Vážné zranění achillovky urychlilo moje rozhodnutí o konci kariéry, přiznává bývalá atletka Zuzana Hejnová

Andrea Sestini Hlaváčková si v pondělní talkshow Na síti povídala s bývalou atletkou Zuzanou Hejnovou. Co dělá dvojnásobná mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů překážek po kariéře? Jak se těší na novou roli matky? Jaké zranění jí vystavilo definitivní stopku? Oficiální rozloučení s její úspěšnou kariérou proběhlo 31. května u příležitosti 61. ročníku Zlaté Tretry v Ostravě. Poslechněte si celý rozhovor s elitní překážkářkou.

Jak moc byl tvůj konec atletické kariéry plánovaný?

Moc plánované to nebylo, a příroda tomu asi tak chtěla. I díky tomu, že jsem v očekávání potomka, tak bylo to rozhodování o něco lehčí. 

Čtěte také

Bylo zlomem i zranění Achillovy šlachy, které Tě brzdilo i v každodenním životě?

Byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsem byla smířená i s tím, že ukončím kariéru. Měla jsem výrůstek na patě, který dráždil tu achillovku a už to byla narostlá kost na kosti. Doktoři tu operaci i neradi dělají, ale musím říct, že mi to pomohlo a v normálním životě můžu v klidu fungovat. 

Jak vzpomínáš na úspěšné olympijské hry, kdy jsi skvěle závodila v Londýně i v Riu?

Samozřejmě hrozně ráda, proto jsem si to ani nechtěla kazit tou v Tokiu, kde bych nebyla adekvátně připravená a zároveň by to ani nebylo s fanoušky. Na Londýn jsem se dokázala skvěle koncentrovat i proto, že se mi v tom roce nepovedlo mistrovství Evropy. Roky, kdy jsem čekala na velkou dospěláckou medaili, byly už dlouhé. Proto jsem se na Londýn dokázala tak dobře připravit.

Jaká je v současnosti úroveň české atletiky?

Určitě tam dochází k určité generační obměně a asi budeme ještě chvíli čekat na nějakého medailistu. Šikovní a mladí atleti tam určitě jsou, ale podle mě nemají ten pravý zápal, jako měla naše generace. V současnosti mají moc rozptýlení mimo atletiku, což si prostě profesionál během kariéry nemůže dovolit.

Přemýšlela olympijská medailistka o tom, že se po mateřské pauze ještě vrátí k atletice? Jaké zranění ji během kariéry trápilo nejvíce? Jak vnímala covidové období, kdy nebyla možnost závodit a ani naplno trénovat? Poslechněte si celý rozhovor s bronzovou medailistkou z Her v Londýně 2012!

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související