Reprezentační kouč hokejistů do 18 let Čermák: Vtloukáme do kluků, že jsou v nejdůležitějším věku

Po úspěchu na Hlinka Gretzky Cupu usedl do křesla ve studiu Radiožurnálu Sport reprezentační trenér výběru do 18 let David Čermák. S Martinem Procházkou a Davidem Nyčem se bavil nejen o úspěšném turnaji, ale i plánech a vizích do budoucnosti nebo o výjimečnosti Adama Benáka. Mluví agenti až moc do práce mladých hokejistů? Poslechněte si celou Čistou hru, kde experti rozebírají ožehavá témata.

Martine, často slýcháme, že český mládežnický hokej je v úpadku, ale česká dvacítka získala na mistrovství světa stříbrné medaile, nyní česká osmnáctka brala na Hlinka Gretzky Cupu také stříbrné medaile. Tak jaká je realita?

V minulých letech jsme prohrávali se silnějšími soupeři dost přesvědčivými výsledky, ale už se to zlepšilo. Myslím si, že je to tím, že si hráči věří a jsou i lépe fyzicky připravení. I kouč A-týmu Radim Rulík na to hodně dbá. Když si to kluci uvědomí, tak věřím, že to pojede správným směrem.

Pane Čermáku, mám to chápat tak, že to prostě mladí kluci mají v ruce, ale zaostávali ve fyzičce?

Na fyzičce se ještě určitě musí zapracovat, ale hlavně jde o to, donutit kluky, aby šli v tréninku a v zápase do všeho na sto procent. 

Jaká je ideální vize Davida Čermáka?

Tuto sezonu strávím u U18 a v dubnu nás čeká mistrovství světa, kde chceme rozhodně uspět.

Jaké je to trénovat mladé kluky?

Určitě se to liší od trénování dospělých, ale i v kádru už máme několik kluků, kteří už jsou dospělí, jiní zase děti. Pracujeme na tom, aby si kluci uvědomili, že jsou v nejdůležitějším věku, kdy se musí rozhodnout, zda budou dávat hokeji maximum. Proběhly i kempy, kde k nim promluvili hráči jako Jirka Šlégr nebo Tomáš Plekanec. Snažíme se mladé hodně rozvíjet.

Přístup mladých hokejistů

Jak moc dbají trenéři výběru U18 na večerku. Ať už na turnajích nebo někde na kempech?

Večerka na kempu byla v půl jedenácté, v jedenáct večer, protože kluci měli ještě druhou večeři. Na pár pokojích se něco ozývalo třeba v jednu hodinu v noci, ale pak jsme si s kluky promluvili a bylo to v pořádku. Nyní na Hlinkovi bylo těch zápasů tolik, že snad jen jednou večer něco proběhlo, jinak už se to pak nehlídalo.

V čem je největší síla výběru, který jste vedl na Hlinka Gretzky Cupu?

Měli jsme dva výborné brankáře a také tvořivé obránce, kterým nepřekáží puk a nebojí se hrát. V útoku jsme měli silové hráče a jednoho Adama Benáka (smích).

Jaké charakterové vlastnosti má Adam Benák?

On je introvert, ale když vleze na led, tak dělá každé cvičení na maximum.

Co si myslíte o práci agentů, kteří mnohdy hodně zasahují do kariéry mladých hokejistlů?

Samozřejmě se to liší, agenti nejsou všichni stejní. Věděli jsme, že koncem června proběhl draft a z našeho ročníku 2006 bylo šestnáct kluků draftovaných do juniorských lig. Zajímalo nás, proč se tak rozhodli. Někteří kluci nám řekli, že jim to poradil agent a ať nad tím nepřemýšlím. 

Je generačním problémem, že si hráči myslí, že jim vše spadne do klína?

Tady se pořád mluví o tom, že mladí hráči nedostávají šanci, což si úplně nemyslím. S dobou, kdy začínal Martin Procházka, nikdo neodcházel do zahraničí a za rok dostal šanci jeden hráč, se to nedá srovnávat. Nyní kluci dostávají v A-týmu šanci, ale kolikrát je tam dát nemůžete, protože nejsou fyzicky dobře připravení. Fyzické testy vyhrávají čtyřicetiletí borci.

