Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa USA, zápas rozhodl gólem Zacha. V bitvě o finále vyzvou Švédsko

23. květen 2024

Hokejisté národního týmu zvládli na mistrovství světa čtvrtfinálový duel s Američany a v sobotu si od 14.20 zahrají o finále se Švédskem. Utkání proti USA rozhodl v přesilové hře ve druhé třetině útočník Pavel Zacha. Vyvrcholení turnaje se semifinálovými zápasy a bojem o medaile uslyšíte v přímém přenosu na Radiožurnálu Sport. 

Češi postoupili do semifinále podruhé za poslední tři roky. V roce 2022 na šampionátu v Tampere a Helsinkách dosáhli na bronz a byla to pro ně první medaile po deseti letech od zisku stejného kovu na MS ve Stockholmu a Helsinkách.

„Jsme rádi, že jsme ten zápas zvládli. Chtěli jsme hrát dobře zezadu a myslím, že týmovou hrou a srdcem, které jsme nechali na ledě, jsme ten zápas udolali,“ řekl Radiožurnálu Sport Ondřej Beránek. 

Nadšený po výhře nad Američany byl také Ondřej Palát, který vyzdvihl výkon brankáře českého týmu Lukáše Dostála.

„Je to něco úžasného, byl to těžký tým, ale hráli jsme výborně z obrany a Dosty výborně zachytal. Je to prostě play-off a musíte hrát z dobré defenzivy. Všechny čtyři lajny byly výborné a je jedno, kdo je první a kdo je čtvrtá lajna,“ chválil spoluhráče Ondřej Palát.

Právě gólman národního týmu Dostál byl jednou z klíčových postav duelu s USA. „Já vlastně v národním týmu ještě moc zápasů neodchytal, takže bych řekl, že jsem na kluky hrozně pyšný. Jsem rád, že jsme to měli nastavené, že ten zápas chceme zvládnout a že to bylo 1:0, tak to prostě je. Je to play-off, hrálo se nahoru dolů, hodně do obran a jsem strašně rád, že to dopadlo,“ těšilo Dostála.

Premiérový gól Zachy

V 23. minutě si Lindgren u levé tyče poradil s Tomáškovou šancí i Beránkovými dorážkami. Potom šel pykat za hru vysokou holí na Brindleyho Pastrňák a Češi se v oslabení ubránili.

Dostál si poradil i s Kuninovou střelou. Ve 27. minutě sudí nepotrestali vyloučením Hájkův zásah hokejkou do helmy Zegrase, který podrazil Nečase a šel pykat.

Hned po 13 sekundách Rulíkův výběr přesilovou hru využil. Špačkova rána od modré čáry přelomila Nelsonovu hokejku a od Zachy se odrazil puk za brankovou čáru.

Útočník Bostonu oslavil v druhém utkání za národní tým premiérový gól. Američané se tlačili za vyrovnáním, ale zvýšit náskok mohli Češi. V 31. minutě Kaše v přečíslení dvou na jednoho nabídl puk Červenkovi a Američanům pomohla horní tyč.

Možnost na vyrovnání nevyužil Pinto, neměl přesnou mušku. V 39. minutě našel Eyssimont před branku Tkachuka, kterému ztížil zakončení zblízka Rutta a putoval na trestnou lavici. Ještě před pauzou nevyšel u levé tyče Tkachukovi pokus o zakončení s hokejkou mezi nohama a k dorážce se nedostal Caufield.

Dostál ustál tlak soupeře i ve zbytku oslabení po pauze. Tým kouče Johna Hynese pokračoval v náporu, ale do šancí jej domácí nepouštěli. Ve 49. minutě Dostál vytěsnil Tkachukovu střelu. O chvíli později se po Zachově vyhraném vhazování dostal z pravého kruhu před Lindgrena Palát, jenže ho neprostřelil.

Dostál kryl Eyssimontův pokus a nepřekvapil ho ani nahozením z rohu Caufield. V 58. minutě mohl pojistit náskok po spolupráci s Nečasem Kubalík. Rulíkův tým se ubránil i při závěrečné power play soupeře, při níž Nečas trefil z vlastního obranného pásma levou tyč prázdné branky.

Spustit audio

Související