Třinečtí Oceláři jsou vítězem hokejové extraligy. Ve finále přemohli pražskou Spartu

29. duben 2022

Králem letošního ročníku hokejové extraligy je Třinec. Oceláři se z triumfu v nejvyšší české hokejové soutěži radují potřetí v řadě! S pražskou Spartou si poradili poměrem 4:2 na zápasy, když definitivní tečku udělali ve vyprodané 02 aréně. Jako rozhodující branka se v šestém utkání série ukázala trefa Vladimíra Svačiny z trestného střílení. Kouč šampionů Václav Varaďa se po sezoně se Slezskem loučí a připsal si třetí titul v extralize. Pražané čekají na titul už patnáct let!

Finále

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 4:2 na zápasy

Čtěte také

Finálová série musela bavit nejen fanoušky Třince a Sparty, ale i nestranné příznivce kvalitního hokeje. Takticky svázané bitvy střídaly ofenzivní hody, kdy třeba v pátém utkání série Třinec rozcupoval Spartu 7:3. Toto utkání se ukázalo jako klíčové pro závěrečné rozuzlení vyrovnané série. Oceláři totiž využili hned první mečbol a ubojovaným vítězstvím 2:1 si mohli užít oslavy titulu už v 02 aréně. Hlavní oslavy budou probíhat až po příjezdu domů. Všechna utkání finálového klání byla beznadějně vyprodaná a fanoušci si tak po letech covidových omezení přišli konečně na své! Letos Třinec ve vyřazovacích bojích ztratil pouze dva duely! Trenér šampionů Václav Varaďa se po sezoně ze Slezska stěhuje, bude i tak pokračovat nevídaná dynastie Ocelářů?

Výsledky: Třinec - Sparta 4:1, 1:2, 3:2, 2:5, 7:3 a 2:1

Semifinálové série

HC Sparta Praha - HC Motor České Budějovice 4:1 na zápasy

Čtěte také

Sparta roli favorita splnila a i přes velký odpor českobudějovického Motoru se po dlouhých šesti letech podívá do extraligového finále. Jako zlomový moment semifinálové série se ukázalo třetí utkání, ve kterém České Budějovice vedly ještě 5 minut před koncem utkání o dvě branky. Následné pětiminutové vyloučení Milana Gulaše nabídlo Spartě jedinečnou šanci na zvrat a Pražané ji využili. Třetí duel tak Sparta zvládla 3:2 v prodloužení. Motor sice zvládl druhý domácí duel, ale víc už svěřencům trenéra Jandače cestu do finále neznepříjemnil.

Výsledky: Sparta - České Budějovice 2:1, 5:1, 3:2 v prodloužení, 1:3 a 3:2

HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav 4:0 na zápasy

Třinečtí podobně jako ve čtvrtfinálové sérii spoléhali především na poctivou defenzivu a smrtící přesilové hry. Na domácím ledě Bruslařům nedovolili vstřelit ani jednu branku a jako rozhodující moment se ukázal třetí duel série. V něm Mladá Boleslav vedla ještě dvě minuty před koncem základní hrací doby 3:1, ale závěr totálně nezvládla. Oceláři zápas rozhodli v prodloužení a postupovou tečku udělali hned ve čtvrtém zápase. Na koho narazí svěřenci trenéra Václava Varadi ve finále? Zastaví někdo dobře namazaný stroj?

Výsledky: Třinec - Mladá Boleslav 3:0, 1:0 po samostatných nájezdech, 4:3 v prodloužení a 2:1

Čtvrtfinálové série

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera 4:0 na zápasy

Obhájce titulu z Třince je prvním postupujícím týmem do semifinále play off. Tým trenéra Václava Varaďi vyřídil Vítkovice v nejkratším možném čase a v sérii rozhodla především pevná defenziva. Brankář Ocelářů Ondřej Kacetl totiž v celé sérii inkasoval pouze třikrát a jeho kolegům na ledě hned ve třech případech stačilo k vítězství vstřelit pouhé dvě branky. Rychlý vývoj série znamená opakování historie ze sezony 2018/2019, kdy Oceláři taktéž dominovali 4:0 na zápasy.

Výsledky: Třinec - Vítkovice 3:0, 2:1, 2:1 a 2:1 

Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav 1:4 na zápasy

Hradec Králové vedený trenérem Tomášem Martincem končí nečekaně brzy již po čtvrtfinále. Tým, který poprvé v historii klubu získal Prezidentský pohár pro vítěze základní části, nevyzrál na houževnatou Mladou Boleslav. Východočeši zvítězili v prvním domácím zápase, ale poté již celou sérii jen dotahovali. Hned třikrát za sebou se jim podařilo využít hry bez brankáře a dostat utkání do prodloužení. Bruslaři ale dvakrát v prodloužení a jednou v nájezdech zasadili smrtící úder.


