Jaký je život fotbalového fanouška na venkovních zápasech? V Jablonci hosty vítá legendární hasičská cisterna

Seriál Radiožurnálu Sport "Na výjezdu" tentokrát míří na nejvýše položený prvoligový stadion v Česku, na jabloneckou Střelnici. Reportér Jaroslav Plašil narazil na vlídné, zdvořilé pořadatele, ale jen málo důstojné podmínky. Jak dlouho čekali příznivci Zbrojovky v sektoru hostí po skončení zápasu, který jejich fotbaloví miláčci prohráli s Jabloncem 1:3? Užijte si další sondu do života hostujících fotbalových fanoušků.

Sektor pro hosty je v Jablonci velmi výrazný, upozorňuje na něj velký nápis u vstupní brány a pak také zaparkovaná legendární hasičská cisterna. Je to také nejvýše položený ligový stadion v Česku, takže na něm obecně bývá o dost chladněji. Už teď na začátku října mě zdejší pán na pokladně upozorňuje, že tiskárna v zimě občas zazlobí, a že nechápe, proč si někdo vymyslel fotbal v půlce ledna a ne třeba v letních měsících.

Se vstupenkou za 150 korun můžu jít do sektoru. Osobní prohlídka, nic dramatického, žádné zouvání bot jako se to stalo nedávno slávistům v Plzni. Jen pečlivější šacování. Ze sektoru se ozývá „Už jsme tady“ legendární pokřik brněnských fanoušků ze zlaté éry Zbrojovky, z doby kdy získala mistrovský titul a bavila desetitisíce příznivců Za Lužánkami. Hodně jich jezdilo i ven, o početných výjezdech dodnes kolují historky. Ta jedna z nich vypráví o tom, jak příznivci Zbrojovky v Praze na Letné obsadili kotel domácí Sparty. Něco takového dnes není možné, vlajkonoši hostí mají své pevné místo na stadionech, v tomto jabloneckém případě klec v rohu za brankou, vysoký kovový plot je ještě zalomený směrem k fanouškům, před nimi je ještě zelená síť, ale výhled z této části hlediště je dobrý.

Ze sektoru hostí v Jablonci

V případě početných fanouškovských výjezdů je v posledních letech jablonecký klub vstřícný k návštěvám a příznivcům Slavie, Sparty nebo ostravského Baníku a uvolní i vedlejší sektory za brankou. Fanoušků Brna je odhadem necelá stovka, až na výjimku, opravdu jen jednu ženu, jenom muži, jsou mezi nimi jistě i pamětníci zmíněné zlaté éry. Taky se řadím mezi pamětníky a oceňují i chorály, které si pamatuji z klukovských let. Jeden chorál tak starý není, vznikl v době, kdy už Zbrojovka dávno nemohla hrát Za Lužánkami a musela do Králova Pole, kde je také dodnes. Fanoušci by to chtěli změnit, ale zřejmě to není jen tak, takže aspoň zpívají: „Až nám vyjdou všechny tikety, … postavíme nový stadion.“ Mnohem menší investice by jistě pomohla zlepšit zázemí pro fanoušky v sektoru.

Čtěte také

Obsluha ve stánku je sice milá a nabídka občerstvení slušná, ale protože je šedý stánek z betonových kvádrů za sektorem, oddělený kovovým plotem, objednáváte si přes mříže, což nepůsobí úplně optimisticky. Jako toalety slouží tři plastové budky. Papír není všude, voda neteče nikde, aspoň jsem na to nepřišel, odkud by téct mohla. V jedné budce bylo něco jako mýdlo v plastové tubě, ale nepodařilo se mi přijít na to, jak se dostane aspoň kapka ven. Někteří fanoušci Zbrojovky vypadali překvapeně, zaslechl jsem hlasy, že by bylo lepší mít v sektoru keře a chodit k nim.

Toalety v Jablonci

I v Jablonci museli fanoušci po skončení zápasu čekat, než pořadatelé otevřou brány, ale netrvalo to dlouho, a tak se zatím za zpěvu chorálů aspoň společně vyfotili u vchodu do sektoru. Mezitím začalo pršet, takže mohli mít pro změnu oni důvod čekat pod střechou. A pořadatelům někteří z nich z legrace říkali, „vy jste drželi nás, my teď budeme zdržovat vás,“ načež jim pořadatelé s úsměvem odpovídali, „to byste ale čekali dlouho, tady jste v Jablonci,“ naráželi na často nevlídné počasí v regionu.

A kam se Jaroslav Plašil vydá příště? Poslouchejte vysílání Radiožurnálu Sport a nic podstatného ze života fotbalového fanouška vám neuteče.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související