Výhra pro dědečka, královna Wimbledonu a podpora rodiny. Jaký je Olympijský rok Markéty Vondroušové?

Markétu Vondroušovou krátce po oslavě pětadvacátých narozenin čeká obhajoba wimbledonského titulu. V časosběrném dokumentu Olympijský rok zmapoval reportér Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil všechny významné okamžiky dosavadní kariéry české hráčky a zazní v něm také zmínka o pozitivním tenisovém fanatismu svěřenkyně kouče Jana Hernycha.

V roce 2015 se stala Vondroušová juniorskou světovou jedničkou ve dvouhře, na olympiádě v Tokiu v roce 2021 získala stříbrnou medaili a v roce 2023 vyhrála Wimbledon jako první nenasazená hráčka v historii. A právě titul na nejslavnějším tenisovém turnaji světa vynáší rodačku ze Sokolova zase o kus výš. S tím souvisí více mediálních povinností, ale i tlaku na výsledek.

„Po Wimbledonu pro mě bylo důležité vidět hlavně rodinu. Vrátila jsem se z Londýna a byla chvíli v Sokolově, v Praze to pak byl hukot. Chodila jsem jen na schůzky, kde to bylo nutné. Nejsem ten typ, který se chce pořád někde ukazovat,“ říkala krátce po přelomovém úspěchu kariéry Vondroušová.

Jak česká tenistka fungovala, když se dozvěděla, že její dědeček má rakovinu? Jakou karetní hru hraje během pauz mezi zápasy na prestižních turnajích? Jak blízko byl její konec v profesionálním sportu? Poslechněte si celý dokument o Markétě Vondroušové.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související