Hradec se v play off nemohl spolehnout na gólové příspěvky finského forvarda Ahti Oksanena, který v pěti zápasech zaznamenal jedinou asistenci. Od borce, který měl v základní části bilanci 25 branek a 23 nahrávek, se čekalo rozhodně více. Stejně jako v předkole proti Plzni navíc hokejisty Mladé Boleslavi držel výborný slovinský brankář Gašper Krošelj, který přiváděl hradecké střelce k šílenství a v rozhodujících momentech utkání nepustil puk za svá záda. Ofenzivním tahounem Bruslařů byl Miloš Kelemen, který v sérii zaznamenal 3 branky a 2 asistence. Navíc hned dvakrát přesnými zásahy vstřelil rozhodující branku utkání. Tou poslední poslal Mountfield na předčasnou dovolenou a Bruslaře podruhé za sebou do semifinále, kde si zopakují loňský souboj proti Třinci.

Výsledky: Hradec Králové - Mladá Boleslav 2:1, 2:3, 2:3 po samostatných nájezdech, 3:4 v prodloužení, 3:4 v prodloužení

HC Motor České Budějovice - HC Dynamo Pardubice 4:1 na zápasy

Českobudějovičtí hokejisté v závěru základní části předváděli výborné výkony a navázali na to i ve vyřazovací části. Zlomovým momentem čtvrtfinálové série byl závěr druhého utkání, ve kterém jihočeský Motor dvěma brankami v poslední minutě otočil nepříznivý vývoj zápasu a radoval se z druhého domácího vítězství. Pevná obrana a výborně chytající brankář Dominik Hrachovina na Východočechy platil i v jejich hokejovém svatostánku, a tak se Motor dostal v sérii do vedení již 3:0.

Pardubičtí se chtěli zapsat do dějin a stát se prvním klubem naší nejvyšší hokejové soutěže, který zvládne otočit sérii z nepříznivého stavu 0:3. Zmohli se ale pouze na jedno vítězství a jihočeský Motor si v ofenzivně laděném pátém utkání (4:3) postup nenechal ujít. Výraznou měrou se na tom podílel i Lukáš Pech, který odehrál extraligové utkání s pořadovým číslem 1000 a dvakrát v něm skóroval. Rozhodující branku ale vstřelil Michal Vondrka, který rozhodl o tom, že se České Budějovice probojují poprvé od roku 2008 do semifinále play off. Dalším soupeřem Jihočechů bude nabitá pražská Sparta. Naopak medailový cíl majitele hokejových Pardubic Petra Dědka zůstal nenaplněn a další šance přijde až v příští sezoně. 

Výsledky: České Budějovice - Pardubice 3:1, 3:2, 2:1, 2:3 a 4:3

HC Sparta Praha - HC Bílí Tygři Liberec 4:1 na zápasy

Čtvrtfinálová série mezi pražskou Spartou a Severočechy nabídla reprízu loňského semifinále, v němž tehdy vyrovnanou bitvu vyhrál 4:3 na zápasy Liberec. Tentokrát měla série rychlejší průběh, ale nejednalo se o jednoznačnou záležitost. Pražané sice v prvním duelu smetli Tygry 7:0, ale poté začaly Severočeské šelmy kousat.

Během minisouboje to jiskřilo i mezi šéfy střídaček sparťanským Josefem Jandačem a libereckým Patrikem Augustou. Radost z postupu si nakonec může užívat lodivod Pražanů, protože poslední krok byl opravdu vydolován po tvrdém boji. Rozhodnutí přineslo až maratonské utkání, kdy ve třetím prodloužení pátého utkání v čase 103:28 minuty postupový gól vstřelil Tomáš Pavelka. Jednalo se o historicky druhé nejdelší utkání soutěže a rekordní zápis si připsal Ladislav Šmíd, který strávil na ledě 41:08 minuty, což je nový extraligový rekord. Další minuty již nepřidá, protože do semifinále postupuje pražská Sparta.

Výsledky: Sparta - Liberec 7:0, 3:2, 2:1, 2:4 a 5:4 ve 3. prodloužení

Na všech stadionech máme reportéry, kteří pro vás monitorují aktuální dění hokejové extraligy. Každý hrací den se v pořadu S mikrofonem za hokejem vydáme na obě utkání, kde budou gradovat semifinálové souboje. Poslouchejte Radiožurnál Sport!

autor: rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás