Klobouk dolů před hráči, kteří při kariéře vystudují vysokou školu. Já byl po půl roce vyhozen, vzpomíná Procházka

Kdo zatím Martina Procházku v úvodu extraligové sezony nejvíce zaujal a naopak, kdo nejvíce zklamal? Očekává v nejbližší době nějakou hráčskou výměnu mezi extraligovými celky? Jak náročné je skloubit studium vysoké školy a profesionální kariéru hokejisty? Jak dlouho vydržel Procházka na FTVS? Jaké zkušenosti může nyní Jaromír Jágr předávat současnému kádru kladenských Rytířů? Poslechněte si Čistou hru a buďte s námi u každého extraligového zápasu sezony.

Martine, kdo tě v dosavadním průběhu extraligové sezony nejvíce zklamal?

Vítkovice. V loňské sezoně to byl tým, který naopak všechny překvapoval. Je pravdou, že jim odešel brankář Aleš Stezka do zámoří, na něm to loni hodně stálo. Nyní se Vítkovice potácí až na jedenáctém místě a navíc inkasovaly nejvíc branek z celé extraligy.

Matěj Machovský ještě nenahradil Aleše Stezku?

Nechci to úplně házet na Matěje Machovského. Je to týmová práce a nefunguje tam to co loni. V minulé sezoně tam byl týmový výkon podpořený obětavostí a disciplínou. Bez černé práce to prostě nejde.

Milým překvapením je určitě Litvínov, že?

Litvínov vstoupil do sezony famózně. I když prohrál úvodní zápas v Pardubicích, tak pak všech dalších šest zápasů zvládl bravurně. Tým je dobře poskládaný. Bratři Kašové si rozumí a jsou schopní dávat důležité góly.

Čtěte také

Dotaz od posluchače Jana Chovančíka: Proč se hokejisté Pardubic tak trápí v přesilových hrách?

Byl jsem na zápase Pardubic proti Spartě a viděl jsem, že jim velký problém dělá přechod přes střední pásmo. Pardubická přesilovka byla hodně čitelná a nepřišlo nic překvapivého. Při jedné z přesilovek ani nevyprodukovali jedinou střelu. Chce to přesilovku zrychlit, zpřesnit a někdy jít až tvrdě na důraz před branku. 

Myslíš si, že už se v příštím týdnu začnou řešit nějaké hráčské výměny u týmů, kterým se zatím nedaří podle představ?

Určitě už o tom manažeři přemýšlí, ale myslím si, že během první čtvrtiny se týmy sehrávají a hráči tak mají nad sebou pořád takovou ochrannou ruku. Pak už podle mě může dojít k výměnám. Pokud totiž přivedete před sezonou do týmu borce, který má dávat góly a neděje se to, tak budete přemýšlet o výměně.

Provozuje Jaromír Jágr i teď jeho pověstné večerní až noční tréninky?

Nevím, jestli ještě teď. V loňské sezoně to tak bylo, protože my měli s mládeží tréninky až pozdě večer a Jarda Jágr teprve v ten čas přicházel. My jsme skončili, jemu připravili led a hala tam svítila prostě do půlnoci. Jarda ty tréninky absolvoval snad každý den. 

Hokejisté a vysokoškolské studium

Je u hokejistů obvyklé, že se věnují třeba i vysokoškolskému studiu?

Je to výjimečné. Pouze pár hráčů si z řad hokejistů, ale i fotbalistů dokáží udělat vysokou školu. Pokud se jim to povede, tak je považuji za obrovské frajery. Na Kladně to byl třeba Jan Eberle, který vystudoval VŠE. Pamatuji si, že když jsme měli druhý den po zápase volno, tak jsme si říkali, kam si půjdeme sednout a on na to, že si půjde sednout akorát ke knížkám.

Petře, dělal jsi ve spolupráci s regionálními reportéry výzkum, jak na tom jsou hokejisté v extralize se studiem. Jaký je výsledek?

Podle našich krajánků se najde deset až patnáct hráčů s vysokoškolským titulem. Najdou se tam hokejisté, kteří mají třeba jen bakalářský titul, ale máme i inženýra Lukáše Radila z Pardubic. Obránce Vítkovic Petr Fridrich má dokonce bakalářský titul z chemie, další obránce z Vítkovic Lukáš Kovář je také inženýr. Na Moravě se asi víc studuje. Pak Patrik Demel má vystudovat univerzitu ze zámoří.

Čtěte také

Vypadá to tak, že kdo chce, tak si čas na studium najde..

Přiznám se, že jsem to také zkusil. Když mi bylo osmnáct, tak jsem po maturitě zkusil přijímačky na FTVS a dostal jsem se tam. Zkusil jsem dálkové studium, což znamenalo pátek, sobota a neděle. V té době už jsem byl v A-týmu. Znamenalo to v pátek trénink, večer zápas, v sobotu se mi moc do školy nechtělo, protože to bylo po zápase. V neděli už byl zase trénink. Po půl roce jsem byl vyhozen. (smích)

Byl v tehdejší době hráč, který studoval vysokou školu, brán s obdivem nebo byl spíš terčem vtípků?

S velkým obdivem. Pamatuji si ještě jednoho hráče, když jsem přišel do áčka, tak tam byl syn pana Františka Pospíšila, který vystudoval vysokou školu. Jinak samozřejmě proběhlo pošťuchování, že nejdeš s někým na pivo a musíš do školy, ale na druhou stranu pokud to pak někdo udělal a měl za sebou, tak klobouk dolů.

V zámoří to funguje na jiné bázi a dost dobře tam fungují univerzitní týmy. Podmínky v Česku k tomu asi nejsou, že?

Určitě tady něco takového chybí. Univerzitní soutěž tady jede, ale pořád kluci nejsou v té nejvyšší profesionální soutěži. Není to nic jednoduchého. U nás jsou v univerzitní lize kluci, kteří se nedostanou přes juniorku dál a hrají tuhle úroveň. V Americe naopak hrají nejlepší hráči draftu a mají pak velkou šanci si zahrát NHL.

Jak vnímá Martin Procházka výkony v úvodu sezony mladého Adama Benáka, od kterého se před sezonou očekávaly velké věci? Proč jsou pro reportéra Petra Tomáška příjemným překvapením na úvod sezony Karlovy Vary? Kdo je zatím nejlepší v přesilových hrách? Co Procházka dělal během kariéry v rámci působení ve Vsetíně ve volném čase? Poslouchejte s námi Čistou hru a všechny zápasy hokejové extraligy.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související