Kanoistka Němcová: Je skvělé, že už konečně zvládám i finálové jízdy. Užívám si to

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijala čerstvá mistryně světa ve sjezdu na divoké vodě na kajaku Marie Němcová. Co stojí za jejími nedávnými úspěchy na vrcholných akcích? Jaký obor studuje na vysoké škole? Kde kanoisté na divoké vodě trénují? Jak vznikla její přezdívka „Božka“? Lákají jí sjezdy divokých řek ve světě? Je v partě vodních slalomářů opravdu tak dobrá parta lidí? Poslechněte si celý rozhovor. 

Marie, podle posledních výsledků se vezeš na vítězné vlně. Je to tak?

Je to asi odměna za to, že se mi posledních pár let ty finálové jízdy nedařily. Letos se to otočilo o 180 stupňů a zatím si to užívám. Lidé, co mě znají, ví, že jsem stresař. Ale poslední dva, tři roky se na tom snažím pracovat a podle výsledků je to poznat. 

Jaké chyby jsi před tím dělala, které tě třeba stály medaile?

Moc jsem přemýšlela nad výsledkem, protože jsem věděla, že se v závodech můžu dobře umístit. Zlom přišel možná v tom, že jsem si první mezinárodní medaili vyjela v šestnácti letech, kdy ode mě nikdo nic nečekal. Od té doby se to změnilo a najednou byla očekávání větší a i já sama jsem si představovala, jak by bylo skvělé něčeho dosáhnout a stresovala jsem se tím. To byla největší chyba. 

V letošní sezoně už máš za sebou vrcholné akce jako mistrovství Evropy a mistrovství světa. Léto je před námi a ty už máš sezonu za sebou?

Může to vypadat, že už budu mít prázdniny, ale není tomu tak. Za necelé tři týdny máme mistrovství světa do 23 let v Roudnici nad Labem. V této kategorii jsem posledním rokem, tak se chci ještě předvést. Chtěla bych se s tou kategorií stylově rozloučit.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související