Vladimír Országh: Senzační výsledky draftu jsou vzpruhou pro celý mládežnický hokej na Slovensku

Slovenský hokej může uplynulou sezonu hodnotit jako velmi úspěšnou. Za všechno mluví všeříkající výsledky v podobě bronzových medailí na olympijských hrách, čtvrtfinálová účast na světovém šampionátu i senzační výsledky nedávného draftu NHL. Exkluzivními hosty pořadu Čistá hra Martina Procházky jsou Vladimír Országh a Ján Pardavý, kteří přidají svoje zkušenosti s hokejem na Slovensku. Jak bude jednička draftu Slafkovský snášet tlak v NHL? Poslechněte si celou Čistou hru!

Vladimíre, můžeme letos mluvit o vzestupu hokeje na Slovensku?

Myslím, že ano. Když se podíváme například na ten draft, to pro nás bylo něco fantastického. Tak vysoko a tolik hráčů jsme v prvním kole draftu nikdy neměli a tento úspěch přišel po dlouhé době, kdy byl mládežnický hokej ve velkém útlumu. Vidím obrovský progres v tom, že spousta mladých hráčů zasáhlo do elitního týmu jak na olympiádě, tak na mistrovství světa.

Čtěte také

Vyvolaly výsledky draftu NHL na Slovensku velký poprask?

Určitě, hodně lidí sledovalo draft v přímém přenosu. Něco takového se nikdy nestalo a málokdo tenhle výsledek očekával. Je to obrovská vzpruha pro mladé hráče, aby měli nové idoly a přihlásili se na hokej.

Jene, můžete se pochlubit titulem v československé, slovenské i české lize. Kde byly divočejší oslavy, v Česku nebo na Slovensku?

Podle mě byly podobně divoké všude, kde se to podařilo. Navíc ve Vsetínem jsme to mohli oslavit i s Prochym. Získat titul stojí strašně moc úsilí a člověk musí mít i štěstí. Takže každého úspěchu je potřeba si vážit a patřičně ho oslavit.

Co by jste popřál slovenskému hokeji pro příští olympijský cyklus?

Určitě by bylo pěkné být každý rok v play off a bojovat o medaile. Popřál bych mladým hráčům, kteří během posledních dvou, tří let vyskočili, aby se nějakým způsobem etablovali ve světovém hokeji. 

Jak si rozumí hlavní kouč národního týmu Slovenska Craig Ramsey s asistentem Jánem Pardavým? Panuje po draftu na Slovensku hokejová euforie? Jak působí Juraj Slafkovský mimo led? Poslechněte si nabitou Čistou hru!

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související