Sezona se mi povedla. Už od začátku jsem byl dobře připravený i po psychické stránce, hodnotí hokejista Nečas

21. červen 2023

Znovu po roce na sebe ve studiu Radiožurnálu Sport narazili muži se stejným příjmením, Moderátor pořadu Na place Pavel Nečas přivítal hokejistu Caroliny Huriccanes Martina Nečase. Jak hodnotí uplynulou sezonu v NHL? Byla podle čtyřiadvacetiletého borce správně zvolená nominace na letošní mistrovství světa? Měli by podle něj hrát Rusové v zámoří? Co si český útočník myslí o dlouhém vyjednávání ohledně pozice trenéra Kariho Jalonena? Poslechněte si celý rozhovor.

Martine, znovu po roce se střetáváme na rozhovoru a ty máš za sebou velmi úspěšnou sezonu. Jak to vnímáš?

Nějak se to sešlo. Už loni po sezoně, která nebyla úplně dobrá, jsem byl namotivovaný už na léto, abych byl co nejlepší. Už tehdy při cestě do Caroliny jsem cítil to, že budu mít dobrou sezonu. Díky tomu, jak se mi dařilo od začátku, tak jsem se vypracoval do nějaké role. Propracoval jsem se na první přesilovku, takže pak i ty body chodí trochu snadněji. Okolnosti se sešly, jel jsem na start sezony už dobře připravený a nakonec to bylo všechno fajn.

Při sledování zápasů, do kterých jsi nastoupil, jsem registroval, že jsi rychlejší, sebevědomější.. Co se změnilo?

Po minulé sezoně jsem začal pracovat nejen na fyzické, ale i na mentální přípravě. Začal jsem spolupracovat s mentálním koučem Mariánem Jelínkem a nastavovat si předzápasové myšlení trošku jinak. Jako příklad třeba můžu říct, že pokud se nepovede jedno střídání, tak aby z toho nebyla špatná celá třetina. Špatné střídání přijde často, ale je důležité zapomenout a ve zbytku zápasu pokračovat ve svojí hře. Fyzická stránka je hodně důležitá, ale bez té hlavy hokej nejde hrát. 

Dával jsi opravdu krásné góly, trénuješ dovednosti s pukem?

Už od dětství se tomu věnuji. V NHL to bez těch dovedností nejde. Hlavně v létě se na tom snažím zapracovat, protože v sezoně už tolik prostoru není. V sezoně to jde jedině krátce před tréninkem. V létě když má člověk čas a energii, tak je dobré se tomu věnovat a posune ho to dopředu. 

Čtěte také

Máš doma na dvorku podložku na puk, bránu a ve volných chvílích to tam pálíš?

Nemám tedy branku, to chodíme s klukama, co trénujeme, střílet jinam. Ale jinak mám na terase plochu, kam občas jdu a zamíchám si s pukem. Je potřeba tu práci s rukama pořád vylepšovat.

Už jsi to poslal sousedům do okna?

Když jsem byl menší, tak jsem to posílal rodičům do okna. Byla tam taková mez, ale když jsem to někdy trefil o břevno, tak to přeletělo. To bylo dřív, když jsem bydlel s rodiči. Teď mám na terase všude sklo, takže není ideální úplně střílet, to spíš míchám s pukem.

Vraťme se k letošní sezoně. V základní části jste ovládli Metropolitní divizi a měli jste dobře našlápnuto, ale pak přišla Florida...

No, Florida byla ve formě. Prohráli jsme první dva zápasy v prodloužení, což tu sérii asi rozhodlo. Bylo těžké cestovat na Floridu za stavu 0:2 na zápasy, pak jsme znovu prohráli zápasy o gól a bohužel v klíčových momentech byly o trochu lepší. Oni se opravdu rozjeli a šlapali až do finále, kde bylo Vegas lepší, ale jinak byli skvělí.

Bral na tebe obránce Floridy Radko Gudas ohledy?

Vždy mi říkal, ať nejezdím moc kolem něj, že na mě nechce moc šahat (smích). Když je Gudy na ledě, tak každý hráč o něm ví. On vše dohrává a musíte hrát trochu jinak, když je kolem vás. 

On působí tak jako štírek a vždy tam dokáže ten zadek vystavit a udělat hit..

Umí si na to dobře počkat, je pro Floridu hodně platným hráčem v play-off. Je nepříjemné proti němu hrát. 

Jak v Carolině vycházíš s trenérem?

Brind'Amour je fajn trenér, má respekt od všech hráčů, protože tam vyhrál v roce 2005 nebo 2006 Stanley Cup. Umí dobře pracovat s taktikou, ale i po lidské stránce. Jeho příběhy před zápasy, které nám říká, jsou motivační. 

Reprezentace

Hodně se řeší, co dál s trenérem národního týmu Kari Jalonenem. Jaký postoj k tomu máš ty?

Nikdy jsem pod ním nehrál, takže nevím, jak to tam funguje. Každopádně vím, jaký hokej národní tým hraje, sice to nebylo lahodící pro oko fanouška, ale minulý rok se s tím vyhrála medaile. Lidé se ptají na to, jestli se vyhrála medaile, ne na to, zda se hrálo hezky nebo ne. Přijde mi divné, že už byla asi druhá schůzka a pořád se neví. Navíc nemůže Jalonen dávat nějakou vizi, když neví s jakými hráči bude spolupracovat. Když s Carolinou vypadnu v NHL, tak určitě přijedu a budu hrát pod jakýmkoliv trenérem.

Co většinou stojí za početnými omluvenkami hráčů před světovým šampionátem?

Když to vezmu za sebe, tak já bych národní tým nikdy neodmítl. Pokud je to z rodinných důvodů nebo kvůli zranění, tak to je jiná situace.  Většinou jsem neměl moc možností hrát za reprezentaci, protože jsme hráli vždy play-off NHL, takže když ta možnost bude, tak rád budu reprezentovat. 

Čtěte také

Mnoho expertů se vyjadřovalo k tomu, že letos nebyla úplně dobře provedená nominace na MS. Co si o tom myslíš?

Neměli jsme tak kvalitní tým, ve skupině měli třeba Švýcaři daleko lepší tým v čele s hvězdou NHL Kevinem Fialou. Český tým nebyl tak silný, nechci tím snižovat extraligu, ale naše liga není tak silná, jako ostatní evropské soutěže. Lepší hráči z extraligy odchází právě do Švýcarska, Švédska nebo Finska a to se projevuje. 

Tým na letošním mistrovství světa srážely i zranění klíčových hráčů..

Ano, když měl puk Filip Chytil, tak jsme většinou byli u puku, ale pak se nám to rozpadlo, protože se nám zranili první dva centři. To byla opravdu velká ztráta.

Ožehavým tématem jsou i ruští hráči v dresu klubů NHL. Co ty na to?

V Carolině máme stálého jednoho Rusa a paradoxně s ním jsem tam nejlepší kamarád. On tu válku nechce, uvědomuje si, že v Rusku rozhoduje jeden člověk, ale za to hokejista nemůže.  Já bych ruské hráče nevylučoval, protože oni za to nemůžou.

Martine, jak nejraději odpočíváš? Na gauči nebo u sportu?

Po sezoně vždy bývá nějaká týdenní dovolená, pak je to většinou aktivní odpočinek v podobě tenisu nebo golfu. Teď už jsem měl tři týdny volno a od pondělka jsem začal trénovat. Když netrénuji, tak si užívám Prahu a Českou republiku. 

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport

autoři: Pavel Nečas , rej

Související