Od rána jsme byli nastavení, že chceme zápas zvládnout. Jsem na kluky pyšný, říká Dostál

24. květen 2024

Ještě před několika měsíci mu zámořští sportovní novináři z neznalosti občas zkomolili jméno, teď už ho ale hlavně ti ze Spojených států nezapomenou. Český hokejový brankář Lukáš Dostál totiž vychytal národnímu týmu postup do semifinále mistrovství světa. Víkendové bitvy na světovém šampionátu uslyšíte v přímém přenosu Radiožurnálu Sport.

Čeští hokejisté budou hrát na domácím mistrovství světa o medaile. Rozhodla o tom jejich čtvrtfinálová výhra nad výběrem USA 1:0. Výrazně se pod ni podepsal gólman Lukáš Dostál, který kryl všech 36 amerických pokusů.

Dostál si za bouřlivého potlesku dojel pro cenu pro hráče utkání a přiznal, že lepší zápas v reprezentačním dresu ještě nezažil. „V národním týmu jsem moc takových zápasů ještě neodchytal, takže bych asi řekl, že tenhle byl nejlepší,“ přiznal český brankář číslo jedna.

Brankář amerického Anaheimu oceňoval týmový úspěch spíš než ten osobní. A tak pochvaly jeho směrem vysílali jiní, třeba útočník David Pastrňák.

„Neskutečný, stál tam na hlavě. Měl i trošku štěstíčka, Američané se to pak na něj snažili házet úplně odevšad. Luky byl naštěstí v pozoru a předvedl strašně soustředěný výkon. Jsem na něj moc pyšný,“ chválil spoluhráče Pastrňák.

Vynulování Američanů v podání brankáře Dostála položilo základ hokejového úspěchu. Česku pak totiž k postupu mezi nejlepší čtyři týmy turnaje stačil jediný gól. V přímém přenosu Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport ho dal ve 27. minutě šťastně Pavel Zacha.

„Jsem na kluky strašně pyšný, byl to moc důležitý zápas. Už od rána jsme byli nastavení, že zápas chceme zvládnout. Skončilo to 1:0, byl to play-off hokej. Trošičku nahoru dolů, ale hrálo se hodně do obran. Jsem strašně rád, že to dopadlo,“ chválil spoluhráče šťastný autor 36 zákroků.

I díky němu budou čeští hokejisté hrát na domácím mistrovství světa o medaile. Semifinále je čeká v sobotu od 14.20 proti Švédům. Utkání v přímém přenosu vysílá Radiožurnál a Radiožurnál Sport.

Spustit audio

Související