Windsurfařka Švíková: V Česku už skoro netrénujeme. Nejraději jezdíme na Gardu do Itálie

Hostem pořadu Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou byla česká windsurfařka Barbora Švíková. Česká reprezentantka ve sportovní talkshow Radiožurnálu Sport prozradila proč za tréninkem vyráží do zahraničí nebo jaká síla a rychlost větru je na závody ideální. Jak často se před závodním zápolením dívá na předpověď počasí? Kolik šancí bude mít v kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Paříži? Poslechněte si celý rozhovor. 

Nedávno jsi vyhrála ve třídě iQFoil závod světové série olympijských lodních tříd ve francouzském Hyeres. Jedná se o nejlepší výsledek dosavadní kariéry?

Je to tak. Vážím si i výsledků z minulého roku, ale to bylo ještě v juniorské kategorii. V dospělé kategorii je to pro mě rozhodně nejlepší výsledek.

Čekala jsi, že by to ve Francii mohlo dopadnout tak dobře?

Zrovna v Hyeres nebyla tak početná skupina, protože se nám prolínaly závody, kalendář byl hodně nabitý, takže některé holky se tam rozhodly nejet. Jsem ale ráda jak to dopadlo a neskutečně si toho vážím. 

Jak závody ve windsurfingu vůbec probíhají?

Většinou máme závody dlouhé pět, šest dní. Musíme odjet spoustu rozjížděk. Závod je vypsaný na dvacet, pětadvacet rozjížděk a každá trvá patnáct až dvacet minut. Za den stihneme čtyři a více rozjížděk a býváme tři hodiny na vodě. Záleží hodně na podmínkách. Zrovna v Hyeres jsme měli silný vítr o rychlosti 10-15 m/s, což je opravdu extrém. Ostatní lodní třídy, které tam byly s námi, tak to nedávaly a nemohly ani jezdit. Byl tam i den volna, protože naopak vítr nefoukal. My totiž potřebujeme minimální rychlost větru alespoň 3 m/s.

Co je nejnáročnější při silném větru?

Holky mají plachtu velkou osm metrů čtverečních a pokud je vítr silný, tak se to různě plácá a není lehké to ukorigovat. Zároveň s větrem většinou přichází vlny a člověk se musí hodně soustředit, aby všechno vycházelo, tak jak má.

Jak silnou pozici má windsurfing v Česku?

Poslední dobou se rozrůstá, protože se rozšiřuje základna mladých závodníků. V posledním závodě nás jelo šest holek, což je dobré.

Jak jsi se dostala k windsurfingu?

Následovala jsem sestru Kačku, už od sedmi let jsme začínaly v Yacht Clubu CERE, postupně jsme se propracovávaly přes závody a rozrostlo se to.

Jak moc se sestrou soupeříte?

Bydlíme i trénujeme spolu, díky tomu máme na vodě pořád partnera. Někdy je to náročnější, ale pořád to nějak jde. 

S kým na závod obvykle vyrážíš?

Se sestrou Kačkou a hodně nám pomáhají i rodiče. Před nedávnem mi nebylo ještě osmnáct let, takže jsem nebyla schopná to odřídit autem. Když taháme motoráky a máme velký vlek, tak nejsme schopné to pobrat jen s Kačkou. Pomoc rodičů je tak potřeba.

Dá se v Česku provozovat jachtařský sport?

Na vyšší úrovni už je to složitější a převážně vyjíždíme do zahraničí. V Čechách už skoro vůbec netrénujeme a nejčastěji jezdíme trénovat do Itálie na Lago di Garda. Jsou tam skvělé podmínky, protože vítr je tam velmi častý, funguje termika. Pokud nepřecházejí velké bouřky, tak je to tam každý den super na trénink. 

Čtěte také

Co podmínky pro windsurfing v tuzemsku?

Máme zde nádrže nebo jezera, na kterých se dá jezdit. Třeba na Nechranicích v Ústeckém kraji nebo na Lipně. To jsou ideální vodní plochy. Pořádají se tady i závody a i díky tomu roste členská základna.

Jak náročné je cestování s windsurfem?

Do letadla to zabalíme a dáme do nákladového prostoru. Občas je náročnější to připravit tak, aby se tomu v letadle nic nestalo. 

