Naše vize se nemění. I kdybychom měli vyšší rozpočet, tak budeme dávat šanci mladým, říká sportovní ředitel hokejové Plzně

Dva velcí kamarádi a bývalí spoluhráči se sešli ve studiu Radiožurnálu Sport. V pořadu Čistá hra Martin Procházka totiž promluvil současný sportovní ředitel hokejové Plzně Tomáš Vlasák. Společně zavzpomínali na zisk zlatého hattricku, ale také na souboje Slavie s Kladnem. Jakou vizi má Vlasák se západočeským klubem a co čeká od nadějného hokejisty Adama Benáka? Užijte si celý rozhovor a od čtvrtka 14. září poslouchejte hokejovou extraligu ve vysílání i na internetu.

Tomáši, jak máte rád konec letního období, kdy finalizuje příprava na nadcházející ročník extraligy?

Je to nejnáročnější období, protože se řeší sestavení kádru, je to i hodně papírování, protože se řeší hostování, přestupy a smlouvy hráčů.

V roli sportovního manažera je pak tedy sezona už odpočinkovějším obdobím?

Záleží na tom, jak se týmu daří. Když se nedaří, tak se musí řešit nějaké doplnění kádru, výměny atd. Přál bych si, abychom odstartovali dobře a pohybovali se tam, kde chceme.

Bylo jednodušší naskočit do nové role hned po skončení aktivní hráčské kariéry?

Samozřejmě. Chvíli se člověk sžívá s papírováním. Zároveň nyní už to vše poskočilo, protože zápasový a registrační systém už je elektronicky. Je výhoda do toho skočit hned, protože má o tom dění přehled.

Čtěte také

Jak to vypadá, když se s Martinem Procházkou setkáte naživo?

Myslím si, že si pořád máme co říct. Prožili jsme spolu dlouhou dobu v národním týmu, máme za sebou i angažmá v Rusku. Vzpomínek je dost.

Martin Procházka (MP): Vždy se hodně nasmějeme a přidají se k tomu i další.

Jaké to bylo naskočit do rozjetého týmu v roce 1999, kdy Češi byli rok po zlatém Naganu?

Bylo to něco nádherného. Šlo o skvělou partu kluků a od toho se odvíjely úspěchy. Jeden pomáhal druhému, nikdo si nezáviděl. Byl to jeden z důvodů, proč se vozily medaile.

Vize hokejové Plzně

V Plzni se vyznačujete tím, že dáváte šanci mladým hráčům. Byla to znouzecnost nebo opravdu vaše a Martinovo Strakovo vize?

Jednoznačně vize. Zároveň nepatříme v extraligovém pelotonu ke špičce, co se týče rozpočtu. Myslím si, že i kdybychom měli vyšší rozpočet, tak se budeme chovat stejně. V mládeži je budoucnost a těší nás, že se nám daří kluky produkovat. Chceme, aby se z nich stali opory reprezentačních mládežnických družstev a byli draftováni.

Hodně prostoru dostává teprve šestnáctiletý Adam Benák, co od něj očekáváte v ostrých extraligových zápasech?

Je to mimořádný talent. Má nesmírně vyvinuté hokejové myšlení, je kreativní a dobrý na puku. Určitě by měl hrát v prvních dvou lajnách s hráči, s kterými si vyhoví. On není velkého vzrůstu, ale je chytrý, takže ví, kdy má uhnout. Nechceme ho přetížit, ale když se nic nestane, tak určitě nastoupí od prvního kola.

Jaký máte dlouhodobý plán s Adamem Benákem?

Když se potvrdí prognózy, které vidíme, tak bude pro něj lepší hrát dospělý hokej, než juniorský. I přesto, že juniorský hokej je v zámoří na velké úrovni. Když bude u nás hrát extraligu od šestnácti let, tak má větší potenciál růst. Doufáme, že bude tady a pak se uvidí, jak dopadne draft.

Když s Benákem mluvíte, tak mu předáváte zkušenosti z období, kdy vy jste v sedmnácti letech nastupoval v druhé lize ve Slavii a následně už v extralize za Litvínov?

Ne. Od toho tam má trenéry a také ho dlouho připravoval táta, který extraligu hrál. V průběhu extraligy pak určitě nějaké rady přijdou. On ví, co má dělat a na ledě se hodně rychle učí. Věřím, že bude co nejrychleji patřit k lídrům extraligy.

Zahraniční štace

Tomáši, vy máte zkušenost s NHL, kde jste během deseti zápasů vstřelil jeden gól a připsal si tři asistence. Proč těch zápasů nebylo víc?

