Voženílek byl nejužitečnějším hráčem play-off. Soupeře trápil hlavně důrazem, tvrdí Procházka

Třinec získal v extralize čtvrtý mistrovský titul v řadě. Co na jeho cestu letošním play-off říká Martin Procházka? Jak během aktivní kariéry olympijský šampion prožíval oslavy po zisku titulu v extralize, ale i na světovém šampionátu? Jak moc velkým šokem je brzký konec Bostonu v play-off NHL? Co by podle Procházky a reportéra Františka Kuny mohlo přesvědčit Pastrňáka, aby posílil výběr trenéra Jalonena na mistrovství světa, které startuje 12. května? Čistá hra odpoví.

Martine, není škoda, že Hradec Králové finálovou sérii s Třincem nedotáhl až do sedmého zápasu, aby vyvrcholení hokejové extraligy bylo se vším všudy?

Pro fanoušky by to bylo určitě atraktivní, ale bylo vidět, že hráči Hradce i Třince za sebou měli už obrovské množství zápasů, včetně těch dlouhých zápasů s prodloužením. I když byl Třinec možná nebezpečnější venku, tak dokázal sérii ukončit na domácí půdě a zaslouženě získal mistrovský titul.

Třinec je vůbec prvním extraligovým týmem, který k titulu došel až z předkola play-off. Je pro Oceláře zisk titulu o to cennější?

Je to tak, předkolo je víceméně nastartovalo. Už v té sérii s Litvínovem jsem pozoroval, že se Třinec stává play-offovým týmem. Rázem změnili styl hry a přechodem přes Spartu a Pardubic ukázali, že to mají v sobě. V předchozích letech do play-off vstupovali jako favorité, letos rozhodně ne, i tak to dokázali zvládnout. Všechno to v organizaci nastartoval Václav Varaďa a nyní Zdeněk Moták s Vladimírem Országhem to znovu dali dohromady během sezony, klobouk dolů. 

Kdo podle tebe byl nejužitečnějším hráčem play-off?

Daniel Voženílek. Byl platným hráčem v jakémkoliv útoku, vyznačoval se důrazem, nepříjemným stylem hry, dával důležité góly a dokázal soupeře vždy překvapit. Byl vidět v každém zápase.

Čtěte také

Davide Procházko, byly oslavy v Třinci adekvátní tomu, že počtvrté v řadě vyhráli titul?

Vše se odehrávalo asi v Třinci, ale v následujících dnech po posledním utkání jsem tam nebyl. V Třinci jsem během šestého zápasu strávil čas na stadionu asi do půl dvanácté do večera až jsem dokončil práci. Na silnici hlídkovali policisté, kteří mě i zastavili. Takže asi hodně fanoušků z okolí Třince přijíždělo slavit.

Martine, jaké rozdíly si pamatuješ mezi oslavou extraligového titulu a titulu mistrů světa?

Je to hodně podobné. Když jsme vyhráli titul mistrů světa v roce 1996, tak to nebyly téměř žádné oslavy. Přijeli jsme v půl druhé v noci autobusem do Holešovic, kde čekalo pár fanoušků z rodinných příslušníků. Následné oslavy na Staromáku už byly úžasné. Už cesta  z letiště po Evropské obklopená fanoušky, plné náměstí. Po prvním dni se pokračovalo dál, měli jsme v restauracích objednaná místa a sebou pohár, který jsme mohli ukázat fanouškům. Dva, tři dny to prostě jede ve velkém stylu.

Jaké oslavy byly nejbouřlivější?

Nejúžasnější atmosféra byla asi po olympijských hrách v Naganu, kdy tím žil celý národ. Byla to jen jednorázovka, protože druhý den jsme museli odjet do svých klubů. Ve velkém stylu to bylo i po zisku zlatého hattricku. Třikrát po sobě vyhrát mistrovství světa se nepodaří pokaždé, proto oslava byla veliká.

Davide, jak budou v Třinci vypadat oficiální oslavy zisku mistrovského titulu?

Slavit by se mělo ve čtvrtek odpoledne, až budou lidé přicházet z práce. Přesný harmonogram ještě není doladěný. Vše by ale mělo začít obědem s prezidentem klubu Jánem Moderem, pak hokejisté vyjedou doubledeckerem po městě, ale i do Českého Těšína. Následovat bude autogramiáda v obchodním řetězci. Vše by mělo začít ve 14 hodin. 

Čtěte také

Třinec bude mít v příští sezoně šanci dorovnat rekord Vsetína, který získal pět titulů v řadě. Už se ví, že z týmu odejdou Tomáš Marcinko, Erik Hrňa, Milan Doudera, Jan Jaroměřský nebo Lukáš Kaňák, navíc slovenští hokejisté Marko Daňo a Martin Marinčin mají ve smlouvě klauzuli, že v případě zajímavé nabídky ze zahraničí můžou odejít. Jaký odchod bude pro Oceláře nejcitelnější ztrátou?

Pokud odejde, tak rozhodně Daňo. Chvíli se adaptoval, aby získal v Třinci ideální pozici, ale letos už dominoval a byl famózní. Chybět bude i Marcinko, který proti soupeřům hrál nepříjemným stylem a byl vždy hodně platný. Třinec ale vždy umí dobře poskládat tým, což potvrzuje zisk čtyř titulů v řadě, takže očekávám zase další posily do kádru.

