Je to jiný svět, že jsou Švýcaři favoritem na zisk titulu. Jejich liga má skvělou úroveň a umí to převést i na mezinárodní scénu, říká Josef Straka

24. květen 2023

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijal bývalý hokejový útočník Josef Straka. Rodák z Jindřichova Hradce zhodnotil vystoupení českých hokejistů na mistrovství světa proti Kanadě a také popsal obavy z toho, že se výběr kouče Jalonena spoléhá na dva střelce Červenku a Kubalíka. V čem vidí hlavní sílu Švýcarska? Jak vzpomíná na angažmá v Rusku a Finsku? Největší úspěch zažil se Spartou, ale nedá dopustit na Plzeň a Litvínov. Poslechněte si celý rozhovor v pořadu Na place.

Pepo, sledoval jsi úterní utkání Česka s Kanadou na světovém šampionátu?

Viděl jsem první třetinu, pak jsme měli trénink, takže jsem to tak nějak sledoval na mobilu. Když kluci na tréninku běhali, tak jsem se občas podíval, ale samozřejmě pak jsem si pustil záznam. Bohužel se to nepodařilo, ale předpokládal jsem, že s Kanadou nevyhrajeme. 

Myslel jsem si, že Kanadu můžeme dát, že přece jen Švýcarsko bylo silné sousto. Co si myslíš ty?

To byl názor laické veřejnosti, protože Kanada v dosavadním působení na turnaji nebyla ideální, jako v předchozích letech. Síla Kanady je ale v tom, že dokáže vždy přepnout ve chvíli, kdy už o něco jde. Věděli, že zápas proti Česku je pro ně generálka na čtvrtfinále a hráli úplně jinak. Předchozí zápas s Norskem podcenili, protože je nebaví hrát zápasy se slabšími soupeři, proti těm lepším se nachystají a to nám ukázali. Hlavně v první třetině nás přebruslili a i když kluci pak měli nějaké šance, tak to nešlo vrátit.

Čtěte také

Druhá třetina proti Kanadě, ale byla dobrá. Vypadalo to, že to možná klapne..

Právě, že to jen vypadalo. Naším problémem je, že když si pohlídají Červenku s Kubalíkem, tak tam skoro není nikdo další, kdo by mohl dát gól. Amerika se na čtvrtfinále určitě nachystá, na naše dva střelce bude nachystaná, stejně jako byla Kanada. Je to vždy o jednom zápase ve čtvrtfinále, takže doufám, že třeba dvakrát ujedeme, povedou se nám dvě střely a bude to jiné. Zároveň mám strach, že mistrovství světa opravdu ukazuje, že kromě těch dvou borců tam není nikdo, kdo by připravil gól. 

Zápas Kanady s Českem měl divočejší závěr, kdy rozhodčí neodpískali ofsajd a Kanada následně vstřelila gól do prázdné brány. Přijde mi, že sudí jsou nekonzistentní, pískají jinak a nechápu, jak se to může na mezinárodní scéně stát..

Je to divné. Na mistrovství světa by měli pískat stejný metr. Letos to vůbec není, v jednom zápase se fauly pískají, v jiném se pouštějí. V konkrétní situaci chtěl Jirka Černoch přerušit hru i za cenu buly v obranném pásmu, ale s tím, že pořád budeme mít čas. Je komediální, že to neviděl ani jeden ze čtyř rozhodčích na ledě. 

V minulosti jsi uvedl, že si přeješ, aby ti rozhodčí neničili život a zápasy. Jaké zkušenosti máš s rozhodčími?

Byl jsem pověstný tím, že jsem s rozhodčím často komunikoval. Někdy v dobrém, někdy ve špatném. Člověk jde do zápasu připravený, nechá na ledě sto procent a pak vidí, že výkon od rozhodčích není profesionální, tak ho to naštve. Pokud jsem cítil nespravedlnost, tak jsem si k tomu musel něco říct. 

Čtěte také

Švýcarsko jde poslední roky strmě nahoru a na šampionátu válí. Souhlasíš, že je jedním z favoritů na zisk titulu?

Už před mistrovstvím světa jsem říkal, že Švýcaři budou mít medaili, protože když jsem viděl, jak hráli na Českých hokejových hrách, tak to bylo parádní. Za poslední roky udělali hodně práce a zaslouží si to. Je to trochu postavené na hlavu, že jsou Švýcaři favoritem na titul, což před lety nebylo. Sice chybí Rusko a Kanada nemá elitní výběr, ale aby Švýcarsko bylo favoritem, to už je trochu jiný svět. Je to ale jejich práce, protože liga ve Švýcarsku má skvělou úroveň a hrají tam i hráči, kteří prošli NHL. Je to tam hodně o bruslení a oni to umí z ligové soutěže převést na mezinárodní scénu, takže úplně takové překvapení to není. 

Kolik jsi odehrál zápasů za seniorskou reprezentaci?

Asi čtyřicet. Hrál jsem v době, kdy plno českých hráčů bylo v NHL a konkurence byla obrovská. I to mi pomáhalo v kariéře, ale samozřejmě pokud kluci vypadli z NHL a chtěli jet na mistrovství světa, tak byli lepší než já. Vždy mi krůček chyběl. V roce 2007 jsem měl šanci jet na mistrovství světa, ale nakonec jsem po poslední redukci týmu Aloise Hadamczika zůstal vyřazen. Trochu mě to mrzí, protože se mi dařilo v celé sezoně i v přípravných turnajích. Mohl mě tam vzít za odměnu jako třináctého útočníka, ale bylo to jeho rozhodnutí. Mistrovství světa a olympijské hry jsem v reprezentaci nezažil.

Jak Josef Straka prožíval draft v roce 1996 a nabídku od Calgary Flames, když už hrál za A-tým Litvínova a proč nakonec zůstal v Česku? Co znamená zlatá helma ve finské nejvyšší hokejové soutěži? Vzpomíná v dobrém na přesuny z ruského Čerepovce a Jekatěrinbungu do finského Lukko Rauma? Pořad Na place odpoví. 

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , rej
Spustit audio

Související