Všichni jsme se shodli na postupu, jak zlepšit podmínky pro hostující fanoušky, říká mluvčí Ligové fotbalové asociace Hanuš

Některé stadiony pro fotbalovou ligu v Česku by měly čekat změny. Týkají se hlavně podmínek v problematických sektorech pro fanoušky hostujících celků, kvůli kterým také Ligová fotbalová asociace založila pracovní skupinu. Právě ta má teď za sebou první setkání. Poslechněte si, co stěžejního na setkání zaznělo. Navíc reportér Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil během celé sezony sleduje aktuální stav hostujících sektorů napříč tuzemskými stadiony.

Setkání se zúčastnili zástupci několika českých klubů s největší fanouškovskou základnou, především jejich "SLO", kteří mají nejblíž k fanouškům jednotlivých klubů a také zástupci FAČR a LFA,“ říká za Ligovou fotbalovou asociaci její mluvčí Štěpán Hanuš, který byl také na tomto prvním setkání.

„Přítomni byli i bezpečnostní manažeři LFA, FAČR i všech příslušných komisí pro stadiony, technických delegátů. Velkým tématem byl popis aktuálního stavu infrastruktury ligových stadionů se zaměřením na sektory hostujících fanoušků v první fotbalové lize, které mají na různých stadionech různou kvalitu,“ přibližuje Hanuš.

Čtěte také

Podmínky v sektorech Vlajkonoši hosté na fotbalových stadionech od začátku sezóny mapujeme v seriálu Radiožurnálu Sport „Na výjezdu“. Při návštěvách jsme narazili na potíže s toaletami, někde chyběla tekoucí voda nebo třeba nesvítila světla, fanoušky občas trápí problémy s občerstvením, často i dlouhé čekání na stadionech po konci zápasu, což policie zdůvodňuje zajištěním bezpečnosti.

Právě o těchto i dalších problémech teď mluvili lidé na několikahodinové schůzce, která byla i podle Štěpána Hanuše z Ligové fotbalové asociace velmi konstruktivní.

Jsme rádi, že jsme se všichni shodli na tom, že chceme postupně zlepšovat podmínky pro fanoušky hostujících klubů na ligových stadionech,“ dodává Hanuš.

Podle našich informací přinesla už první schůzka i řadu konkrétních výstupů. Nejvyšší fotbalová soutěž nemá normu, která by upravovala rozdíly v podmínkách jednotlivých stadionů, přesto například zaznělo, které sektory pro fanoušky hostí jsou za současného stavu nepřijatelné. Mluvilo se o věcech, které by se měly měnit okamžitě, tedy v nějakém kratším a pak delším horizontu. Některé aspekty už se k lepšímu měnily ještě před vznikem pracovní skupiny hlavně díky aktivitám fanoušků i lidí z vedení klubů.

Občas navštěvuji stánky na stadionu, testujeme kvalitu, děláme ankety,“ vyprávěl před časem šéf představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík ve fanouškovském podcastu Za čárou, v jediném pravidelném pořadu, který probírá zásadní témata na fotbalových tribunách.

Čtěte také

Například ze sektoru pro hosty na stadionu v Edenu zmizely ostré hroty z mříží, před sledovaným zápasem s velkým rivalem z Plzně na Slavii úplně odstranili plot oddělující fanoušky soupeře od hřiště.

A některá vylepšení klub plánuje i do budoucna, třeba navýšení počtu stánků a pultů pro občerstvení, zvětšení a úpravu kapacity a taky třeba prodej piva bez označení Slávistická 11.

Podmínky pro hosty před minulým zápasem s Bohemians zlepšili i ve Štruncových sadech v Plzni, kde odstranili síť - i výhled na hřiště je pro návštěvu ligových zápasů důležitý a je to také jeden z těch zásadnějších problémů, kterými se nově založená pracovní skupina Ligové fotbalové asociace zabývá.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související