Žije si svůj sen o medaili z paralympiády. Poslechněte si medailon Ivo Koblasy

Už od narození se musel Ivo Koblasa vyrovnat se zdravotními komplikacemi. V jeho cestě za sportovními sny ho nezastavila ani dětská mozková obrna a denně na kole stráví tři až čtyři hodiny, při kterých zvládne ujet 70 až 90 kilometrů. Silnice, časovka, dráha. Tam všude se handicapovaný sportovec cítí jako doma. Poslechněte si medailon, který pro posluchače Radiožurnálu Sport připravil Pavel Petr a navnaďte se na četbu audioknihy. 

Jaké komplikace mu dělá v osobním životě handicap, se kterým se narodil? „Nevnímám to jako žádnou překážku a můžu s tím žít normálně,“ popisuje Ivo Koblasa.

Na kole rodák z Brna závodí od dvanácti let a díky jeho odhodlání a vůli se může pochlubit ziskem medailí z mistrovství Evropy i světa. Startoval i na letních paralympijských hrách - v Londýně, Riu a Tokiu. Právě k Tokiu hodně upínal svoje naděje. Úspěchu musel ale hodně obětovat a pro mnohé může být inspirací.

„Změnila se příprava, změnil se trenér, plus spolupracujeme i s výživovým poradcem. I sebe jsem odlehčil, takže se cítím fyzicky lépe. Nedávám si colu, nechodím do fastfoodů, snažím se jíst pravidelně a po jiných dávkách,“ přibližuje Koblasa.

Borec z Brna se může spolehnout na podporu rodiny, především pak otce, který ho doprovází nejen na závodech, ale i celou cestou životem. Významnou roli v životě handicapovaného sportovce hrál i jeho dědeček, válečný hrdina a pilot RAF Emil Boček.

Pro úspěšného cyklistu je teď největší výzvou čtvrtá paralympiáda. V roce 2024 jí uspořádá francouzská metropole Paříž. Po mnoha letech bude mít přeci jen možnost ukázat se i českým fanouškům a hlavně přátelům i známým. Rio bylo hodně vzdálené a v Tokiu vládla přísná covidová opatření.

Čtěte také

Jak vnímá dosavadní účasti na paralympijských hrách? I to se dozvíte v audioknize Ivo Koblasa: Nikdy to nevzdávám. Úryvky z ní pro posluchače Radiožurnálu Sport čte Ladislav Hampl. Vždy od úterý do neděle po 23. hodině v našem vysílání.

Série Příběhy sportovců nabízí krátké audio zpracování životopisů sportovních legend. Poznejte s námi významné životní a sportovní situace, které ovlivnily slavné kariéry. Všechny díly exkluzivní série jsou dostupné na webu sport.rozhlas a v mobilní aplikaci mujRozhlas.

autoři: Pavel Petr , rej
Spustit audio

Související