Technika, taktika, kondice. Hlava je nejdůležitější, přibližuje badminton Tereza Švábíková

12. červen 2024

Hostem Ladislava Hampla v pořadu Na place je badmintonistka Tereza Švábíková. Začínala jako dítě s fotbalem, pak ve 12 letech poprvé získala titul mistryně republiky v badmintonu a už u něj zůstala. „Plastové a péřové míčky se nedají srovnávat. Péřové jsou lehčí a rychlejší,“ přibližuje Švábíková. Proč se vyrábí pouze z husího peří a pouze z levého křídla? A jakou rychlostí badmintonový míček létá? Poslechněte si rozhovor!

Kolik během zápasu naběháš kilometrů?

Spočítané to nemám. Ale abych to hodila do nějaké krabičky – badminton se hraje na dva vítězné sety do 21 bodů, s nastavením do 30, protože člověk musí vyhrát o dva vítězné, o dva body. A výměny trvají kolem nějakých třeba sedmi až 20 sekund. Takové ty fakt dlouhé výměny trvají třeba 40 vteřin až minutu.

Ono se to může zdát jako málo – 7, 10, 20 vteřin, – ale ono to je prostě ve sprintu a mezi těmi výměnami máme třeba 10, 15 sekund na to se zotavit, a jdeme zase do té výměny.

Čtěte také

Takže když si člověk představí, že může hrát tři sety – v každém setu je to 22:20, 21:19, 21:18... Těch výměn tolik, že zápas jtrvá kolem hodiny nebo hodiny a dvacet minut. Takže hrajeme 20 sekund sprint, potom je 10 sekund pauza, pak zase 20 sekund sprint. Takže jestli si to třeba atleti dokážou představit, že by měli třeba stokrát po sobě běžet třeba padesát metrů... 

Je velký rozdíl mezi umělohmotným míčkem a péřovým?

To se nedá srovnávat – v trajektorii nebo v rychlosti, i ve váze toho míčku. Ty péřové jsou lehčí a létají mnohem rychleji. S plastovým začínáme jako děti, abychom měli čas si na to zvyknout, jak to lítá, a je to prostě pomalejší a hlavy se tolik neničí.

I během zápasu použijeme sedm až 20 míčků. Když se ten péřový nalomí, už je nepoužitelný. Ale pro ty děti je plastový prostě super. Nebo když si někdo jde zapinkat hobby badminton, tak ty plastové jsou mnohem lepší než ty péřové. Přece jen jsou péřové i finančně náročnější.

Jak dlouho pro tebe trvá sezóna?

Pro nás je je to leden až prosinec. Tím, že hrajeme v hale, hrajeme pořád. Volno máme třeba kolem Vánoc. Teď po olympiádě budeme mít nějaké dva týdny, nebo když skončila kvalifikace posledním dubnem, tak jsme taky měli nějaké dva týdny.

Čtěte také

Ono to je hodně o tom, jak si ten člověk nastaví plán turnajů. Někdy hrajeme třeba jeden turnaj, a potom dva měsíce nic. Většinou to plánuje: tři turnaje, dva týdny volno, tři turnaje, a potom měsíc pauza. Takže potom, když přijde měsíční pauza, tak si můžeme dát třeba týdenní volno, a potom zase začínáme s přípravou.

Kolik turnajů za rok za rok stihneš?

Během té olympijské kvalifikace to bylo až nadměrně moc, protože vlastně tam to bylo o tom, že jsem potřebovala získat 10 nejlepších výsledků a měla jsem neomezený počet turnajů během toho roku. A bylo to jenom o mně, kdy ty výsledky zahraju. Kdybych to zahrála dřív, tak nemusím už tolik jezdit. Jenomže v tom holčičím singlu to bylo letos tak napjaté do poslední chvíle, že jsme jezdily hodně. Za ten rok 2023/2024 to bylo myslím nějakých 25 turnajů.

Jak Tereza vzpomíná na své fotbalové začátky? A jakému týmu fandí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Ladislav Hampl , agf
Spustit audio