Fotbalisté Hradce by od roku 2023 měli hrát na novém stadionu. Budou jeho součástí ikonická lízátka?

10. prosinec 2021

Všesportovní stadion prošel v minulosti několika rekonstrukcemi, bylo ale jasné, že do budoucna bude nutné uvažovat o stavbě nového moderního fotbalového stánku. Ten by měl stát v roce 2023 a bude nadále používat hradecký symbol – lízátka, která budou osvětlovat zápasy hradeckých fotbalistů.

Soutěž o stavbu nového hradeckého stadionu pro více než 8 tisíc diváků nakonec se svým návrhem vyhráli Robert Prix a Tomáš Vymetálek. „Bylo to hodně práce, na kterou bylo málo času. Výsledek byl pozitivní a podařilo se to. Myslíme si, že se náš návrh hodně líbil, a to překoná všechny nesnáze,“ popisuje jednatel architektonického studia Robert Prix.

„Už jsme před tím fotbalové stadiony dělali. Je to pro nás srdcová záležitost, protože se jedná o stavbu s ikonickými lízátky, které se staly pro Hradečáky symbolem města. Je to velká výzva,“ doplňuje architekt nového stadionu Tomáš Vymetálek.

Nový stadion má ambice stát se poměrně výjimečnou stavbou v České republice, na kterou si najdou cestu nejen sportovci.
Robert Prix

Místo pažitu je v místě, kde stál původní Všesportovní stadion zatím jen velká díra. Nový stánek by ale měl být hotový už v roce 2023. „Jede se podle harmonogramu. Je to velká a složitá stavba, ale musíme zatím pochválit kolegy. Jsme pořád ve fázi bourání, připravuje se zakládání stavby, takže to hlavní přijde počátkem příštího roku,“ vysvětluje architekt.

Podoba nového stadionu v Hradci Králové

Nový stadion by neměl sloužit jen zápasům nejvyšší české fotbalové ligy. „Pamatuji si na dobu, kdy tady byly dojezdy Závodu Míru, středoškolské hry, závody v běhu a myslím si, že se ta idea Všesportovní stadionu vrátila. Stadion je určený primárně pro fotbal, ale lze tady udělat i koncert pro 25 tisíc diváků, divadelní festivaly, trhy, sportovní hry,“ říká Rober Prix.

„V Hradci fotbalová tradice je. Pamatuji, kdy byly návštěvy hodně přes 10 tisíc. V posledních letech stadion nestačil. Diváci sem neradi chodili, hráči tady neradi hráli a Hradec je v Česku poslední klub, který čeká na důstojný stadion,“ myslí si Tomáš Vymetálek.

Ikonická lízátka zůstávají

Zhruba před dvěma měsíci šlo legendární osvětlení ve tvaru lízátek takzvaně k zemi. Co s nimi bude? „Provede se jejich repase a po určitých úpravách se vrátí, ale do nových pozic. Byla vyrobena velice poctivě. Jejich povrchová úprava je od konce 60. let do dneška v poměrně dobrém stavu.“

„Lízátko mám zhruba 55 metrů a po všech úpravách se zvedne a ukotví se do nových pozic. Musíme si říct, že ten původní stadion měl kolem trávníku škvárovou dráhu, ale nová tribuna se bude nacházet v prostoru, kde byla právě ta dráha. Proporce stadionu bude kompaktní a lízátka budou o několik desítek metrů blíže trávě,“ popisuje architekt Vymetálek.

Rekonstrukce nebo výstavby stadionů jsou velmi složitými procesy, protože stadiony tvoří významný prvek ve veřejném prostoru. Jejich stavbu ovšem ovlivňuje nejen územní plán a další regule, ale také normy fotbalových unií. „Budou i nadále sloužit k osvětlení. Parametry se ale změnily a pro potřeby nové kvality osvětlení budou využity i světla na věnci tribun tak, aby rovnoměrnost osvětlení byla vyhovující pro potřeby UEFA,“ říká Robert Prix.

