Sobota 12. února

12. únor 2022

Těžké utkání hokejového nároďáku s ruským favoritem, ale i šance pro českou skeletonistku, která má výhodnou pozici po dvou jízdách. Zadaří se českým biatlonistům ve sprintu? Štafetový závod čeká české běžkyně na lyžích. Skokani na lyžích poměří síly na velkém můstku. Ani devátý den olympiády nebude o sportovní dramata nouze.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavil bývalý krasobruslař Tomáš Verner.

  • Běh na lyžích štafeta žen 

Čtěte také

České kvarteto ve složení Tereza BeranováPetra Nováková, Kateřina Janatová Petra Hynčicová mělo zálusk na elitní desítku, ale jejich sen se začal rozplývat již při úvodním úseku. Na něm evidentně ztrácela Beranová, která štafetu předávala s odstupem dvou minut a 47 vteřin na předposlední pozici. Její kolegyně se pořadím posunuly vpřed, ale na lepší než 13. místo v cíli to nestačilo.

Češky tak skončily v olympijském závodě nejhůře v historii. Pro zlatou medaili si dojela suverénní ruská štafeta, která triumf zopakovala po dlouhých šestnácti letech. V napínavém souboji o stříbro se v cíli radovala německá štafeta před kvartetem Švédska. 

  • Biatlon sprint mužů 

Čtěte také

Michal Krčmář předvedl odvážný výkon a o umístění v elitní desítce ho připravila pouze poslední nepovedená rána. K obhajobě stříbra z Pchjongčchangu byl český reprezentant daleko, ale šestnácté místo a ztráta 1:22 minuty na vítězného Johannese Bö z Norska znamená solidní výsledek.

Výborně rozjetý závod měl i Mikuláš Karlík, jeho šance na proklouznutí mezi elitní desítku odvály tři chyby na střelnici a katapultovaly ho na konečné 28.místo. Do stíhacího závodu se vedle Krčmáře a Karlíka podívají ještě Jakub Štvrtecký a Adam Václavík, kteří po třech minelách na střelnici obsadili ve sprintu sedmapadesátou a osmapadesátou pozici.                 

  •  Skoky na lyžích – velký můstek 

Českým reprezentantům se závod na velkém můstku vůbec nevydařil. Postup do druhého kola byl pro kvartet skokanů neřešitelným úkolem. Roman Koudelka se skokem dlouhým 124 metrů obsadil 41. pozici. Čestmír Kožíšek skončil v konečném pořadí hned za ním. Debut na velké akci mezi elitními skokany přetavil Radek Rýdl v konečné 47.místo, ještě o příčku za ním se umístil Filip Sakala.

Čtěte také

Češi se v Pekingu představí ještě v týmové soutěži družstev, kam zasáhne i Viktor Polášek, který již opustil izolaci. Olympijským vítězem se stal Nor Marius Lindvik, který předvedl skoky dlouhé 140,5 metrů a 140 metrů a za sebou nechal i vítěze ze středního můstku a tentokrát stříbrného Japonce Rjoju Kobajašiho.  

  • Krasobruslení taneční páry 

Jako úspěšné mohou považovat svoje vystoupení tanečníci Natálie Taschlerová a Filip Taschler kteří v rytmických tancích obsadili sedmnácté místo. Česká dvojice si tak zajistila postup mezi dvacítku, která se představí v pondělních volných tancích. 

  • Skeleton ženy 

Česká reprezentantka Anna Fernstädtová se těsně před olympiádou musela poprat s nečekanou komplikací. Lékaři jí diagnostikovali diabetes 1. typu.

I přes všechny peripetie v Pekingu zaznamenala výborný výsledek. Po dvou jízdách ztrácela ze sedmé pozice na medaili jen 22 setin, ale v závěrečném dni již umístění vylepšit nedokázala. Pětadvacetiletá skeletonistka ztratila po čtyřech jízdách na vítěznou Němku Hannah Neiseovou 1,70 sekundy. V ledovém korytu v Jen-čchingu česká kráska rozhodně ukázala, že patří mezi absolutní špičku.   

  • Lední hokej muži 

Čtěte také

Čeští hokejisté odehráli s největším favoritem olympijského turnaje divoký zápas, kdy se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. Češi nakonec díky čtyřem přesilovkovým gólům, ale i kuriózní brance Tomáše Hyky vyhráli 6:5 v prodloužení. Rozhodující trefu si připsal obránce Libor Šulák.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Spustit audio