Útočník Jan Kovář: V první sezoně v Rusku nám dal trenér volnost a naše lajna se odvděčila dobrými výkony

Na debatu o Kontinentální hokejové lize pozvání hokejového experta Radiožurnálu Sport Martina Procházky přijali trenér Vladimír Vůjtek starší a dlouholetý český reprezentant a také dřívější opora Magnitogorsku Jan Kovář. Jak si úspěšný kouč Vůjtek sjednával respekt u ruských hráčů? Co bude pro KHL znamenat velký odchod cizinců? A jak na svoji krátkou anabázi v hodně specifickém prostředí vzpomíná náš moderátor? To vše v tradičním pořadu, který probírá hokejové dění.

Pane Vůjtku, máte zkušenosti s tím, že v Rusku chodili největší představitelé klubu i do kabiny?

Když přišel prezident klubu do kabiny, tak to už se něco opravdu dělo. Měl takovou autoritu, že když ohlásil, že přijde po nepovedeném zápase dovnitř, tak nechal ty kluky půlhodiny čekat. A poté tam bylo takové ticho, že kdyby tam spadl špendlík, tak by to bylo slyšet. Musím říct, že se ho kluci i báli.

Platí stále fakt, že je Kontinentální hokejová liga stále tou nejlepší soutěží v Evropě?

Mám takový pocit, že ta liga, co byla předtím, tak byla lepší. Hrálo tam šestnáct kvalitních týmů, kdy dvanáct, třínáct jich hrálo na vysoké úrovni, zbytek tam byl sice držen jen tak uměle, ale bylo to kompaktní. Po rozšíření a kvůli velkému množství ne tolik kvalitních klubů se ta úroveň rozmělnila. Dříve bych byl přesvědčený, že to byla jasně nejlepší soutěž, ale teď už nejsem.

Čtěte také

Honzo, je pravdou, že Rusové umí mimořádně oslavit velká vítězství?

Nevím, jestli úplně dobře, protože ten organismus potom vypne docela rychle. Takže po chvíli se stane, že několik lidí musí jít brzy domů nebo se někde na pár minut natáhnou a člověk tam zbyde u stolu sám. Brali to totiž docela hopem.

Jak s odstupem času vnímáte váš raketový vstup do KHL, kdy jste v první sezoně hned získal Gagarinův pohár a zároveň se stal nejužitečnějším hráčem soutěže?

Ten první rok se mi určitě hodně povedl a i týmu všechno sedlo. Trenér dával speciálně naší lajně takovou volnost, která nám hodně pomohla. Ti kluci, s kterými jsem hrál, tak zažili hodně tvrdé trenéry s tou typickou ruskou školou, ale po příchodu Kanaďana Mike Keenana byli hodně nadšení. A z té volnosti se hodně profitovalo.

Jaký dopad bude mít na ruský hokej konflikt na Ukrajině? Vzpomene si útočník Jan Kovář na veselé historky ze života v Rusku? Poslechněte si Čistou hru.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Martin Procházka , rej
Spustit audio

Související