Tenistky Krejčíková se Siniakovou vybojovaly zlato! Co říkaly bezprostředně po předávání medailí?

1. srpen 2021

České tenistky Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou zvítězily ve finále olympijského turnaje ve čtyřhře a vybojovaly pro Česko další zlatou medaili. Světový deblový pár číslo jedna si poradil se Švýcarkami Belindou Bencicovou a Viktorijí Golubicovou po setech 7:5 a 6:1.

„Je to nejlepší pocit. Hrozně si vážím toho, že se nám to povedlo, protože to očekávalo asi hodně lidí, ale tento týden byl opravdu těžký, měly jsme spoustu složitých zápasů a musely jsme se o to poprat. Jsem ráda, že tu medaili máme,“ popisovala své pocity Kateřina Siniaková.

Bencicová za sebou měla sobotní vysilující finále dvouhry s Markétou Vondroušovou, v němž dosáhla na zlato až po dvou a půl hodinách, ale ve více než třicetistupňovém tokijském horku to na ní nebylo znát. Švýcarky měly hned brejkbol na 2:0, ale Krejčíková dala v gamu čtyři esa a podání udržela. Český pár potom prorazil servis Golubicové na 6:5 a Siniaková ukončila set přímým bodem z podání.

Češky šly do turnaje jako nasazené jedničky.

Češky dobře spolupracovaly, nerozhodily je ani loby švýcarských hráček, na dvorci vládl přehled Krejčíkové. A narůstající převahu dokázaly turnajové jedničky vyčíslit i bodově – hned na začátku druhé sady přišly o servis obě Švýcarky a český pár vedl 3:0.

Následně sice nedokázala udržet podání ani Siniaková, ale žádnou zásadní potíž to pro české tenistky nepředstavovalo. Zatímco jejich tři předchozí olympijské zápasy proti dvojicím ze Španělska, Austrálie a Ruska rozhodl až supertie-break, tentokrát druhou sadu jednoznačně ovládly. Při pátém mečbolu Golubicová podklouzla a míček z její rakety dopadl daleko mimo dvorec.

„Byl to těžký zápas. Ze začátku byla nervozita znát. Měly jsme dva dny volno a trochu jsme vypadly z rytmu. Trochu jsme si počkaly, ale ten set v zádech nám určitě pomohl,“ popsala Kateřina Siniaková finálový zápas. 

Čtěte také

České tenistky byly do turnaje nasazené jako jedničky a jak řekla Kateřina Siniaková, hodně lidí od nich očekávalo úspěch. „Bylo to náročné. Věděla jsem, že do toho musíme dát maximum, hrát každý zápas na 150 procent a nějak to dopadne. Předváděly jsme dobrý tenis a mám z toho obrovskou radost,“ řekla ve vysílání Radiožurnálu Sport Barbora Krejčíková.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali dvě zlaté, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí. O první zlato se ještě v československé éře postaral Slovák Miloslav Mečíř, vítěz dvouhry při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988. Dvě deblová stříbra vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková (Soul a Atlanta 1996), třetí přidaly před devíti lety v Londýně Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

autor: vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Sledujte nás