Ivan Hlinka. Jak jako bývalý spoluhráč vzpomínáte na souhru s hokejovou legendou?

Začínal jsem v lajně s Ivanem Hlinkou a Jirkou Holíkem na mistrovství světa v Helsinkách a Tampere v roce 1974. S Ivanem to bylo těžký, protože chtěl všechny puky. Samozřejmě to beru v nadsázce, byl to výborný hokejista, stejně jako Jirka a nemohl jsem si přát lepší začátek v nároďáku. 

Čtěte také

Proslavil jste se gólem  na mistrovství světa 1977 do sítě Švédska, kterým jste de facto rozhodl o titulu mistrů světa. Jak na něj vzpomínáte?

Měli jsme buly na pravé straně naší třetiny. Vláďa Martinec hrál pravé křídlo, Jirka Novák byl na buly a já nalevo. Vláďa za mnou přijel a řekl mi, že když Jirka vyhraje vhazování ať jedu pořád dopředu, že hodí nějaký lob a já to dojedu. Ono se to opravdu povedlo. Navíc jsem měl v týmu Švédska jednoho velkého kamaráda, který na mě hrál osobku, celý zápas mě řezal a když Vláďa vyhodil ten puk, tak Švéd couval, přeskočilo mu to hokejku, já pak ujel a měl jsem z toho největší radost. 

Martine, jak se díváš na současnou práci s mládeži v plzeňském hokeji?

Plzeň je ideální místo pro mládež, vlastně se jedná o velkou spádovou oblast, kam míří mladí hráči z Klatov, Třemošné nebo Rokycan. Základna je tady veliká, hokejisté dostávají hodně prostoru a proto tady dokáží vyhrát dorostenci i junioři titul. 

Martine, jaké dáváš šance aktuálním kádru HC Škody Plzeň před nadcházejícím ročníkem extraligy?

Je to tým postavený na kvalitních hokejistech, kteří jsou ale podřízení obrovské bojovnosti. Angažováním Piskáčka a Zámorského určitě chtějí vyztužit obranu a předpokládám, že se Plzeň znovu bude tlačit do těch nejvyšších příček. I když to určitě nebude mít jednoduché, protože Sparta, Třinec, Pardubice a Liberec budou našlapané, tak se těmto celkům bude chtít určitě přiblížit. Zároveň to Plzeňští mají založené na obrovské bojovnosti a pracovitosti.    

Jak vnímá bývalý úspěšný útočník Bohuslav Ebermann náročnost domácích fanoušků na stadionu v Plzni? Zamlouvá se mu současné trenérské složení u A-týmu? Poslechněte si celou Čistou hru Martina Procházky tentokrát ze západočeské metropole. A příští úterý si nezapomeňte naladit Radiožurnál Sport, zavítáme na další stadion.  

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související