Otakar Vejvoda: Ve Švédsku se mladí hráči dostanou na led i třikrát za den. Mají tak výbornou možnost pilovat individuální dovednosti

Čistá hra Martina Procházky se tentokrát zaměřuje na fungování hokeje ve Švédsku. Jak hokejový expert Radiožurnálu Sport vzpomíná na působení v AIK Stockholm? Svoje postřehy přidá i bývalý trenér Slavomír Lener, který ve Švédsku čtyři roky působil jako kouč. Proč se na severu Evropy táhne za jeden provaz? Mládežníkům se ve Švédsku věnuje i Otakar Vejvoda. Co říká bývalý útočník o jejich tréninku? Poslechněte si debatu o jedné z nejkvalitnějších evropských hokejových soutěží.

Slavomíre, jaké znalosti jste ve Švédsku načerpal a chtěl přenést do českého hokeje?

Primárně jsem chtěl do Česka přenést ten přístup, který ve Švédsku mají k mladým hráčům. Švédové už od dětství poctivě trénují, ale nikdo na ně extra netlačí. Výsledky a tvrdá práce se řeší až od dorosteneckých kategorií. U dětí do patnácti let se tam sportuje hodně spontánně a cílená práce začíná podstatně později než v Česku.

Čtěte také

Ani Švédsko před lety nezažívalo povedené období, ale dokázalo to změnit. Věříte, že české hokejové hnutí se také může spojit a otočit vývoj k lepším zítřkům?

Hodně si to přeji, že s novým prezidentem bude vůle celého hnutí táhnout za jeden provaz a jednou cestou. Snad se odstraní tabulky u mladých, junioři musí začít hrát za dospělé a dostávat šanci.

Oto, ve Švédsku mají mladí hráči možnost během dne se dvakrát až třikrát dostat na led. Bereš to jako obrovskou výhodu nebo je to čistě o kvalitě tréninku?

Vždy je to o provázanosti kvality i kvantity. "Extra" ledy znamenají to, že hráči mohou jít pilovat individuální dovednosti. Je to hlavně z důvodu, že během klasické tréninkové fáze není čas se na tyto aspekty tolik zaměřit. Pokaždé s hráči na ledě nejsem a oni se sami chodí zlepšovat ve střelbě, v nahrávkách nebo v nácviku jednotlivých činností.

Nenechte si ujít v pátek 17. června od 13 hodin vysílání Radiožurnálu Sport, kde v hodinové debatě promluví kandidáti na nového prezidenta Českého svazu ledního hokeje. Volba nového šéfa pak proběhne v sobotu 18. června.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související