V Boleslavi mají moderní fotbalový stadion, který má jen dvě vady na kráse. Místo jedné tribuny stojí panelák a na fotbal chodí málo fanoušků

25. říjen 2021

Velký sportovní areál s fotbalovým stadionem, desítky let spojení s velkou automobilkou a také úspěchy v posledních patnácti letech. To vše nabízí Mladá Boleslav. Ovšem něco ji k tomu chybí – větší počet fanoušků.

Stadionem vás provede manažer komunikace fotbalového klubu Mladá Boleslav Jiří Koros, který Martinovi Minhovi ukáže celý areál včetně sportovního zázemí a vysvětlí proč v Boleslavi nemají jednu tribunu. Bývalý útočník a současný asistent trenéra A týmu Marek Kulič zavzpomíná na slavnou sezonu, kdy Boleslav získala 2. místo v lize, na svůj odchod do Sparty, i na bohémský život, který mu zkazil přestup do zahraničí.

Co uslyšíte v tomto podcastu?

  • Manažer komunikace Jiří Koros představí rozsáhlý sportovní areál, který využívá fotbalové áčko, ale také další týmy Mladé Boleslavi.
  • Martin Minha se podívá do zázemí včetně šaten, kde Jiří Koros prozradí, že pouze Marek Matějovský si mohl vybrat svoje místo.
  • Marek Kulič zavzpomíná na svůj příchod do Boleslavi, kam přišel společně s Radimem Holubem, na kterého se hodně těšil, protože dle jeho slov toho spolu mnoho prožili i když to bylo mimo fotbalový trávník.
  • Boleslav v 90. letech byla farmou Slavie a pak Bohemians a na toto období fanoušci nevzpomínají v dobrém. To v rozhovoru potvrdil i fanoušek Bolky Jaroslav Kostrava.
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová(Český rozhlas), Marek Kulič, Jiří Koros a Jaroslav Kostrava (FK Mladá Boleslav)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný

Z historie stadionu

Městský stadion Mladá Boleslav byl slavnostně otevřen v roce 1965 při příležitosti Spartakiády. Tehdejší Ústřední stadion byl koncipován pro účely již zmíněné Spartakiády, fotbalových zápasů, ale také dojezdu tehdy populárního cyklistického Závodu míru. Na přelomu milénia začala přestavba stadionu. Vznikl útulný fotbalový areál, který se po dalším rozšíření v současnosti skládá ze tří krytých tribun s celkovou kapacitou pět tisíc sedících diváků. Na Městském stadionu v Mladé Boleslavi se také ukázala České reprezentace – poslední zápas tam odehrála v roce 2016 s Dánskem a remizovala 1:1. 

Multimediální prohlídku stadionu si můžete užít zde.

Fotbal se do Mladé Boleslavi dostal ke konci 19. století z nedaleké Loučně, kde vzniklo zámecké mužstvo složené z Angličanů i Čechů. V roce 1901 byl ustanoven Český fotbalový svaz a rok na to studenti mladoboleslavského reálného gymnázia zaregistrovali klub STUDENTSKÁ XI. Ten byl předchůdcem současného fotbalového klubu a Mladá Boleslav neboli Bolka se tak řadí k nejstarším týmům české fotbalové ligy. 

Kulič: Kvůli přestupu do Sparty jsem trucoval

Marek Kulič neboli Kulda je bývalý útočník, který v dresu Mladé Boleslavi nastřílel 35 ligových gólů a získal s ní v roce 2011 Český fotbalový pohár. Nastoupil také ve dvanácti reprezentačních zápasech, kde se mu povedlo třikrát skórovat.

„Hodně mých známých říkalo, že se tady skvěle dívá na fotbal. Je to blízko, je to útulné, vidí kontakt hráčů a rozhodčích. Jediné, co tomu chybí, je, že tam není tribunka, aby to bylo celé uzavřené. Jinak si myslím, že nemá chybičku a na české poměry je ideální,“ popisuje Marek Kulič.

Po druhém místě v sezoně 2005/2006 dostal nabídku od Sparty, kterou přijal. „Díky Mladé Boleslavi jsem se dostal do reprezentace a přišla nabídka ze Sparty. Boleslav mě nechtěla pustit a já jsem si trochu postavil hlavu, protože Sparta se neodmítá. Strašně jsem si přál tam jít. Trochu jsem si i dupnul, trucoval jsem, to přiznávám.“

„Největší roli sehrál asi trenér Bílek. Je to výborný kouč a skvělý člověk a trochu mě zlomil. Ta touha si zahrát ve Spartě, je to velkoklub a byl jsem za to moc rád,“ doplňuje v rozhovoru s Martinem Minhou.

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastovou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související