Ke zkušenějším hráčům jsem měl vždy respekt. Zkrátil bych komerční přestávky a přidal důraz, říká Procházka

Už za dva a půl týdne odstartuje nový ročník hokejové extraligy. Co Martin Procházka říká na kádr Kladna, který má vysoký věkový průměr? Odsekl někdy šampion z Nagana zkušenějším hráčům, kteří kolem něj byli v kabině? Co mu na současném stylu hokeje chybí a co by vrátil? Přijdou mu změny v extraligových pravidlech před novou sezonou logické? Co mu vadí na dlouhých komerčních přestávkách? Poslechněte si hokejovou talkshow Čistá hra.

Martine, když se podíváš na současnou soupisku hokejového Kladna, neřekneš si, že věkový průměr hráčů je moc vysoký?

Ano, každého fanouška to napadne. Extraliga se extrémně zrychlila a je potřeba dravost. Nikdy jsem nebyl proti tomu, aby v týmu byla zkušenost, ale kombinace s dravostí a mládeží tam zatím není. Nevím, jestli jim nebude chybět drajv. Pokud budete mít v týmu pět, šest starších hráčů tak už je to asi moc.

Zaspekulujme si.. Martin Procházka si nazuje brusle a naskočí do extraligového zápasu, ruce by jsi na to pořád měl?

To bych nějak dohromady dal, ale ta kondička a síla s dravostí už jsou pryč. Teď na úzkých hřištích není na nic čas, mě vždy vyhovovalo větší hřiště, třeba ve Vítkovicích, tam jsme tomu říkali letiště. Dnešní hokej se od toho, kdy jsem hrál já naprosto liší, takže bych na ledě už nebyl vůbec platný.

Jak se prezentuje zkušené mužstvo. Co to vůbec znamená přímo v zápase?

Za mě zkušenost je to, že se hráč nemusí nijak speciálně učit systémy. Starší kluci to znají, stačí když se na sebe podívají. To je ta zkušenost. Musí to být ale podpořeno dobrou fyzičkou a sílou. Co se týče Kladna, tak to podle mě bude znovu těžká sezona, stejně jako předchozí dvě.

Čtěte také

V hokejové šatně si rozumíš nejvíc s vrstevníky?

Je to tak. Máte stejný humor, stejné myšlení a držíte se na podobné vlně. Mladí kluci tam zase musí vnést drzost, hloupost a může se to dobře nakombinovat. Nesmí tam být moc velký rozdíl, třeba borec, kterému je 45 let a pak dvacetiletý mladík. 

Odseknul jsi někdy zkušenějším hráčům?

Moc drzý jsem nebyl. Když jsem přišel mezi borce A-týmu, tak jsem k nim měl obrovský respekt. Pro mě to byl splněný sen. Třeba někdy v zápalu boje jsem něco zahlásil, ale asi to nebylo slyšet. Netykal jsem starším hráčům. Ze začátku jsem nebyl schopný nic říct, ani ahoj nebo dobrý den. 

Mě si vzal pod křídla Petr Tatíček, který na mě dával pozor na obědech. Vždy mi říkal, že až tohle sním, tak můžu jít domů.

Změny v extraligových pravidlech

Nejvýznamnější změnou v pravidlech jsou souběžné tresty. Pokud dojde k současnému vyloučení hráčů při hře pět na pět, tak se bude pokračovat ve hře pět na pět. Co na to říkáš?

Úplně mi to tam nesedí. Když jsou naráz vyloučení oba hráči, tak ať se hraje čtyři na čtyři. Když by se hrálo čtyři na čtyři, tak je větší šance, že padne gól.

Dalším novým pravidlem je zrušení trestu ve hře, což znamenalo automatické zastavení činnosti. Nyní se bude udělovat pětiminutový trest a osobní trest do konce utkání..

Kolonka číslo dvě, vlastně nic. (smích)

Martine, říkal jsi, že by se hokej mohl trochu vrátit do starých kolejí a začít se to více „řezat“?

Slyším od kluků s kterými jsem hrál dřív, že jim tam chybí důraz a hra tělem. Vyloučení jsou teď mnohdy za sebemenší náznak souboje, klepnutí do hokejky a tak. Nechci, aby docházelo ke zraněním, ale mohlo by to být důraznější.

Je možné se naučit hrát do těla, učil to tebe někdy někdo?

Učí se to. Už od dorostu jsme měli tréninkové metody, jak má hráč dát soupeři tělo. Dá se naučit to, jak reagovat pravým nebo levým ramenem. Na tréninku zkouší například bránící hráč fungovat bez hokejky. Chytří hráči, kteří se to naučí, tak mají velký bonus do budoucna. 

Martine, máme tu dotaz od posluchače a čtenáře. Jak se udržuješ v kondici? Jezdíš v létě na kolečkových lyžích nebo každé tři dny kosíš trávu?

Na kolečkových lyžích by to nedopadlo dobře. Když jedu na kole, tak maximálně, když si jedu pro plechovku do obchodu. Jinak samozřejmě sekám zahradu, jezdím s kolečkem, což je ideální fyzička se vším všudy.

Myslíš si, že by mohly ženy chytat v nějaké profesionální soutěži? V poli by asi hrát nemohly...

V poli určitě ne. Rozdíl u mužského a ženského hokeje je tam opravdu velký. Ženský hokej se ale hodně zvedl. I na Kladně s námi trénovala jedna z reprezentantek, všechno skvělé zvládala, zapadla k nám, jen tam byl obrovský rozdíl v síle. Třeba při střelbě na bránu nedokázala vyslat tvrdší ránu, i když se samozřejmě chtěla klukům přiblížit.

V bráně to je něco jiného, tam není potřeba taková silová připravenost. Naopak tam holky mají hbitost a mrštnost, což stačí.

V české lize hraje poměrně dost cizinců, co sem tolik táhne Kanaďany?

Petr Tomášek: Holky a pivo. 

Martin Procházka: Tahle kombinace tam určitě bude také. Je to ukázka toho, že naše extraliga jde nahoru. Pokud dostanou správný prostor a prosadí se do první a druhé lajny, tak je to pro ně správná volba.

Proč by Martin Procházka byl pro to, aby se v zápasech extraligy zkrátily komerční přestávky? Proč si reportér Petr Tomášek vychvaluje hymnu hokejistů Tábora? Proč nechtěl Jaromír Jágr na tréninku hrát bago proti Procházkovi? Užijte si celou Čistou hru.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související