Jaký je život fotbalového fanouška na venkovních zápasech? Užijte si s námi výjezdy za sportovními zážitky

Další fotbalový víkend a další návštěva reportéra Jaroslava Plašila v sektoru hostujících fanoušků. Tentokrát zamířil na Andrův stadion do Olomouce, kde strávil devadesát minut plus nastavení s fanoušky Slovácka. A zažil jejich radost, protože svěřenci trenéra Martina Svědíka zvítězili na Hané 2:1. Zároveň si vyslechl velmi zpěvný kotel fanoušků a dokonce i maminku, která zpívala chorál své dceři v kočárku. Užijte si už čtvrté pokračování seriálu "Na výjezdu". 

Přes občasná zdržení na železnici je Olomouc celkem dobře dostupná pro řadu fanoušků napříč republikou. Stadion je asi 30 minut chůzí od nádraží, cestou nádherné centrum s orlojem. Tentokrát na něj mířili fanoušci, kteří to ve městě asi dobře znají, a protože jsou teď fotbalisté Slovácka úspěšní, radši tentokrát kupuju lístek předem přes internet. Na místě je mi to trochu líto, protože jsem propásl jedinečnou příležitost koupit si vstupenku v „opancéřovaném“ stánku.

"Opancéřovaný" stanek na prodej vstupenek pro hostující fanoušky v Olomouci

Cesta do sektoru je volná. Tím, že jsem nic nenesl krom peněženky a papíru s čárovým kódem, si mě ani nikdo nevšímal. Zdejší pořadatelé a sekuriťáci byli vůbec hodně v klidu, seděli na kartonech stranou kotle a kecali o fotbale. Asi i o Slovácku, protože mluvili o Turecku. Jen pokřik „modrobílá“ je trochu vyhecoval, tak, že do něj z legrace volali „Sigma“. Po delší cestě vlakem by se člověk možná rád opláchnul, takže zkouším hned v úvodu toalety. Vypadají celkem vlídně, zatím nejlépe ze všech návštěv. Modrobílé obklady zdobí nálepky některých klubů, zvyk fanoušků občas si něco nalepit na WC nebo na kiosek. K dispozici jsou tři kabinky bez dveří pro pány, ale všechny s toaletním papírem, dostatek žlábků na „malou“. Vše bytelné, nerez, dokonce dvě umyvadla a u jednoho zásobník na desinfekci. Pravda, prázdný. I tak příjemné překvapení.

Prostor pro občerstvení na Andrově stadionu

Horší je to s občerstvením, okénko asi metr na metr, zabudované do tribuny, za ním se snaží obsluhovat dva lidé, pán připravuje, paní prodává, alko i nealko mají roztočené v kelímcích, snad ne moc dlouho. Ale prostory velmi malé, při plném sektoru tu musí být pořádná fronta a možná i tlačenice. Fanoušci na výjezdu potřebují i dýchat, projít se o přestávce. Ve výjimečných případech, například zápas Baníku, mají hosté prostornější netypicky zaoblenou tribunu za brankou. Obvyklý sektor pro hosty je na olomouckém stadionu v rohu podélné tribuny blízko zmíněné obloukové, před fanoušky asi dva metry vysoký dovnitř zalomený kovový plot, který má z levé strany bodáky, fanoušci na něj věší vlajky, nad plotem je ještě napnutá tenká síť proti létajícím předmětům. Ale vidět je celkem hezky, a sektor je i celkem velký, nějakých 12 řad a 30 metrů do šířky. Má střechu, což je fajn při deštivém počasí jako teď. Kotel Slovácka je velmi zpěvný, jako bývalý učitel na 1. stupni mám pro tyto věci slabost. Velmi pestrý repertoár a asi nejdojemnější moment, co jsem zatím na výjezdech zažil, kdy maminka velmi krásným hlasem zpívala chorál své dceři v kočárku. Přiznám se, měl jsem slzy na krajíčku.

Čtěte také

Emoce cloumají fanoušky při prvním inkasovaném gólu, v dnešní době moderních technologií někteří fanoušci hledají na telefonu, za co rozhodčí nařídil penaltu. Tady asi nemůžeme čekat, že to nekriticky přijmou, i kdyby byla jedenáctka sebespravedlivější, ozývají se peprnější výrazy. Jeden fanoušek zvolal: „který ty si, Příhoda vás tahá jak králíky z klobúku.“ Nejbouřlivější to bylo pochopitelně při oslavách vstřelených gólů, zvlášť při tom vítězném, cítíte kapky piva na tváři, i když žádné nemáte a celkově ohromnou euforii kolem. Tohle chce zažít každý fanoušek. Kdo vymyslel gól ve fotbale, přivedl na svět zázrak. Fandění v sektoru pro hosty v podání kotle Slovácka je hodina hudební výchovy nebo 90+3 v tomto případě, domů se vám ani nechce. Ostatně fanoušci na konci v jednom z mnoha chorálů zpívají o jízdě a o tom, že nepůjdou domů. A někteří z nich to začali zřejmě plnit hned po utkání v hospůdce přímo pod hlavní tribunou.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související