Hokejista David Stach: Při oslavách rumunského titulu jsme jezdili s pohárem na koňských povozech

Tématem aktuálního dílu pořadu Čistá hra Martina Procházky  je hokejová exotika. O netradičních soutěžích si povídá s Davidem Stachem, který má za sebou odehranou sezonu v rumunské lize. Jaké je to slavit titul na koňském povozu? To ve Velké Británii se výrazně prosazoval útočník Martin Látal, který v loňské sezoně během padesáti utkání zaznamenal devětačtyřicet kanadských bodů. Jak rychlostně vybavený hráč snáší tvrdou hru? Užijte si hokejové povídání o specifických ligách.

Davide, jaká je atmosféra na stadionech v hokejově exotických zemích?

U nás je víceméně pořád vyprodáno, pro lidi je to sport číslo jedno a hokejem tam žijou. Je to město v horách, takže tam jsou skvělé podmínky, sice je to město velké jako třeba Beroun, ale diváci se tam hokejem opravdu baví. Jedná se vlastně o maďarsko-rumunskou soutěž a třeba v Maďarku mají krásné stadiony, ale těch diváků tam tolik nechodí. To u nás na domácích zápasech se zpívají chorály a je bouřlivá atmosféra.

Vyhrál jste rumunskou hokejovou ligu. Jaké byly oslavy?

Jezdili jsme na koňských povozech s pohárem, když jsme začali asi někde dvacet kilometrů od města, kde běžně hrajeme. Putovalo se po vesnicích, kde už na nás čekali lidé s občerstvením, třeba i místní pálenkou, zpíval tam také sbor. Postupně jsme dojeli až do města, kde bylo připravené pódium a závěrečná oslava s fanoušky.

Jak vypadá týden hokejisty v Rumunsku, když hraje za jeden tým dvě soutěže?

Celkem se to tam skládá za pochodu, protože se dost často neví. Jeden tým z Rumunska hraje zápasy maďarské extraligy, druhý tým potřebuje zase odehrát zápasy v Rumunsku. Takže kalendář se víceméně mění ze dne na den. Ale zhruba ty tři, čtyři zápasy za týden člověk dá. Většinou se hraje čtvrtek, pátek, neděle a pondělí a zbytek času se tráví regenerací, protože toho má člověk dost.

Čtěte také

Martine, působíš v anglickém Sheffieldu Steelers. Je pravda, že se v Británii hraje hodně tvrdý hokej?

Když jsem tam odcházel a viděl jsem pár videí, tak jsem si říkal, že to nemůžu přežít. Nakonec pár bitek tam bylo, oni to prostě řežou a Kanaďani v týmu vám to chtějí osladit. Rozhodčí to tam nechávají plynout, takže se najdou zápasy, kdy jdete domů opravdu zbitej.

Jak náročné je cestování za hokejem po Británii? 

Náš tým byl v soutěži něco jako v českých poměrech Třinec. Takže o nás bylo fantasticky postaráno, autobus byl po fotbalistech, k dispozici kávovar i trouba. Na tu možnost využít troubu jsem koukal jako zjara. Z Česka jsem zvyklý na klasické autobusy a v Anglii kromě krásných velkých křesel a televizí jsme tedy využívali i troubu. Vždy se zastavilo v supermarketech, nakoupilo se a pak se třeba pekla pizza přímo v autobuse. Jednou jsme to nějak nezvládli a 

Co Británie a hokejoví trenéři?

My máme v klubu sice trenéra Aaarona Foxe z Ameriky, ale jinak jsou všichni Kanaďané a zároveň zastávají i funkci manažera. Logicky jsou pak týmy plné Kanaďanů a po troškách je tam pár Evropanů. Trenéři mají ale určitě kvalitu.

Na jaké úrovni je podle Davida Stacha rumunská a maďarská hokejová soutěž? Proč ligu pískají nekvalitní rozhodčí? Jakým způsobem funguje klub Sheffield Steelers bez hokejové mládeže? Jak si hokejisté David Stach a Martin Látal užívají mimohokejový život?

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio