Březina: Když se mi v Pekingu povede volná jízda, budu spokojený a i výsledek se dostaví

Hostem Kateřiny Neumannové ve sportovní talkshow Páteční finiš je krasobruslař Michal Březina, který se chystá na olympiádu v Pekingu. Co všechno musel splnit, aby mohl odletět do Číny? Proč ho baví sporty spojené s ledem? Kdy v sobě objevil vlohy k umění? A jak se u krasobruslařů projevuje forma? Poslechněte si celý rozhovor!

Michale, ty pojedeš na své čtvrté olympijské hry. Je pro tvůj výkon zkušenost s takovou obrovskou sportovní akcí důležitá?

Myslím si, že ano. Pomáhá mi to být v klidu a nebrat si tak moc tu atmosféru. Na prvních olympiádách je člověk nabušený adrenalinem a občas se to nepovede. Člověk si musí dávat bacha, aby ty věci nepřehnal a aby všechno bylo tak, jak to jezdí v tréninku. Tím, že je to moje čtvrtá olympiáda, tu atmosféru neberu tak vážně. Je to pro mě závod jako každý jiný. To mi určitě pomůže.

Čtěte také

Co od sebe očekáváš ty sám? Na čem jsi v tréninku pracoval v posledních dnech?

Na mé poslední olympiádě bych chtěl určitě zajet nejlepší jízdy, abych byl spokojený s tím, co jsem předvedl, natrénoval a celou kariéru jezdil. Myslím si, že když se mi povede volná jízda a oba programy podobně jako na mistrovství Evropy, tak budu spokojený a i výsledek se dostaví. Nejvíc jsem pracoval na opravení bruslí a na přípravě čtveráka. Chtěl jsem  ho dostat do formy.

V tréninku ten čtverák byl?

Všechno funguje. Poslední týden jsem v tréninku projížděj čisté programy tak, jako jsem je jezdil před mistrovstvím Evropy. Doufám, že forma, kterou jsem dostával tam, kde ji potřebuji, tak vygraduje na olympiádě. 

O podmínkách v Pekingu se toho moc neví. Kvůli covidu musely být zrušeny testové akce. Krasobruslařům to ale moc nevadí, ne?

Nevím, na kterém stadionu budeme závodit. V Pekingu jsem jel Grand Prix před třemi lety. Netuším ale, jestli to bude stejná hala. Rozměry ledové plochy jsou všude stejné. Záleží na tom, jak dlouho měli nachystaný led.

Na naší ploše se bude jezdit jen krasobruslení a short track, tak nemůže být moc přemražený a tvrdý. Led potřebujeme mít trochu měkčí. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale myslím si, že to takový problém nebude. Hala je hala.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související