Skončila letní olympiáda v Tokiu. Čím byla jiná a jak Japonci náročné pořadatelství zvládli?

9. srpen 2021

Bez diváků a s přísnými protikoronavirovými opatřeními. V Japonsku skončily skutečně výjimečné olympijské hry. Jaké bylo slavnostní zakončení olympiády? A jak hry vnímá šéf českých olympioniků Jiří Kejval?

Přísná pravidla jsme ocenili

Hry v Tokiu byly poprvé v historii posunuty, dokonce jim hrozilo zrušení. Nakonec se přeci jen uskutečnily, byť za velmi přísných hygienických podmínek.

Čtěte také

Organizačně byly právě kvůli protikoronavirovým omezením zřejmě nejnáročnější v historii, Japonci ale vše zvládli. „Velký respekt. Původně jsme nerozuměli jejich pravidlům, ale když jsme spadli do covidové pasti, uznali jsme, že všechno skvěle řídili,“ chválí japonské organizátory Jiří Kejval.

Česká výprava se s opatřeními seznámila velmi dopodrobna, když při letu z Prahy do Tokia došlo k nákaze některých českých sportovců nemocí covid-19. „To pro nás byla tragédie. Musíme zjistit, kde se stala chyba v systému, jak se nemocný člověk ocitl na palubě. Především proto, že za půl roku proběhne zimní olympiáda za podobných podmínek – a tam se nic takového nesmí stát,“ zdůrazňuje předseda Českého olympijského výboru.

Střídmé, komorní, ale skvěle připravené

Japonské organizátory chválí i zpravodaj Českého rozhlasu v jihovýchodní Asii David Jakš. „Atmosféra na sportovištích byla komorní, chyběly společné oslavy, ale nikoli silné sportovní příběhy: pohořeli favorité, medaili získali ti, kteří se loučí s kariérou, a nechyběly ani olympijské slzy. Japonci v rámci možností nemohli olympiádu připravit lépe,“ shrnuje.

Čtěte také

Střídmý byl také nedělní závěrečný ceremoniál. „Odkazoval spíš na historii Japonska a tradici země než na moderní současnost. A měl několik působivých pasáží, třeba tradiční japonskou hudbu a tanec,“ přibližuje David Jakš, který po celou dobu her posluchače Radiožurnálu informoval o zajímavostech v pravidelném rozhlasovém Olympijském zápisníku.

Ohlédnutí za olympiádou v Tokiu nabídne také hodinový speciál, který si můžete naladit na digitální stanici Radiožurnál Sport od 13 hodin.

Náklady na olympiádu v Tokiu se podle odhadů vyšplhaly v přepočtu asi na 380 miliard korun
autoři: Petr Kadeřábek ,
Spustit audio

Související