V té době mi bylo 25 let, čekali jsme rodinu, navíc jsem tam byl ze začátku sám. Byl jsem poslaný na farmu do města Lowell, kde byla obrovská kriminalita. Po nějaké úvaze jsem se vrátil do Finska, ale paradoxem bylo, že se zrovna v Los Angeles zranilo dost hráčů. Manažer mi volal, zda bych se ještě nevrátil, ale já už nechtěl znovu absolvovat to martyrium. Byla to i možná moje chyba, že jsem nebyl trpělivější.

Jak s odstupem x let tedy vzpomínáte na NHL?

Určitě fajn zkušenost, že jsem si tam mohl zahrát. Kdybych tam šel v mladším věku, tak bych určitě vydržel víc a zůstal tam alespoň jednu sezonu. Takhle v 25 letech jsem měl strach, že pokud tam budu paběrkovat, tak už nemusí být kariéra tak dobrá. Nevím, jestli to bylo dobré rozhodnutí, ale prostě jsem se rozhodl, že se vracím do Evropy.

S Martinem jste si společně zahráli na klubové úrovni v Omsku..

Přišel jsem tam v době, kdy už tam Martin s Pavlem Paterou byli. Hodně rychle mě kluci zasvětili. První měsíce pro mě byly těžké, že jsem zvažoval i odchod. Nakonec sezona byla velmi dobrá. Byli tam i Ivan Hlinka s Radimem Rulíkem, což nám taky hodně pomohlo.

MP: Hodně nám pomohlo, že tam byl Ivan Hlinka, který byl obrovsky respektovaný. Když nás nechal na ledě dělat, to co umíme, tak oni věděli, že ví, co dělá. Na druhou stranu Omsk v té době bral jen úspěchy. Pořád chtěli vyhrávat. Ivan to ale vždy zvládl, i když se prohrálo. Byla tam jedna skvělá restaurace U Švejka, což byla naše základna. Pokud nám to nešlo, tak jsme se tam chodili vyléčit. (smích)

Jak vzpomínáte na turnaj Světový pohár z roku 2004?

Bylo to parádní. Hráli jsme velice dobře, kdy nás zastavila až v prodloužení v semifinále Kanada. Určitě jsme tam zanechali dobrou stopu.

Po Světovém poháru byla v NHL výluka a v extralize šlo asi o jednu z nejnabitějších sezon v historii. Proč jste si po návratu z Ruska vybral Slavii?

Ve Slavii jsem začínal, takže to byla jasná volba. V té době to ve Slavii fungovalo a hráli dobře. Byla to šance pro mě se dostat a užít si čas doma. 

Čtěte také

Jak v roli sportovního manažera sháníte hráče pro klub?

Samozřejmě jezdím na zápasy. Jsem na všech našich utkáních, ale objíždím i zápasy Chance ligy a juniorské ligy. Jinak už máme programy, kde si najedete na hráče a vyjedou vám všechny statistiky o něm. Může si ho člověk nastudovat, ale pak je to i o komunikaci s hráčskými agenty na dennodenní bázi.

Máte v hlavě nějakou změnu, která by mohla extralize pomoci? My se s Martinem bavili o tom, že bychom zkrátili přestávky mezi třetinami, ale i komerční přestávky...

O přestávkách je to určitě dobrý úmysl. Domlouvali jsme se s kluby, že by to mělo větší spád. Přijdete jako trenér do kabiny a už se znovu za chvíli jde zase na led, což je lepší. U těch komerčních přestávek to bude problém, protože záleží na partnerech a sponzorech, kteří se chtějí do extraligy prosadit..

Třinec, Litvínov, České Budějovice, Sparta a Pardubice. Těšíte se na takový těžký start extraligy?

Je to trochu los smrti pro nás. Do sezony vždy jdu s pokorou. Já nikdy neprohlašuji, že jdeme pro první místo. Mužstvo natrénované je a určitě nám ten úvod nastaví nějaký obrázek. Máme těžký start, ale určitě do toho nejdeme se strachem.

Martine, jak vidíš šance Plzně před startem nové sezony?

Bude hrát klidný střed a pohybovat se mezi osmým a devátým místem.

Vzpomínají Martin Procházka s Tomášem Vlasákem víc na úspěchy na ledě nebo na vtipné historky mimo led? Těší se Procházka na výkony mladého nadějného hokejisty Adama Benáka? Co Vlasák říká o kvalitách brankáře Dominika Pavláta? Poslechněte si Čistou hru a už od čtvrtka 14. září si nalaďte Radiožurnál Sport, kde uslyšíte všechny zápasy hokejové extraligy. Streamy ze všech zápasů můžete naladit i na internetu, kdy si samostatně pustíte zápas oblíbeného klubu od první do poslední minuty na serveru iROZHLAS.cz, radiozurnalsport.cz a portále mujrozhlas.cz.

Čistá hra
Spustit audio

Související