Indonésie není úplně destinace na fotbal, je to spíše dovolenkové. Baví mě to tu, říká fotbalista Kúdela

17. květen 2023

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijal exkluzivní host v podobě fotbalisty Ondřeje Kúdely. Jak se bývalé opoře nejen pražské Slavie změnil život po kauze ohledně konfilktu s hráčem Glasgow Rangers Glenem Kamarou? Jak vyhrocené je derby v Indonésii? Užívá si Kúdela aktuální angažmá v Persija Jakarta? Jak vzpomíná na světový šampionát kategorie do 20 let z roku 2007? Co mu utkvělo ze zápasů Ligy mistrů v dresu Slavie? Nejen to probral s moderátorem Ladislavem Hamplem. 

Ondro, jak kauza ohledně konfliktu z osmifinále Evropské ligy z roku 2021 mezi tebou a Glenem Kamarou změnila tvůj fotbalový i osobní život? 

Mentálně mě to hodně posunulo, protože to byl velký psychický tlak. Samozřejmě jsem s tím počítal, protože, když člověk otevřel televizi, internet, tak všude se to řešilo. Připravoval jsem na to i mé blízké, protože to bylo opravdu hlavní téma. Myslím si, že jsem na nějakou dobu i rozdělil republiku, protože někdo byl pro, jiní zase proti. Články jsem neotevíral, protože si to jenom přehazovali. S nikým jsem nedával ani rozhovory, maximálně jen na Slavii. Změnilo mě to tak, že nemám už nikde nic říkat, což je hlavní. Radši musíte někoho zfaulovat, než mu něco říkat. Fotbalový život není moc dlouhý a možná nebýt toho excesu, tak jsem ještě nyní ve Slavii. Možná.

Předcházelo tomu konfliktu něco už v průběhu zápasu?

Nevybavuji si nic. V zápase jsme je „vypráskali“, navíc výhodou pro nás bylo to, že oni neměli výhodu domácího publika, protože se hrálo v období covidu. Dvojzápas jsme odehráli skvěle. Mrzelo mě to vůči klukům, protože blbou slávu jsem vzal na sebe a nemluvilo se o tom, že jsme vyřadili Glasgow Rangers. Samozřejmě zápas byl tvrdší, než jsme předpokládali, že bude. Vyvrcholilo to faulem na Ondru Koláře, což pro něj mělo i následky. Opravdu mě mrzí, že se nepsalo o Slavii, ale o negativní slávě Kúdely. 

Udělal by jsi zpětně něco jinak?

Nevím. Párkrát jsem o tom přemýšlel, ale ty věci se prostě tak dějí. Opravdu jsem nečekal, že dostanu takový zápasový trest, s ohledem na to, jak směšné tresty dostal soupeř. V ten moment jsem prostě udělal tu věc, nepřišlo mi, že dělám něco hrozného, ale prostě se to proti mně otočilo. Přišel jsem o spoustu hezkých zápasů, o EURO, ale nikdo neví, zda by se podařil úspěch, který kluci dokázali, když bych tam hrál. Takhle to mělo být, ale když jsem koukal na povedený zápas s Nizozemskem, tak jsem byl trochu smutný.

Jak se s problémem vyrovnávala rodina?

Tlak byl obrovský. Říkal jsem rodině, ať články na internetu nečtou. Dennodenně jsem byl probíraný a rodině jsem vysvětlil, jak to bylo. Bylo to pro ně nepříjemné, ale poprosil jsem je, že číst články je zbytečné.

Jak se člověk dostane k angažmá v Indonésii?

Přišel jsem k tomu, jak slepý k houslím. Ve Slavii mi končila koncem sezony smlouva, už v dubnu, květnu se psalo o tom, že bych měl jít do Indonésie, ale to se řešilo beze mně. Se mnou se to projednávalo až na konci sezony a v polovině června jsem odcestoval do Jakarty. Letěl jsem tam s Martinem Hrdličkou a ještě jedním agentem. Sami jsme nevěděli, jak to bude vypadat, protože to není úplně ideální destinace na fotbal, je to spíše dovolenkové. Samotného mě to překvapilo. 

Jakou úroveň má fotbalová liga v Indonésii? Jak vyhrocené je derby v tamní soutěži? Pomáhá Kúdelovi to, že v klubu má kolem sebe několik českých spoluhráčů? Poslechněte si celý díl pořadu Na place. 

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , rej

Související