Co uslyšíte v novém díle podcastu Stadiony?

  • Proč se Sportovnímu klubu Hradec Králové, který byl založen v roce 1905, přezdívalo řezníci?
  • Jak fanoušci vzpomínají na vítězství v Českém poháru z roku 1995?
  • Proč se hradeckým fotbalistům odjakživa říká Votroci?
  • Jaké normy musí stadion splňovat, aby se na něm nohli hrát utkání Evropské ligy nebo Ligy mistrů?
  • Jaké v české nejvyšší fotbalové lize existují možnosti vlastnictví stadionu?
  • A jak vznikal návrh nového hradeckého stadionu?
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Richard Jukl, Honza “Koty” Kotouček (FC Hradec Králové), Robert Prix a Tomáš Vymetálek (autoři návrhu nového stadionu)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Multimédia: David Loch, David Všetička, Aleš Vavřík a další
Rešerše: Rešeršní oddělní Českého rozhlasu a další

Původní stadion „Pod lízátky“

Fotbal v Hradci začínal v dobách, kdy byl ještě typickým pevnostním městem. Místní nadšenci hráli především mezi sebou a v roce 1902 poprvé změřili své síly proti rivalovi z Pardubic. O tři roky později byl už oficiálně založen Sportovní klub Hradec Králové. Zajímavostí je, že první dresy týmu byly červenobílé a týmu tehdy vynesly přezdívku řezníci. Za Hradec také jako hrající trenér nastupoval v letech 1952 a 1953 legendární Josef Bican.

 

Všesportovní stadion v Hradci Králové byl otevřen v roce 1960. Nikdo mu ovšem, díky specifickým stožárům umělého osvětlení, které byly instalovány v roce 1972 a staly se ikonou krajské metropole, neřekl jinak než stadion „Pod lízátky“. Kapacita stadionu byla v dobách největší slávy okolo 25 tisíc diváků a možná byla při některých velkých zápasech i překonána. Stadion také v roce 1997 postihla živelná pohroma a to v podobě 100leté vody, která ho zaplavila a napáchala ohromné škody.

Richard Jukl: Doufám, že s novým stadionem zůstaneme stabilním členem první ligy

Hradečtí fotbalisté jsou držiteli jednoho ligového titulu, který získali v sezóně 1959/1960 a v roce 1995 přidali vítězství v Českém poháru. Velký zápas v evropských pohárech si užili v roce 1961, kdy nastoupili v Poháru mistrů evropských zemí ve čtvrtfinále proti Barceloně.

„Za největší úspěch považuji vítězství v poháru v roce 1995, protože v té době jsme se zachraňovali a nakonec jsme se zachránili a vyhráli pohár. Největší úspěch klubu je ale určitě rok 1960,“ říká generální manažer Hradce Richard Jukl, který před příchodem do vedení klubu hrál na pozici záložníka. Oblékal dres Drnovic, Českých Budějovic a samozřejmě nejvíce zápasů odehrál za hradecké Votroky.

„Do Hradce jsem přišel až když jsem nastoupil na vojenskou základní službu, začal jsem tady hrát a byla to pro mě obrovská výzva. Ze třetí ligy jsem sem přišel hrát první ligu a už v té době pro mě klub začal být stěžejní,“ vzpomíná v rozhovoru s Martinem Minhou.

Klub kromě úspěchů zažil i několik sestupů. Momentálně se ale drží ve středu tabulky a navíc staví nový stadion. Očekává Richard Jukl novou éru hradeckého fotbalu? „Musím říct, že ta fluktuace nahoru, dolů pro mě byla strašná. Stojím si za tím, že spoustu bodů nám ubral ten starý stadion. Hranice byla tak tenká, že se nám nepodařilo stabilně zůstat členem první ligy. Doufám, že se tak s novým stadionem stane.“

Bonusové materiály

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastovou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související