Rozšíření kvóty cizinců a příchod hráčů z KHL ještě pozvedne úroveň švýcarské ligy, říká Roman Červenka

Pořad Čistá hra Martina Procházky se po skončení klubové sezony věnuje evropským hokejovým soutěžím. V aktuálním díle si moderátor Filip Šedivý povídá s hokejovým expertem Radiožurnálu Sport o hokeji ve Švýcarsku. Exkluzivními hosty jsou Roman Červenka a Jiří Novotný, kteří v zemi pod Alpami působili nebo aktuálně působí. Řeč přijde i na volbu nového prezidenta Českého svazu ledního hokeje. Poslechněte si znovu napěchovanou Čistou hru!

Martine, vrátíme se k nedávné volbě prezidenta Českého svazu ledního hokeje. Čekal jsi, že zvítězí Alois Hadamczik?

Překvapilo mě, že rozhodnutí padlo jednoznačně už v prvním kole volby. Předpokládal jsem, že Jirka Šlégr získá víc hlasů a bude to tužší boj. Na druhou stranu Alois Hadamczik byl člověkem, který byl hned od počátku pro výrazné změny na svazu, šel opravdu proti němu ve svých vyjádřeních. A na to kluby prostě slyšely. Teď lze jen doufat, že to bude ku prospěchu českému hokeji.

Čtěte také

Romane, jak hodnotíte kvalitu švýcarské hokejové ligy?

Švýcarský hokej se zvednul už pár let zpátky a myslím si, že s příchodem hráčů z KHL, když se zvedly kvóty cizinců, se úroveň ještě povýší o stupeň.

Jirko, co vedlo švýcarské kluby k tomu, aby se v nejvyšší soutěži zvedly počty cizinců v týmu ze čtyř na šest?

Myslím si, že je k tomu dovedl fakt, že švýcarští hráči v klubech byli přeplácení a liga potřebuje nějakou změnu. Úplně jsem tomu nevěřil, že se to stane, ale podle mě se zvedne atraktivita i kvalita soutěže. Sám se na to těším a jsem hodně zvědavý, co to ve Švýcarsku udělá.

Jirko, jaké jsou ve Švýcarsku možnosti trénování u nejmladších kategorií hokejistů?

V první řadě vidím největší výhodu v tom, že mají více zimních stadionů. Mám zkušenost s lokalitou, kde jsem působil já. Žije tam ve městech pět tisíc lidí a i tak prostě mají led k dispozici. A i když to není na žádné profesionální úrovni, tak mají možnost už od dětství pořádně a pravidelně bruslit, což je obrovský rozdíl proti České republice.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související