Během šampionátu jsem se odstřihl od internetu. A hráčům jsem doporučil to samé, přiznává trenér Rulík

29. květen 2024

Čeští hokejisté dosáhli po čtrnácti letech na zlato na mistrovství světa. Ve finále domácího turnaje v Praze vyhráli nad Švýcarskem 2:0 a následující dny byl plné oslav tohoto legendárního zápisu. Hostem rozhovoru Radiožurnálu Sport byl jeden ze strůjců úspěchu - trenér mistrů světa Radim Rulík.

Už jste si na oslovení „trenér mistrů světa“ zvykl?

Nezvykl (smích).

Tak snad to bude brzy, protože tohle dokázalo jen pár trenérů. Matěj Bukna byl prvním, který dovedl československé hokejisty ke světovému titulu, a to v roce 1947. Myslíte, že to měl složitější než vy?

To nevím, nedokážu říct. Těžké to je vždy.

Radime, už jste vstřebal celou atmosféru šampionátu? Přehráváte si v hlavě nějaké okamžiky, některé zápasy? Nebudí vás to?

Ne, to ne. Ještě nebyl čas na to se vrátit a projít si to zpětně. V hlavě mám spoustu materiálů, určitě si to projdu, ale začnu asi až příští týden. Chci si z toho udělat takový můj výstup, rychle se totiž zapomíná, tak tomu chci předejít.

Jak vám bylo, když David Kämpf dojížděl puk před prázdnou bránou a vstřelil druhý gól ve finále? Tam už jste asi tušil, že zlatou medaili dostanete? Na záběrech je totiž vidět, že na vás naskákali vaši asistenti.

Každý jsme věděli, že tohle bylo rozhodující. V hokeji se ale může stát cokoliv, Švýcaři mohli proměnit hru bez brankáře a vše by bylo úplně jinak. Když se to ale povedlo, tak jsem byl přesvědčený, že nám to už nikdo nevezme.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je na začátku článku. 

autoři: Petr Kadeřábek , tpk , rej
Spustit audio

Související