Klíčem k úspěchu je správná kombinace výdrže, trpělivosti a štěstí. „Stálo při nás!“ radují se zlaté tenistky

2. srpen 2021

Tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková na hrách v Tokiu vybojovaly zlaté medaile ve čtyřhře. „Byly jsme nervózní. Věděly jsme, že šance je veliká. Hrály jsme po dvou dnech volna a přišlo nám to jako nový turnaj,“ popisuje Krejčíková momenty finálového zápasu. „Důležité je vědět, co cítíme, a když se jedné nedaří, být víc aktivní. Tiebreaky jsou o štěstí a jsme rády, že při nás stálo. Za ty předchozí zápasy jsme si to zasloužily,“ usmívají se obě hráčky.

Čtěte také

Každá z nich má svůj způsob, jak na sobě pracovat – hlavně na psychické stránce. Barbora má notýsek s poznámkami. „Zapisuju si motivační věci. Jak zůstat pozitivní, rady, které mi pomůžou do tenisu, věci ohledně sebevědomí. Dívám se do něj často,“ přiznává.

Kateřině pomáhala s výbušností Helena Suková: „Na to období ráda vzpomínám. Moc mi pomohla a dala mi pohled na tenis, který jsem neměla. Předala mi zkušenosti z tenisu i psychologie, bylo super s ní spolupracovat.“

Vytrvalost a tvrdá práce

Oběma tenistkám se začalo dařit relativně nedávno. Co byl ten zlom?

„Trpělivost a práce, ale i štěstí a sebevědomí. Tenis všichni umíme, roli ale hraje, jak se hráč cítí. A vytrvalost. Je to těžké a tomu, kdo vydrží, se to nakonec vyplatí,“ myslí si Kateřina a Barbora souhlasí.

„Dlouhodobá tvrdá práce a trpělivost. Úspěch nepřijde přes noc, je třeba správná kombinace štěstí a výdrže,“ doplňuje parťačku.

Shodují se i v tom, čím je pro ně tenis atraktivní: „Miluju tu výzvu, člověk se může každý týden zlepšit. Každý zápas ho motivuje a učí. Každý týden je nová šance, nový turnaj. A při výhře mám radost,“ říká Barbora.

„Já mám ráda i vítězství. Dát si nějaký cíl a pak si dokázat, že na to mám a že jsem si splnila, o co jsem bojovala,“ uvažuje Kateřina.

Jedna druhé oporou

A proč je důležitá jedna pro druhou? „Na kurtu si vážím Katčiny bojovnosti a zarputilosti, tu moc hráček nemá a pro tenis je to výhoda. Mimo kurt je velice hodná, přátelská, příjemná. Je jednoduché sní vyjít,“ jmenuje Barbora přednosti své spoluhráčky.

„Bára toho má spoustu za sebou, hromadu zápasů – a přesto mi je pak na kurtu oporou. Nechá tam vždycky všechno, za to jsem ráda,“ dodává s úsměvem Kateřina.

autoři: Lucie Výborná ,
Spustit audio

Související