Davide, kdo by naopak do týmu Třince měl před novou sezonou přijít?

Kromě Tomáše Kundrátka o nikom dalším nevím. Je to pro mě trochu úsměvné, protože jsem nechápal loni, že někdo odchází z Třince, když se mu daří. Teď se Kundrátek vrací, asi pochopil, že udělal chybu. U Davida Musila jsem to loni chápal, protože si chtěl v Pardubicích zahrát s bratrem v místě, kde hrával jejich otec František. 

Pastrňák na šampionát?

Martine, Boston v NHL nečekaně končí už v prvním kole play-off. Jaká je šance, že na blížící se mistrovství světa dorazí i David Pastrňák?

Byla by to pecka, kdyby přijel. Když si vzpomenu na to, co udělal loni s českým týmem, když dorazil. Pokud by přijeli s Davidem Krejčím i letos, tak by to byla neuvěřitelná síla směrem dopředu. Zklamání u Davida Pastrňáka po brzkém konci Bostonu bude určitě velké, takže těžko říct, zda dorazí za národním týmem na šampionát.

Františku Kuno, jaké jsou poslední informace ohledně možného příjezdu Davida Pastrňáka na šampionát?

Trenér Kari Jalonen čeká na chvíli, kdy se generální manažer hokejové reprezentace Martin Havlát spojí s hráči z Bostonu. Je relativně brzy a rozhodně jsou to hráči, které nepotřebuje Jalonen zkoušet na Českých hokejových hrách v Brně.

Martine, co by mohlo Davida Pastrňáka přesvědčit, aby dorazil na světový šampionát?

Určitě by ho na mistrovství světa dostalo to, kdyby jel i David Krejčí. Ten je ale zraněný. Možná by tomu mohl pomoci i příjezd dalšího hráče z Bostonu Pavla Zachy, ale nevím.

Františku, šokovalo tě, že Boston v sérii ztratil vedení 3:1 na zápasy a v NHL letos končí?

Je to velké překvapení. I když víme z předchozích sezon, že to jde. Překvapivější je to, protože Boston získal rekord v počtu získaných bodů v základní části a počítalo se s tím, že Floridu smáznou třeba 4:1 na zápasy. Můj kamarád před sezonou vsadil 200 korun v kurzu 24 na to, že Boston vyhraje Stanley Cup, i pro něj to bylo velké překvapení (smích). Přejme alespoň panu Gudasovi, ať se mu daří dál s Floridou. 

Martine, má podle tebe smysl ještě čekat na některé hráče ze zámoří, kteří můžou vypadnout ve 2. kole play-off NHL?

Jak známe trenéra Jalonena, tak ten je radši, když má tým připravený dopředu. Loni byla výjimka samozřejmě v případě možnosti příjezdu Davida Pastrňáka a Davida Krejčího, ale jinak má trenér rád tým už pohromadě. Nabízí se určitě možnost Radko Gudase, na něj by mohl počkat.

Co říkáš na dosavadní výkony českého týmu v přípravných zápasech před mistrovstvím světa?

Nešlo o těžké soupeře, proti kterým Češi nastoupili. Každopádně kromě zápasu se Slovenskem, které vyhráli až po nájezdech, to byly jednoznačná utkání. I v posledním zápase proti Rakousku, které vyhráli hokejisté jen 2:1, tak soupeře přestříleli 48:10. Český tým se mi jeví pozitivně, protože i když se jim nedaří dávat góly, tak pořád hrají naplno. Daří se útočné dvojici Sedlák - Hyka. Klasicky velmi dobře vypadá Jakub Flek, který je platný i v oslabení, navíc dává góly. Otazník mám u Filipa Chlapíka, u kterého mi chybí větší aktivita, jeho pohyb není úplně ideální.

Františku, u brankářů je asi jasno - Vejmelka, Langhamer a Hrubec..

Vypadá to tak. Karel Vejmelka by měl být jasnou jedničkou. Marek Langhamer už loni ukázal, že se dokáže vyšvihnout nahoru i z pozice dvojky.

Martine, kdo by mohl být lídrem defenzivy?

Moc se mi zatím líbil Tomáš Kundrátek, který hrál aktivně a zapojoval se do ofenzivy. Kvalitu prokázali i Košťálek s Dvořákem, kteří si výborně sedli s útočníky Hykou a Sedlákem. Určitě posilou bude Jakub Jeřábek, který je nyní povolaný z Třince. Na obraně bude ale potřeba určitě zapracovat. 

Františku, kdo by na šampionátu měl táhnout ofenzivní snahu českých hokejistů?

Mohl by to být David Tomášek, který čeká na výraznější úspěch na mezinárodní úrovni. Pak bych počítal určitě se Sedlákem a Hykou. Podle mě u těchto dvou útočníků už zklamání z vypadnutí Pardubic v semifinále vyprchalo a budou mít větší chuť uspět s reprezentací.

Co si reportér David Procházka myslí o odchodech Marcinka, Doudery a Hrňy z kádru Třince? Náš hokejový reportér sledoval celou finálovou sérii mezi Oceláři a hradeckým Mountfieldem. Myslí si František Kuna, že trenér Jalonen ještě bude čekat na posily z NHL? Užijte si Čistou hru, ve které je tématem i skladba národního týmu pro blížící se světový šampionát. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Filip Šedivý , rej
Spustit audio

Související