Zimní plavec Filip Jícha: Za polárním kruhem člověk nezávodí na čas, ale hlavně sám se sebou

19. květen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je člověk, který se nedávno zaplaval za polárním kruhem v extrémně ledové vodě v rámci expedice arktického plavání na Špicberkách. Zimní plavec Filip Jícha závodní trať jednoho kilometru plaval ve vodě, která měla teplotu minus jeden stupeň Celsia a teplota vzduchu dosáhla hodnoty až minus sedmnáct stupňů. Poslechněte si rozhovor s borcem, kterého uchvátilo zimní plavání.

Máš za sebou plaveckou expedici na Špicberkách, jak tam bylo a jaké panovaly podmínky?

Jsem stále plný emocí, bylo to naprosto ikonické z hlediska kontrastů, které tamní příroda nabízí. Nelituji ani vteřiny strávené i v těchto extrémních podmínkách. Před závodem jsme dostávali kusé informace o tom, jak na Špicberkách bude. Ale po příletu panovaly ještě o kus těžší podmínky, což bylo pro psychiku náročnější. V téhle vodě to neberu jako závod na čas, ale hlavně závod sám se sebou. 

Čtěte také

Mezi třinácti plavci, kteří expedici absolvovali, byli i tvůj syn a manželka. Koho to napadlo, že se akce zúčastníte, jako celá rodina?

Manželka měla původně jet jako support, ale během covidu se pustila do otužování a na Špicberkách se vrhla na trať 250m. Podle mě jsme jediná rodina, která plavala za polárním kruhem.

Jícha začal se zimním plaváním před osmi lety. Za tu dobu se se svým synem zúčastnili několika mezinárodních závodů, na kterých reprezentovali Českou republiku. Letos v červnu je čeká štafetová přeplavba kanálu La Manche. „Odmítnout šanci přeplavat se synem Lamanšský průliv nešlo,“ přiznává zimní plavec.

Jaké podmínky měl Filip Jícha na plavání za polárním kruhem v Severním ledovém oceánu? Jaká zvířata mohou plavce během závodu ohrozit? Jak se z člověka, který vážil 124 kilogramů a kouřil cigarety, stal vášnivý sportovec? Proč Jícha nepodporuje otužování bez pohybu? A čím ho zimní plavání tak uchvátilo? Poslechněte si celý rozhovor!


Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související