Určitě můžu mluvit za všechny manažery klubů v extralize, že pokud budou mít šikovného kluka, tak se nebrání tomu, ho tam dát. Stojí méně peněz a pokud bude draftovaný, tak na tom klub ještě vydělá. Zároveň jsou kluby jako Sparta a Třinec, pro které neexistuje nic jiného než titul, takže tam je pro mladé kluky daleko menší šance se prosadit.

Měl jsem s mladými hráči pohovory a překvapilo mě, že oni v šestnácti letech říkají, že pokud nedostanou šanci v A-týmu, tak odcházejí. Za mě je lepší, aby to na něm v juniorce stálo, hrál pětadvacet minut a případně pak dostal šanci v A-týmu.

Odchody do zahraničí

Nepovažují mladí hokejisté juniorskou soutěž jako nekvalitní a také tak, že neodehrají dostatek kvalitních zápasů?

Tohle nevím. Každopádně není dobře, že posouváme kluky ročníkově. Ročník 2006 byli loni mladší dorostenci a plno kluků posunuli do juniorky. Juniorka ztrácí úroveň tím, že se tam dostanou kluci, kteří ve své kategorii střílí hodně gólů, jsou rození střelci, ale pak v juniorce dají čtyři góly za sezonu. Přichází totiž tlaky od rodičů a agentů, kteří chtějí, aby kluk hrál v Chance lize nebo druhou národní.

Davide, jak vzpomínáte na zahraniční angažmá v Regensburgu?

Krásné to bylo. Byl jsem tam sedm let. Dcera mi tam zůstala a mám tam i vnuka. Pro mě je to druhý domov. Kdysi jsme měli v Regensburgu výborný tým, panovala tam skvělá atmosféra a užíval jsem si to tam.

Líbilo by se vám, kdyby z NHL vymizely bitky?

Hodně se mluví o tom, že zranění a trvalých následků z nich je stále víc. Proto se o tom nyní mluví. Kanaďani jsou známí tím, že pokud prohrávají, tak se to snaží změnit provokacemi a bitkami. K hokeji to patřilo, i na Kladně pokud jsme chtěli něco změnit, tak jsme začali hrát agresivněji.

Čtěte také

Nikdy jste v roli trenéra nepraktikoval to, že když se prohrávalo, tak jste určil hráče, aby něco rozpoutal?

Nene. Ale hráči to vycítí. Nyní na Hlinkovi to viděli a šli po Benákovi, my také registrovali jejich klíčové hráče a pokud vidíme, že mu nevoní tvrdá hra, tak na něj zahrajeme tvrdě, ale rozhodně ne bitky.

Působíte na mě nesmírně klidně, jste takový i na střídačce v roli trenéra?

Samozřejmě někdy někoho spražím, ale sám jsem to neměl rád, když na mě trenér křičel. Radši cukr než bič.

Role reprezentačního kouče je hodně specifická. Jak to vnímáte?

Postavili jsme nějaký tým. V červnu jsme měli jeden kemp, kde nám přišlo 34 hráčů, z čehož jsme vybrali tým na Hlinka Gretzky Cup. Kádr se nám nyní totálně rozpadl, hodně kluků odejde do Kanady, s těmi v průběhu sezony nemůžeme počítat. Někteří, kteří nebudou hrát play-off, tak budou k dispozici až na mistrovství světa. Další hráči odešli do Skandinávie, ty budeme využívat na reprezentační srazy.

Můj hlavní úkol bude poskládat tým na mistrovství světa. Mrzí mě to, že se rozprchli, protože jsem začal kluky poznávat i bez helmy a teď můžu začít znova (smích). Budu muset sledovat naši juniorskou soutěž, přes internet pak soutěže v Kanadě a ve Skandinávii. Budu navštěvovat akademie a tam konzultovat jejich program a naše představy.

Proč by trenér Čermák nechvátal s posunem hráčů do vyšších kategorií? Co si Martin Procházka myslí o tom, že v zámořské juniorské soutěži se hráči nesmí bít? Čistá hra přináší odpovědi na všechny hokejové otázky.

Čistá hra
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související