Slacklining vypadá jako extrémní sport, ale není to tak. Všechno máme pojištěné, říká slacklinerka Kuchařová

16. prosinec 2021
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem je jedna z nejlepších slacklinerek na světě Anna Hanuš Kuchařová. Jaký je rozdíl mezi slackliningem a provazochodectvím? Co je ve slackliningu nejhodnotnější výkon? Jak s tímto progresivním sportem začala? A jak se jím dá uživit? Poslechněte si celý rozhovor!

Když jsi nahoře na lajně, uvědomuješ si rizika? Připouštíš si vůbec, že jsi v takové výšce? 

Nějaká rizika jsou, ale když tu lajnu připravujeme, tak všechno děláme dvakrát a všechno je pojištěné. Ačkoliv to vypadá jako extrémní sport, tak to zase tak extrémní není. Zase tolik neriskujeme, když všechno uděláme dobře a přivážeme se.

Čtěte také

Na co myslíš, když jdeš po lajně? Jaká je ta mentální stránka věci?

Nejlepší je nemyslet na nic, ale někdy to nejde. Fungují různé metody – například může člověk počítat nebo si zpívat nějakou písničku. Pro mě je nejzajímavější být v tu chvíli tam. Nechci svůj mozek oblbovat tím, že tam nejsem. Naopak si chci naplno uvědomovat to, v jakém jsem prostoru, protože to mě na tom nejvíc baví.

Dá se na to trénovat? Třeba meditací nebo jógou?

Meditace, vizualizace jsou super tréninky. Teď nemůžu chodit po lajnách, ale když chodím na procházky se synkem, tak počkám až usne, zpomalím krok a dělám to samé, co bych dělala na lajně. Je to hrozně příjemný pocit a primitivní meditace. Představím si, že všechny myšlenky plavou na hladině a já se buď potopím pod ní, nebo vyletím nad ní. Posunuji svoje vědomí někam jinam, než jsou ty myšlenky. 

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související