Co znamená třída iQFoil?

Jedná se od windsurf, který létá nad vodou. Prkno se vůbec nedotýká hladiny a celé to stojí na noze, která je metr dlouhá nebo vysoká. Jinak máme samozřejmě plachtu, kterou pohání vítr. Holky mají plachtu osm metrů čtverečních, kluci devět metrů čtverečních. 

Rychlost a předpověď počasí

Čím si tě získala kategorie levitujícího prkna?

Přišlo to tak nějak samo, protože nyní na olympijské hry do Paříže poprvé zvolili tuto třídu. Postupně se rozvíjí a pořád je to ještě novinka. Je tam úžasná rychlost a pocit létání je úplně o něčem jiném, než když člověk jede po hladině. 

Jakých rychlostí běžně s windsurfem dosahujete?

Holky kolem 50 kilometrů za hodinu a kluci samozřejmě víc. Když máme třeba menší plachty, tak to jsou ještě jiná čísla. 

Stává se často, že se windsurfařka nemůže vrátit a musí pro ni dojet člun?

V zásadě se můžeme vrátit za každých podmínek. Pokud tedy nepanuje zrovna nějaký uragán. Když jsme ale daleko od břehu, přestane foukat a my nemůžeme levitovat, tak je jednodušší nasednout na člun. 

Řešíš často před závodem předpověď počasí?

Povětrnostní podmínky zkoumáme vždy a pořád. Často se mění. Hlavně je důležité přijet na závody dřív a rozkoukat se v prostředí, načíst si vodu, jak funguje v jednotlivých lokalitách.

Čtěte také

Jak probíhá windsurfová sezona?

Zimní sezona je převážně tréninková, kdy se připravujeme na závody. Na jaře jsou na programu větší akce, po kterých je další pauza na trénink. Takže červen, červenec trénujeme a v srpnu zase bývají důležité závody, letos tam máme mistrovství světa. Od října do ledna máme volno, kdy odpočíváme a probíhá suchá příprava.

Co všechno zahrnuje suchá příprava windsurfařky?

Posilování, běhání a anaerobní příprava.

Je možné se windsurfingem uživit?

Máme finanční podporu od Českého svazu jachtingu, ale i od sponzorů. Já jsem zařazená v centru Ministerstva vnitra na Olympu a díky podpoře jsem na tom docela dobře. Na nejvyšší úrovni se s tím určitě uživit dá, ale je to hodně náročné. 

Bereš windsurfing jako sport, práci nebo zábavu?

Převážně je to pro mě zábava, ten sport miluji. Určitě je ale dobré to kombinovat s něčím jiným, což je v mém případě škola. 

Je tvým snem se dostat na olympijské hry?

Samozřejmě. 

Jakou máš šanci kvalifikovat se do Paříže?

Určitá šance tam je, ale zahraniční konkurence je obrovská a přímořské státy k tomu mají trochu jiný přístup a výhodu.

Poslední kvalifikační možnost bude v příštím roce právě v Hyeres. Je výhodou, že se ti tam letos tak zadařilo?

Právě kvůli tomu jsme tam jely, abychom okoukaly podmínky. Teď už aspoň víme, co nás tam čeká.

Jaké výsledky musíš zajet, aby nominace vyšla?

První kvalifikaci máme letos v srpnu v nizozemském Haagu, kde se otevřou první místa pro prvních pár států, následují další kvalifikace pro ostatní světadíly, které jsou na začátku příštího roku. Poslední regata, kde bude šance se kvalifikovat, je v Hyeres.

Přímo v Paříži se závodit nebude, kde proběhnou olympijské závody ve windsurfingu?

V Marseille. Letos tam proběhne i test event, kde si některé holky můžou vyzkoušet místní podmínky. 

Závodit se bude tedy na moři. Jaký je to rozdíl oproti jezeru?

Obrovský. Hlavně kvůli vlnám, protože na moři mohou chodit dlouhé vlny, které se musí sjíždět.

Máš raději závody na jezeře nebo na moři?

Spíše pořád tíhnu k jezerům, i když poslední dobou nacházím zalíbení i v delších vlnách i přímořských podmínkách. 

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související