Při dopingových kontrolách jsme měli povoleno dát si pár piv, směje se Procházka

Doping, rozmíšky na sociálních sítích, střety s rozhodčími, ale i dávná kauza mezi Českými Budějovicemi a Hradcem Králové. Nejenom to probírají David Nyč a Petr Tomášek s hokejovým expertem Martinem Procházkou. V pořadu Čistá hra došlo i na vzpomínku, kdy olympijský šampion z Nagana vystartoval na rozhodčího a skončil s Radkem Bělohlavem a Pavlem Paterou s trestem předčasně v kabině. Užijte si hokejovou talkshow a už ve středu laďte 5. extraligové kolo.

Už máme za sebou čtyři extraligová kola a stále neznáme výsledek z jarního testu na doping u hokejistů Hradce Králové. Co se děje?

Petr Tomášek (PT): Je tam víc podivností. Viděl jsem tiskovou konferenci, kde pán, který má na starosti testy, řekl, že mu přišlo zbytečné měsíc po zápase dotestovávat zbytek týmu. Přitom to vůbec nedává smysl.

Martine, co si myslíš o té kauze ty?

Zavání to něčím nedobrým. Když už máme možnost chytit tři, proč neotestujeme celý tým? Mělo by to být vyřešeno a některé týmy, jako třeba Vítkovice, už se k tomu vyjádřily.

Trojice hokejistů Hradce Králové se nyní nemůže zapojit do hry..

PT: Nemůžou se připravovat s týmem. Nevím, zda mají vůbec povolený vstup na stadion v Hradci Králové. Hrozí jim až čtyři roky zákazu hry. Může to znamenat i konec kariéry.

Čtěte také

Milan Antoš se na svém blogu vyjádřil tak, že by Hradec Králové neměl být oficiálně prohlášen za vicemistra loňské sezony. Myslíš si, že to tak má být?

Martin Procházka: To by bylo pro celý klub asi tvrdé, ale zároveň prostě mají v týmu tři hříšníky. Je to těžké. Jak tvrdil Petr, tak se mělo udělat další testování, protože takhle je to všechno nejisté.

Martine, co ty a dopingové kontroly?

Já byl vždy čistý. Vždy když jsem byl vybrán, tak to ale bylo hodně nepříjemné. S kontrolorem podepíšeš nejdřív papíry a pak přímo dohlíží na vykonání testu, tedy odběru moči. Pokaždé se člověku nechce čůrat, takže byla možnost, že jsme si mohli dát pivo. Mohlo to být jedno, dvě, pět, šest, záleželo na tom, jak kdo to snesl (smích). 

Občas jsme si dělali srandu, že když tým na někoho čekal, že to hráč dělá schválně, protože mu to pivo chutná. Opravdu to ale nebylo nic příjemného. Na mistrovství světa jsme věděli, že půjdou dva nebo tři hráči na kontrolu, tak se mezi druhou a třetí třetinou nechodilo na záchod, aby případně po zápase nemusel podstupovat tří nebo čtyř hodinovou anabázi, než vykoná potřebu.

Hradecký případ může být varováním i pro další extraligové kluby, ne?

Samozřejmě, že klub to může ohlídat na stadionu a při tréninku, ale nikdo neví, co si vezmou kluci doma. Pokud hráč doktoru nesdělí co jedl a co vypil, tak s tím nemůže nic dělat.

Petře, pamatuješ si z poslední doby nějaké slavné rýpance na sociálních sítích mezi hokejovými kluby?

Konkrétně ne, ale třeba v Karlových Varech spravují účet na síti x (dříve Twitter) mladí kluci a ti jsou dobří. Loni případ, kdy se rozbila rolba, tak to hezky kluci rozjeli.

Martine, kdo byl vyhlášeným provokatérem, který svůj pohyb na ledě doprovázel hláškami?

Radek Duda. Je to ale kluk, který je v pohodě. Během léta jsem měl několikrát možnost s ním mluvit, skvěle jsme se pobavili a zasmáli. Když byl jako hráč, tak byl ale velice nepříjemný, provokoval a dokázal hráče vykolejit řečmi.

V zápase Vítkovice - Kladno útočník Jakub Strnad čistým hitem narazil na mantinel čárového rozhodčího Rožánka. V zápase za to žádný trest nedostal, ale poté mu disciplinární komise zastavila činnost na tři zápasy a strhla mu deset procent z platu. Co na to říkáš?

V první chvíli byl ten střet úsměvný, ale když jsem viděl, jak rozhodčí leží na ledě, tak to pro něj muselo být hodně nepříjemné. Strnad si ho spletl s vítkovickým obráncem. Úkolem Strnada bylo zavřít mantinel, bohužel to udělal i s rozhodčím. Podle záběrů bylo vidět, že tomu moc nevěří a odjel houpavým krokem na střídačku čekat co se bude dít. V první chvíli mi to přišlo směšné, ale jsem rád, že je rozhodčí v pořádku. Situaci jsem si pouštěl několikrát.

Je správné udělit Strnadovi trest?

Kuba Strnad to nechtěl udělat, měl zrovna asi zatmění. Na tři zápasy to ale není.

Kde má rozhodčí chrániče?

Mají celokrytové kalhoty, které jsou vyztužené od boku až dolů. Myslím si, že při nastřelených kotoučích po mantinelu se občas modlí, aby je to netrefilo, protože to bolí i přes kalhoty.

Zapojil jsi se někdy do verbální rozmíšky s rozhodčím?

Na Kladně vždy Pavel Patera říkal ať nemluvíme s rozhodčími. On moc nemluví, ale při jednom zápase ve třetím třetině absolutně vybouchnul, vlítnul na rozhodčího, dva čároví ho museli držet a celou dobu na něj nadával. Musel odejít do kabiny, ale stihl po rozhodčím ještě hodit několik lahví ze střídačky a rozlámal hokejku. Nám to nedalo, nakonec jsme v kabině skončili ještě i já s Radkem Bělohlavem. Celý útok skončil v kabině, pak jsme dostali pořádnou pokutu (smích). 

Znal jsi se s rozhodčími?

Ano. Potkali jsme se i na pivu, ale na ledě jsme to brali každý jako svoji práci a měli k sobě vzájemnou úctu.

Zažil Martin Procházka během kariéry nějakého pozitivně testovaného hráče? Museli hokejisté odevzdávat přesný harmonogram dní, aby o nich měli dopingoví kontroloři stoprocentní přehled? Co si Procházka myslí o špičkování na sociálních sítích mezi týmy Hradce Králové a Českých Budějovic? Užijte si zajímavé hokejové povídání.

Také v příštím extraligovém kole nabídneme fanouškům, kteří se na stadiony nedostanou, všechny zápasy v přímém přenosu, a to na webech iROZHLAS.cz a sport.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související