Jaký je život fotbalového fanouška na venkovních zápasech? Užijte si s námi výjezdy za sportovními zážitky

Na stadionu v Ďolíčku v pražských Vršovicích hrají domácí zápasy nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže hned dva celky. Bohemians a také Pardubice, které stále čekají na vlastní stadion a využívají stadion "Bohemky" jako azyl. A pravě na utkání Pardubic proti Liberci vyrazil v třetím pokračování seriálu "Na výjezdu" reportér Jaroslav Plašil. Východočeši utkání třetího kola vyhráli 2:1, ale my sledovali cenu vstupenek, občerstvení, chování fanoušků a pořadatelů.

Poprvé zažívám na vlastní kůži, k čemu je dobrý člověk se zkratkou SLO (Supporter Liaison Officer). Ten liberecký konkrétně u brány pomáhá překvapeným fanouškům s tím, aby si mohli koupit on-line vstupenku do sektoru Slovanu, jinak by museli při běžném prodeji v pokladně u hlavního vchodu do jiné části stadionu. Fanoušci si vzájemně pomáhají, například jedna slečna koupila několik vstupenek na sebe přes odkaz a své internetové bankovnictví pro ostatní, co na takovou variantu nebyli zařízení. 

Pohled na hostující sektor fanoušků ve vršovickém Ďolíčku

Do sektoru pro hosty v Ďolíčku jich dorazilo odhadem tak 200 a fandí po celý zápas. Liberec má spoustu chorálů, jen "doplácí" na menší počet lidí. Není to tak slyšet i proto, že je stadion dost otevřený. Ale fanoušky to baví, to je vidět. V sektoru je spousta dětí, maminek, žen. Zatím asi nejvic, pokud jde o procenta lidí v kotli. Zastoupení mají i fanoušci z Německa. Úsměv i údiv mezi nimi vyvolalo hlášení o počtu diváků, dorazila jich totiž jen necelá tisícovka.

Čtěte také

Nejsledovanějším borcem na hřišti byl jistě dlouholetý obránce Brém Theodor Gebre-Selassie. Slabší je to s občerstvením, jeden stánek, sice slušná nabídka, ale jen jeden člověk uvnitř by si zasloužil parťáka. Přání fanoušků Slovanu ve frontě: "Hlavně ať nepadne gól a o nic nepřijdeme". Hořčice dochází ještě před tím, než zápas začal, ale tato kuriozita se dala vyřešit. Toalety, tři mušle, jedna mísa pro pány, bez papíru, utěrek, mýdel, páková baterie, ale jen se studenou vodou. Vody všude dost i na zemi, asi i vzhledem k osvěžování, protože první poločas bylo celkem vedro a všiml jsem si, že několik matek i chránilo své děti vyhledáním aspoň malého stínu. 

Několik matek chránilo své děti vyhledáním aspoň malého stínu

při třetí reportáži ze sektoru pro hosty jsem narazil na normální vstupní prohlídku, i když aktuální pořadatelská služba pracovala bez rukavic. I když vám třeba prohlíží věci v batohu a sahá na tělo. Celkově ale další velmi pozitivní zkušenost s lidmi na výjezdu, ti ve vršovickém Ďolíčku mohli koukat na fotbal z betonových ochozů bez sítí a mříží, což není rozhodně běžné.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související